Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Volt egyszer egy nagyon kedves beszélgetés: egy kedves bhakta feltett egy kérdést. Így szólt: „Nos, ha elköteleztük magunkat Krsnának, de vannak más hajlandóságok is a szívünkben, amikor másnak is szentelünk némi figyelmet”- ez azt jelenti, hogy megosztom a szívem Krsna és valaki más között – „azt Ő hogyan fogadja?” Most előállhattok az elvárásaitokkal: óh, hát elég toleránsnak kell lennie, alázatosabbnak egy fűszálnál, beletűrőbbnek egy fánál, el kell viselnie a butaságaimat. De tudjátok, ez a bhakta friss házas volt; ezért megkérdeztem: „Úgy tudom házas vagy, így van?” Így válaszolt: „Igen, házas vagyok.” Majd azt kérdeztem: „Nos, hogyan éreznél, ha a feleségednek, habár nagyon szeret téged és nagyon engedelmes veled szemben, lenne valaki más is a szívében?” Nem volt több kérdés.

Nem tehetjük ezt szeretett Urunkkal. „Szeretlek, de magamat is szeretem.” Nem csinálhatjuk ezt. Adnunk kell a szeretetünket, nem magunknak őrizgetni. Mert emlékezzetek, minél többet adtok, annál többet kaptok. Sríla Prabhupád így ír: „Az élet az életből származik.” A tudatosság a tudatosságból. A szeretet pedig a szeretetből. A szeretetből pedig szeretet származik. Semmi más. Ha Krsna a szeretet Istene, mondjatok valami mást, ami tőle származik, a szereteten kívül? Legyen ilyen a látásmódunk. Legyen ilyen a felajánlásunk.

Giridhárí: Mégis van néhány belső ellentmondás. Nem szeretheted csak Istent, anélkül, hogy bárki mást szeretnél.

Tírtha Mahárádzs: Természetesen! Én nem érzek itt ellentmondást.

Giridhárí: Azért merül fel, merthogy minden szeretetünket az Úr felé kéne irányítanunk.

Tírtha Mahárádzs: Értem. Mit tegyünk? Nem könnyű. Nos, ha általánosságban szeretjük Istent, Krsna hatalmas; ahhoz, hogy szeressük, nem tudjuk körülölelni a megértésünkkel. Válasszunk egy részt. Testének egy részét. Tudjuk, hogy Ő transzcendentális, egy kis rész betölti az összes szerepet, vegyünk hát egy részt. Egy rész olyan, mint az egész, az egész túl nagy, vegyünk hát egy kisebb részt, amit képesek vagyunk befogadni. A javaslatom, hogy vegyük a szívét. Mert a szív nélkül, a test nem működik és tudjuk, hogy a szívben ott van néhány nélkülözhetetlen energia, vegyük hát a szívet. Végül is a bhakti-jógát gyakoroljuk, az érzelmek jógáját, melyik másik testrészt vehetnénk Istentől mint a szívét! És azt javasolják, hogy addig folytasd a keresést, amíg nem találsz. Először tehát Krsna testét vizsgálod meg – ez a láb, ez a mellkas és belül ott van a szív. Aztán előveszed a késed és vágsz: mi van a szív belsejében? Lássuk csak mit rejteget a szív? És mit találsz Krsna szívében? Tiszta bhaktákat. Krsna szíve a tiszta bhaktákat rejti. Megint csak nem tudunk megszabadulni a vaisnaváktól. Mégis legalább a jövőbeni vaisnaváktól megszabadultunk – akik még nem tiszta bhakták. De aztán találkozol egy nagy problémával. Mert van valaki, akinek még Krsnánál is nagyobb a szíve. Ki az az egyetlen személy, akinek még Krsna szívénél is nagyobb a szíve? Isten szívénél! Ez az Istennő szíve. Srímatí Rádhárání szíve még Krsna szívénél is nagyobb. Mindenkit képes meginvitálni a szolgálatba.

Ha tehát Krsna nélkülözhetetlen részét, a szívét vesszük, ott találkozhatunk a tiszta bhaktákkal. És ha veszünk egy tiszta bhaktát, az ő szívében Krsnával találkozhatunk. Sríla Srídhar Mahárádzs így ír erről: mi ez a kivételes energia és rezgés mely a tiszta bhaktákat veszi körül? Mi az ideáljuk, mi inspirálja őket? A szívükben fogod ezt megtalálni – ez Krsna, aki tiszta bhaktái szívében lakozik. Így szerethetjük Őt és szolgáit. És ne feledjétek, a szeretet nem szétoszlik, hanem megsokszorozódik. Ez a transzcendentális szeretet titka.

Krsna-prijá kérdése: Azt jelenti ez, hogy ha egy emberi lénynek adod a szereteted, akkor megint csak Krsnának adod azt? Ha egy embernek adod a szereteted, gyakorlatilag az Úrnak adod.

Tírtha Mahárádzs: Ha rendelkezel ezzel a látásmóddal… Ha azonban nem rendelkezel ezzel a magas szintű, lelki látásmóddal, akkor ez egy tévedés. Ha azon a szinten vagyunk, ahol a lelket látjuk, akkor lehetséges. Mert akkor nem a testet szeretjük, hanem a lélekkel osztjuk meg az érzéseinket. Ameddig nem vagy ezen a szinten, fókuszáld a figyelmed. És eszerint láss másokat is. Mert Krsna egy nagyon különleges fényt áraszt. Habár sötét színű, mégis fénylik, isteni fényességgel. Az Ő megértésében másokat is megértünk. Ha mindenkit az Úr szolgálójaként látsz, akkor szabadon megoszthatod az érzéseid. De soha ne keverjük össze, soha ne értsük félre az eltorzult földi érzéseket és az isteni lelki szeretetet. Az egyik karma, a másik préma. A karma önző, magában foglalja a te önző élvezeted; a préma isteni – csakis a lelkek között. Nem szabad tehát összekevernünk a kettőt. Nem szabad azt gondolnunk, hogy az egyik kicserélhető a másikkal.Leave a Reply