Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
A dzsíva a Legfelsőbbhez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. És Krsna teljes szabadsággal rendelkezik. Ez a szabadság a líláiban nyilvánul meg. A lílá kedvtelést jelent, az Ő játékkal teli életét. És ez a lílá mindig édes. Az Ő függetlensége nem okoz kárt sem saját magának sem másoknak. Ez a függetlenség jelenti a szabadságot. És tulajdonképpen ez Isten hatodik tulajdonsága – tjága, lemondás; általában lemondásnak hívják, de nagyon nehéz megérteni, hogy hogyan lemondás. De ez a szabadság – Sem teremtése, sem semmi más nem befolyásolja, mentes minden befolyástól. Mi is örököltük egy kis részét ennek a szabadságnak. De sajnos legtöbbször a mi szabadságunk keserű eredményeket hoz. Az ő szabadsága elhozza a rásza-lílát; a miénk pedig a nara-lílát, emberi kedvteléseket. A gonosz tehát a dzsíva szabadságának helytelen használatából származik. Néhány nyugati filozófus arra a következtetésre jutott, hogy az emberek társ-teremtők Isten mellett. És ezzel egyet érthetünk – az összes gondot mi teremtettük. Ez a mi hozzájárulásunk az univerzumhoz.

A szabadság helytelen használata – ez tehát a probléma. De e nélkül a szabadság nélkül nincs esély a szeretetre, és a fejlődésre sem. Mert akkor minden le van fixálva, meg van szilárdítva; nem léphetsz ki a képből. De nem szabad elfelejtenünk, hogy az isteni szabadság boldogsághoz vezet, az emberi szabadság pedig, az esetek többségében, szenvedéshez, a szabadság helytelen használatához.

Jamuná: Összefoglalhatjuk a gonosz létezésére vonatkozó kérdésre adott választ a következőképpen: a dzsíva szabad akaratának misztériumával magyarázható, mely magában foglalja a választás lehetőségét, ily módon a karma elmélet Isten igazolásaként szolgál a gonosz létezésének tényére? Mert a karma a dzsívával és annak szabad akaratával kapcsolatos.

Tírtha Mahárádzs: „Ha helytelenül akarod használni a szabadságodat, megadom rá a lehetőséget – ezekkel a feltételekkel, ebben a világban, a karmával, Nélkülem, stb.” Azonban ennek a versnek a rejtett jelentése nem egyszerűen csak az illúzió leírása, hanem az is, hogy hogyan kerekedjünk felül ezen az illúzión. „Ha valami függetlennek tűnik Tőlem – az az illúzió.” Hogyan kerekedjünk felül az illúzión? Vezessetek mindent vissza Őhozzá. Ne legyetek hát lehangoltak: „Itt az illúzió, a sötétség, ez csak egy visszatükröződés…” Ne féljetek. Krsna azt mondja: „Neked adtam ezeket az apróságokat, hogy egy darabig lefoglaljanak, de amit szeretnél kikerülni ebből az illuzórikus helyzetből, segíteni foglak.”Leave a Reply