Calendar

June 2019
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
d606df4d898c1d1397424f47ac24540b

(Szvámí Tírtha, 2013.01.06-i szófiai reggeli tanítása)

Krpádhámá kérdése: Egyik találkozásunkkor, amikor egy adott témáról beszélgettünk, még házi feladatot is kaptunk: “Mit fogunk tenni, ha közvetlenül találkozunk Istennel?” Esetleg megosztanád velünk, mi az illő?

Szvámí Tírtha: Ez egy nagyon komoly téma, de kezdjük valami mókással! Ti is láthatjátok a jelen kor torzulásait. Néhány ember az ufókkal, s nem pedig a Jóistennel történő találkozást várja. Egyszer a következőt hallottam egy ilyen ufó-hívő, úgymond “prédikátortól”: ”Arra az esetre, ha találkoznál egy földönkívülivel, legyen nálad egy üveg sör, mert nagyon szeretik. De nagyon fontos az is, hogy legyen nálad szívószál, mert nem tudnak üvegből inni.”Az emberek képesek hinni bármiben! Na, ezt azért már ne! Egy földönkívüli a sörödet akarja megkaparintani?! S nem tud üvegből inni – na, ne, ez ostobaság! Csak hogy lássátok a világ extrémitását; az emberek annyira várnak valamire: ‘Olyan nyomorúságos az életem! Történjen már valami! Legalább jöjjön egy földönkívüli!’ De jobb, ha a figyelmünket Istenre összpontosítjuk.

Van egy régi történet, mely szerint egy idős hölgy, éppen rőzsét gyűjtött, melyet a hátán cipelt. Mivel vallásos asszony volt, miközben e nagy terhet cipelte, így szólt: “Ó, Nárájan, Nárájan! Ó, Uram! Ó, Uram!” Fohászkodott, ami becsülendő. S, míg cipelte a terhét, az olyan nehézzé vált, hogy meg kellett állnia, hogy pihenjen egy kicsit. Majd amíg ült ismét felsóhajtott: “Ó, Uram! Ó, Uram!” Ekkor hirtelen megjelent Isten, aki így szólt: “Ó, kedves leányom! Fohászkodtál és oly kedvesen hívtál. A nevemen szólítottál, s én eljöttem. Mit szeretnél? Teljesítem a kívánságaidat.” Erre az idős hölgy ezt felelte: “Nos, tudnál segíteni, visszatenni a hátamra a köteg rőzsét?”

Tehát, ha találkoztok Istennel, legyetek okosak, hogy mit kívántok! Eddig tartott a vidám rész. Azonban ez egy nagyon komoly téma, mert egyszer lehetőségem adódott Sríla Szádhu Mahárádzsot megkérdeznem, hogy: “Mi a fontosabb – az elméleti tudás vagy a tapasztalás?”, s be sem tudtam fejezni a kérdésemet, azonnal félbe szakított és azt mondta: “A tapasztalás!”

Mi az istenélményt s nem az elméleti tudást kutatjuk, igaz? Ha én megosztok némi elméleti ismeretet, az egyetlen ok, hogy segítsek. De neked kell megvalósításra jutnod. Ha megosztom a tapasztalataimat, az nem a te tapasztalatod lesz. Kutatásunk Isten után egy örök, s egyben vég nélküli kutatás, mivel a mi Urunk is végtelen. Végtelen sok megjelenési formája van s végtelen a szépsége. Tehát, amikor azt gondolod, hogy nagyon közel vagy, még közelebb tudsz menni.

Talán nem olyan könnyű meglátni Istent, de keze nyomát nagyon könnyen felfedezhetjük. Láthatod a teremtését, mindenütt láthatod energiájának megnyilvánulását. Ez a módja a közeledésnek. Ha problémád van, vagy éppen boldog vagy, szólítsd a nevén! Csak próbáld ki, és meglátod! Nem kell hinned nekem. Nem kell bíznod bennem. Próbáld ki!

Van egy másik történet az Istennel történő találkozásról. A szentírásainkban található egy hős, egy fiatalember, aki nagyon eltökélt volt az abszolút szint elérésében – hogy találkozhasson Istennel. Különböző életszakaszokon és tapasztalásokon kellett keresztülmennie, míg végül elérte az Isteni világot. Azonban a történet a másik oldalról, s nem az ő szemszögéből ismeretes, hogy: ‘Keresztülmegyek mindezeken a nehézségeken, s végül belépek oda.’ Nem így! A másik oldalról. Egy nagyon idillikus képet láthatunk. Krsna ott egy fiatal tehénpásztorfiú, s Vele vannak kedves barátai is. A kis tehenek körülöttük legelnek, a fiúk le-fel szaladgálnak, néha civakodnak, futkároznak, mint a hétköznapi gyerekek. Épp befejezték a reggelijüket, tehát nagyon elégedettek és boldogok. Majd hirtelen egy idegen tűnik fel, egy addig nem látott fiú: “Ki ő?” Valamennyi fiú meglepődik: “Ki ez a fiú? Sohasem láttuk még eddig!” Krsna is felismeri ezt az új társát, s azonnal átöleli a jövevényt. Erre valamennyi régi társa összezavarodik. “Hogy képzeli? Jön egy neofita és Krsna átöleli őt! Mi történik? Azt se tudjuk ki ez a személy!” S Krsna nemcsak átöleli őt, hanem dicsőíti is: “Ó kedvesem, olyan boldog vagyok, hogy megjöttél! Tudom mennyi nehézséget vállaltál, hogy eljuss Hozzám. Üdvözöllek. Örülök, hogy itt vagy!”

Ez az én javaslatom. Hagyjátok Rá, miként fog meghívni benneteket!

Kérlek, folytassátok a Srímad Bhágavatam tanulmányozását. Ez egy annyira szent írás, hogy az Úr Krsna inkarnációjának tartják. Krsna visszavonult ebből a világból, de a Bhágavatam itt maradt velünk. Tehát nagyon fontos, hogy ezt tanulmányozva, ezen keresztül közeledjünk Hozzá, és imádjuk Őt. Megváltoztathatja az életeteket.

 Leave a Reply