Archives

Calendar

October 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
изтеглен файл

(Szvámí Tírtha 2016. 07. 31-i szófiai esti tanításából) 

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

Tédzsaszviní: Hogyan tarthatjuk fenn a kapcsolatot az isteni szférával, hogyan tudunk fejlődni a lelki ízekben?

Szvámí Tírtha: Lépjetek ki a sötétségből és maradjatok mindig a fényben! Minden a tudatállapototoktól függ! Egyszer egy szenior bhakta kereste fel az emelkedett, szentéletű Sríla Srídhar Mahárádzsot, Sríla Prabhupád hittestvérét. Srídhar Mahárádzsnak Bengálban, Navadvíp szent városában a Gangesz partján volt a temploma, ahol Csaitanja Maháprabhu, az Arany Avatár született. Ez a címe annak a gyönyörű könyvnek is, mely az életéről, a tanításairól szól, és ott találjátok a könyvespolcon. Ez egy nagyon nektári és könnyed olvasmány, viszont a filozófiája meglehetősen bonyolult és nehézkes. A könyv a bhakti, a filozófiája pedig a követendő jógikus út – a nektár és a még édesebb nektár!

Tehát Sríla Srídhár Mahárádzs a templom verandáján ült, amikor ez a bhakta meglátogatta. S tudjátok, hogyan néz ki Bengál? Mindenütt dzsungel, csak fák és semmi más! Mégis, ekkor egy nagyon mély és meditatív hangulatban azt mondta: „Ha körülnézünk, rengeteg dolog emlékeztet bennünket Csaitanja Maháprabhura!” Ehelyett ti mit láttok? Csak a dzsungelt! Ellenben mit lát egy tiszta bhakta? Minden a szeretett Urára emlékezteti. Ez egy másik példa arra, hogy miről ismerhetünk fel egy szentet? Teljesen más módon szemléli a világot! Azt hiszem, hogy ez a valóság, viszont ő azt fogja mondani: Nem, kedvesem, ez illúzió!”

Tehát hogyan tarthatjuk fenn a tudatosságunkat és hogyan fejlődhetünk a lelki ízekben? Valójában Krsna terve velünk már készen áll, csak át kell adnunk magunkat ennek a tervnek!  S ugyanakkor be kell tartanunk az összes szabályozó elvet, hogy elnyerhessük a szabadságot. A lelki ízekben való fejlődésnek a legjobb módja az, ha személyes beszélgetést folytattok az Úrral! Nem csak amolyan hivatalos fohász, hanem egy bensőséges beszélgetés! S ez koncentrálódik a Szent Nevek zengésében. Az Úr neveit dicsőítik szerte a világban. Maháprabhu megjelent és elhozta nekünk a szeretet mantráját. Ahogy erről már beszéltünk: az óm a rend fenntartását, az óm namó bhagavaté vászudévája a védelmet, és a Haré Krsna mahá-mantra az istenszeretetben való fejlődést és annak dicsőítését segíti. Ha egyszerűen szeretnénk értelmezni ezt a mantrát, akkor láthatjuk, hogy csupán három szóból áll: krsna a ‘szépség’, haré, hará a ‘szeretet, istenszeretet’ és ráma, melyet úgy fordíthatunk, hogy ‘boldogság’. Tehát mit is jelent ez a mantra? ‘Szépség, szeretet, boldogság!’ Mi fog történni, ha ezeket a szavakat ismételgetjük? Mogorvák és szomorúak leszünk? Nem! Megnyilvánul számotokra a szépség, a szeretet és a boldogság! Tehát hogyan őrizzétek meg a tudatosságotokat? Mindig kapcsolódjatok az isteni valósághoz! Haré Krsna, Haré Krsna, Krsna Krsna, Haré Haré, Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré.

A Szent Név azonos az Úrral! Minden erő és isteni attribútum jelen van benne. Ez a Srímad Bhágavatam végkövetkeztetése is: „Az Úr szent neveit zengve legyőzhetőek a jelen kor nehézségei, korlátai és az ember minden bűne eltöröltetik.”1 Egyszerűen ennek a mantrának a zengésével kapcsolódhattok a szépséghez, a szeretethez és a boldogsághoz. A szentek mindig emlékeztetnek bennünket arra, hogy oda tartozunk – a szépség, az istenszeretet és a folytonos harmónia birodalmába. A szentek szolgálatával, a Szent Név zengésével és a szentírások tanulmányozásával tudatosságunkat szüntelenül lelki szinten tarthatjuk.

1. Srímad Bhágavatam 12.13.23.

 Leave a Reply