Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017. 01. 06-i szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

A szívünkben vannak rejtett képességeink – a gondolat, akarat és érzés rejlik ott. Szívetek legbelső részében pedig található egy rejtett templom, melyben a legtisztább gondolatok, törekvések és szeretetetek legjava található. Ezért kérlek Uram, fogadd el a szívem mandírját1 és a lelkemet Lakóhelyedül. Mama mana mandiré2. Ez a célunk erre az életre – megépíteni e belső templomunkat és felajánlanunk az imádat legszebb kellékeit.

Ugye mennyire szép? „A leszebb virágokat hozom Neked!” A virágok léte egyértelműen bizonyítja, hogy Isten létezik. Különben ők sem létezhetnének. Egy ilyen kreatív teremtő nélkül ez lehetetlen lenne. Gyönyörű forma, szín és illat együtt – számos jelentést hordozva. Ha valakinek virágot adsz, az egy nagyon nyilvánvaló üzenet. Tehát „A legszebb virágokat hozom Neked!”

Ráadásul „A legfinomabb illatú szantálfával foglak imádni Téged!” A szantálfa egy nagyon értékes fa. Igazából Dél-Indiában pontosan nyilvántartják a szantálfákat; mindegyiknek van egy adott száma; gondozzák, nem lehet őket kivágni, hiszen legalább 15-20 évet kell várni arra, hogy a szantálfának illata legyen. Sok időbe telik, mire az esszenciáját előállítja.

A Rámájanában van egy nagyon tanulságos történet, ami a szantálfával kapcsolatos. A szantálfa természetesen árasztja az illatát, gondozástól függetlenül. Akár szépen, akár rosszul gondozzátok a fát – ugyanazt az illatot árasztja magából, még akkor is, ha fejszével a kezetekben érkeztek. Ha elkezditek kivágni a fát, akkor még a fejszét is átöleli és bebalzsamozza az illatával. Tehát ugyanezt az illatos harmóniát árasztja magából még akkor is, ha nagyon erőszakos támadás éri. Ezért hasonlítják ezeket a fákat, a nagy, önmegvalósított szentekhez. Akármilyen durván is bántok velük, akkor is ugyanúgy reagálnak, a jóakaróitokként viselkednek majd veletek. Tehát: „Szeressétek az ellenségeiteket!” A szantálfa az Úr Jézus egy nagyon engedelmes tanítványa. Még az ellenségnek is a lényeget adja. Azt gondolom sok tanulnivalónk van még.

Ezért a szantálfa aromája, illata nagyon értékes. Nagyon apróra vágják a fát, amit majd megfőznek és desztillációval kinyerik az illóolajat. Az igazi szantálfa olajnak aranyára van, ezért tekinthetjük ezt a fát és az olaját a Föld növényvilágának a legjavának – ez valami nagyon-nagyon értékes dolog és „Ezt használom az imádatodhoz Uram.”

Azonban van még néhány előírása az imádatnak, nem csak a gyönyörű virágok és a nagyon értékes szantál olaj, hanem „Megérdemled a legtisztább vizet és a legtökéletesebb tüzet is.” A szeretetünk megmutatkozik a szemünkben. Ezért „Eljövök, hogy imádjalak a szemem lámpásának fényével és a könnyeim vizével. Ezek azok a lényeges dolgok, melyeket magamból adhatok. A szemeim lámpásának fénye – ez az, amit felajánlhatok Neked! És a könnyeim véget nem érő vizét – ezt felajánlom.”

Ezek az imádat legtökéletesebb tárgyai. Ezért: „Akár élek, akár halok, feltétel nélkül szolgállak Téged. Dzsívané marané gati1 – akár élek, akár nem, örök kapcsolatban vagyok Veled.” Tehát, ha felépítitek az imádat helyszínét a szívetekben, akkor csak a legtisztább hozzávalókat használhatjátok az imádathoz.

1 idézet Naróttam dász Thákur dalából a dal címe: Szakhí-vrndé vigjapti, daloskönyv 144. oldal

 

 Leave a Reply