Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%85%d0%b0

Kérdés: Mit gondol, melyik helyes: a létezés határozza meg a tudatot vagy a tudat határozza meg a létezést?

Szvámí Tírtha: Nos, ez volt a marxista elmélet híres témája, de ha vizsgálódunk, meg kell értenünk, hogy a kő nem tudja a gondolkodást meghatározni. Bár a kő létezik, de ennek ellenére nem tud gondolkodni. Tehát az a kövületek egyfajta evolúciója, amikor ismeretlen, misztikus módon az anyag elkezd szerveződni és végül a kövek elkezdenek gondolkodni és érezni. Elég furcsa, ugye? Nekünk van egy másik verziónk. Mi igenis hiszünk benne, hogy a szellem vagy tudat az első, és ez a finomabb szintről össze tud sűrűsödni vagy testet tud ölteni az anyagi lét szintjén is.

Tehát az élet eredete az élet – egyetértenek ezzel? Az élet eredete nem a holt anyag. Az élet eredete élet, a tudat eredete a tudat, és a szeretet eredete a szeretet.

Így azt mondom, hogy a tudat határozza meg az anyagi környezetet. Ezért mondják, hogy a testünk például a gondolataink visszatükröződése. Ugye, néha hibákat követünk el a gondolkodásmódunkban. Jobban járunk, ha jobbak a gondolataink. Ha megtisztítjuk a létezésünket, uraljuk az érzékeinket és az elménket és kutatjuk a belső integritásunkat, akkor rátalálunk saját önazonosságunkra, ami soha nem változik. Mivel a lényegünk szat-csit-ánanda – tudatos, boldog, örök lelkek vagyunk. Az anyag, az anyagi világ csak másodlagos ehhez képest. De azt is mondhatjuk, hogy a körülöttünk lévő világ a gondolataink, az elménk, a ma élő emberek tudatának a visszatükröződése. Úgyhogy találjunk ki egy jobb univerzumot! Dolgozzunk együtt ezen! Más kérdések?

Kérdés: Van egy kérdésem, amit nagyon gyakran feltesznek, de számomra még mindig nem világos a válasz. Ha, úgy mondják, eredetileg lélekszikrák vagyunk, akkor mi az oka annak, hogy az anyagi lét labirintusába zuhanunk? Hallottam olyan válaszokat, hogy ennek az oka az anyagi vágyainkban keresendő, de hogyan lehetnének anyagi vágyaink, amikor szellemi szinten létező lélek vagy és még nem kerültél kapcsolatba az anyaggal?

Szvámí Tírtha: Ez egy összetett kérdés. De ha nem lépünk be a labirintusba, a kiutat sem tudjuk megtalálni. Tehát azért, hogy megtaláljuk a haza vezető utat, vissza Istenhez, el kell válnunk. A lélek eredetileg köztes helyzetben van. Választhat az isteni befolyás és az anyagi befolyás között. Mivel a szikra nagyon kicsiny, tehát mindig valamilyen ellenőrzés alatt áll. Egyik alkalommal ez lehet az isteni befolyás, máskor pedig az anyagi befolyás. Ha a vágyak torzulnak, amint elhangzott, akkor az anyagi irányba indulunk. De hogy ez hogyan történt, arra nagyon nehezen lehet rájönni. Egy dolgot tudunk biztosan, hogy itt vagyunk. Annak vagyunk teljes tudatában, hogy itt vagyunk. Hogyan jöttünk ide? Hiba történt vagy jó oka van; de a cél az, hogy megtaláljuk a kiutat. S ha van segítség, kapunk útmutatást, akkor fogadjuk el!

Ezért ajánlanék teljes szívemből egy nagyon fontos könyvet, a Bhagavad-gítát. A Gítá olyan fontos Indiában, mint a Biblia a nyugati világban. A cím szó szerint azt jelenti, hogy „Az Isten éneke”vagy „Magasztos szózat”. Ez a mű olyan, mint a lelki önmegvalósítás különböző témáit felsorakoztató enciklopédia: megtalálható benne jóga, meditáció, reinkarnáció, karma, akció-reakció… és a végső tökéletességről is szó esik. Biztos vagyok benne, hogy nagyon hasznos, ha tanulmányozzuk ezt a tudományt.

 Leave a Reply