Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Jamuná: Mahárádzs, egyszer kérdeztem valamit Gurudévtől[1], amire nem válaszolt…

Tírtha Mahárádzs: És azt várod, hogy én válaszoljak?!

Jamuná: Csak megosztom a kérdést, nem várom el, hogy válaszolj. A kérdés a következő volt: „Gurudév, hogyan mondod azokat a dolgokat, amiket mondasz?!” És néhány évvel ez előtt Gurudév könyvtárában jártam és átfutottam a könyveit, akkor vettem észre, hogy nagyon apró betűkkel jegyzeteket és hivatkozásokat írt… mint egy hálózat! És azt gondoltam: „Oh Istenem! Ha Gurudév így készült a sásztrákból, mit tehetnék én?!”

Tírtha Mahárádzs: Imádd! Mert a bhakti nem egyszerű intellektuális megértést jelent, hanem azt, amikor megváltozik a szív. És az intellektus néha akadályként jelentkezik a lelki fejlődésben. Mert két út van: az egyék az észé, a másik a szívé. És van a meditációnak egy speciális formája, úgy hívják „iker-szív” meditáció. Ez nem azt jelenti, hogy kint próbáld megtalálni az iker partnered és aztán meditáljatok együtt. Nem, belül kell megtalálnod az ikred. Ez igazából azt jelenti, hogy összekapcsoljuk a szívet és az észt. Hogy egy kicsit ésszel befolyásolhassuk a szívet, és szívvel töltsük meg az észt. Ez a belső kapcsolat. Ez nem egy pszeudo-spirituális skizofrénia, hanem egy jó szív és jó ész összekapcsolása.

És mindannyian tudjuk, hogy a végső dolgokat a szívvel látjuk. Ne feledjétek hát ápolni ezt. Mi ez a szívbéli látás? A bizalom. Bízzunk abban, amit csinálunk. A mestereinkben. Urunkban. És egy kicsit magunkban is bíznunk kell: „Igen, képes leszek rá! Nem a saját erőből, hanem a kegy által.”

Lássatok hát a szívetekkel! Ez a végső módja bármi megértésének.

Tudjátok, egyszer Szádhu Mahárádzs meglátogatott minket. Volt egy nyilvános program, melynek a Védánta-szútra volt a témája. Meghívtuk hát Őt is, hogy tartson leckét a Védánta-szútráról. Miközben utaztunk megkért: „Felolvasnál valamit a Védánta-szútrából?” Fél oldal után így szólt: „Állj! Ebből elég.” Kicsit túl elméleti volt a számára. Aztán pedig raszával átszőtt leckét tartott Srí Guru iránti odaadásról és „ilyen az én mesterem” és „ilyen a Szent Név zengése”… Mert mi a Védánta-szútra végkövetkeztetése? „Akik elérik a tökéletességet, sohasem térnek vissza.” Akik elérik, sosem térnek vissza. Egyszerű. Ez a végkövetkeztetés! Ha ezt a rövid kis verset megértjük, nem kell végigvennünk mind az 555-öt. Akik elérik, sosem térnek vissza. Ha emlékeztek erre a rövid kis versre, a Védánta-szútra mesterei lehettek. És ha valaki tesztelni akar titeket: „Tanulmányoztad a Védánta-szútrát?” És azt válaszoljátok: „Igen! Akik elérik, sosem térnek vissza,[2]” lenyűgözitek majd az illetőt, én mondom.

De ez az elérés a hit által lehetséges. A szívbéli látással. Azzal a bizalommal, mellyel Krsna iránt vagyunk.

Kérdés: Mit mondhatunk a magyarázat-béli bukott angyalról? Mert tudta, és mégis elbukott…

Tírtha Mahárádzs: A bukott angyal mi vagyunk. Tudjátok az élet és az univerzum különböző rétegei olyanok, mint egy magas épület, egy felhőkarcoló. Mondjuk van néhányszáz emelete. Lépcsőt mászni igen nehéz lenne, ezért az okosak a liftet használják. És egy ekkora épületben sok lift található. Ha tehát találkozol a másik lifttel az ötvenedik emeleten, figyelj oda az irányokra: ki megy felfelé és ki lefelé. Talán ugyan az a szint, de az egyik lehet egy felemelkedő ördög, a másik pedig egy bukott angyal. Ugyanaz az emelet, különböző irányok. Figyelj oda, hogy melyik liftbe szállsz be.

De alapvetően azt mondhatjuk, hogy a bukott angyal minket jelképez. Ezért azt mondom: növesszétek a szárnyaitokat! Hadd nőjenek ki! Vegyétek le a köpenyeteket. Repüljetek![1] B. A. Nárájan Mahárádzs

[2] Anávrtti sabdádanávrtti sabdát – Nincs visszatérés az írások szerint, bizony nincs visszatérés az írások szerint.Leave a Reply