Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Cage of the mind

Krsnának megszámlálhatatlanul sok neve van, ezek megannyi különféle aspektusát írják le. Egyszeriben az emberek belefogtak Isten neveinek összegyűjtésébe, és végül egy vastag könyv született ebből. Ám úgy vélem, a Legfelsőbb neveinek legbőségesebb tárháza az indiai kultúra. Mivel ők felettébb különlegesen közelítik meg a szent név és a Szent Névvel Rendelkező egységét – nāman és nāmin.

Ezekben a nevekben oly sok mély aspektus jelenik meg: Ő nem csupán mindenek Ura – hiszen ez az általános Isten-koncepció – ám különleges módon láthatjuk azt is, hogy Ő hogyan létezik. A Legfelsőbb általános neveinek zengése vajon mit eredményez? Krpadhém, nemrégiben Te tartottál leckét a Harináma Csintámani-ról – erről ott tesznek említést. A másodlagos nevek tehát mivel kecsegtetnek…?

Krpadhám: A másodlagos nevek gyümölcse a móksa.

Tírtha Mahárádzs: Helyes! És vajon mi az elsődleges nevek gyümölcse?

Krpadhám: Préma.

Tírtha Mahárádzs: Préma! Az különbség! Éppen ezért mantrazengésünk és figyelmünk középpontjában álljanak mindig a lelki tevékenységek, hiszen nem véthetjük el a célt. Az illúzió annyi ambíciót és megannyi elérendő célt kínál, hogy elvonja a figyelmünket – ám a spirituális illúzió szintén kínál célokat. Spirituális illúzió? Mi is az? ’A tanulmányaimból tudom, hogy a mahá-májá rossz, a jóga-májá jó, vagyis a spirituális illúzió az jó, ugye? Ám van néhány csapda, és van néhány veszély a lelki ösvényen. Még akkor is, ha úgy gondoljátok, hogy a Legfelsőbb felé irányulnak lépéseitek, lehetnek benne kacskaringók, eltévelyedések. A lelki illúzió, mint csapda, nem a jóga-májá isteni illúziója, amely majd összeköt benneteket a Legfelsőbbel egy nagyon is intim és közvetlen módon, elfeledve az Ő magasztos aspektusát, és létrehozva egy nagyon is eleven kapcsolatot. Mindazonáltal szeretnék valamit mondani ezekről a csapdákról.

Tehát a lelki ösvény, mivel olyannyira tündöklő vállalás – úgyszólván veszélyes. Mi a lelki fejlődés legfőbb veszélye, Tédzsaszviní?
Tédzsaszviní: A büszkeség.

Tírtha Mahárádzs: Mindenki azt mondja: ’Igen, igen! Ismerjük ezt az érzést. Mindenki nagyon erősen, nagyon hatékonyan gyakorolja. Egyszer kedves hittestvéreim egyike kérdezte meg Gurudévtől: „Meg tudnád-e mondani, hogy mi az én legnagyobb hibám?” Gurudév egy ideig csendben volt, majd így szólt: „Ami többi testvérünknek is – a hamis ego.” Egy igazi guru megmondja a hibáidat. Ha intellektuálisan közelíted meg: „Kérlek, Gurudév, elmondanád a hibáimat?” – akkor ő úgy fogja gondolni, te egy intellektuálisan befogadó ember vagy, és a megfelelő kérdésre megadható a megfelelő válasz. Ha azonban Ő elkezdi sorolni a hiányosságaidat, te pedig elkezdesz kiabálni és gyűlölködni, akkor az nem intellektuális válasz. Tehát, ha kérdezni szeretnénk, képesnek kell lennünk a válasz elfogadására is. Nem kötelező kérdezni, ám ha kérdeztek, ezt a szabályt kell követnetek. Egyes számú szabály: ne kérdezd a szádhut, ha nem állsz készen válaszának elfogadására.

Tehát az egyik fontos csapda ez az ego-utazás – a történet velünk kezdődik, és velünk is ér véget. Igaz, ez egy nagyon édes téma – ’önmagunk’ nagyon kedves téma, hisz mindenki szeret hallani magáról, megvitatni valamit, vagy megnyílni… Mivel önképünk nagyon közel van hozzánk, ezért kedves téma. Bizonyos mértékig erre szükség is van – semmi baj, ha egy kicsit magatokra összpontosítotok, mert először meg kell határozni a kiindulópontot – ez pedig a jelen helyzetünk, semmi gond. Ha szeretnétek egy kicsit kielemezni a helyzeteteket – szükséges, ám ne ragadjatok bele túl hosszan ebbe a témába.

Egy másik csapda az, amikor követés helyett imitálunk. Ezt fő hibaként tartom számon. Például, mondjuk itt van egy ünnepség, a vjásza-púdzsá – részt vehettek rajta imitátorként, avagy igazi gyakorlóként is. Ha csak imitáltok, akkor valamennyi alázatra utaló kifejezést használjátok majd, ám ez olyan, mint külsőségek a mélyebb jelentés vagy realizálás nélkül. Mindazonáltal éppen a jó példa ismétlése fog jó eredményeket hozni. Éppen ezért nagyon is tudatosnak kell lennünk a lelki gyakorlatainkban. A tudás, a megértés és az érzelmek kéz a kézben járnak. Tudnunk kell, mi az, amit gyakorolunk, majd valamennyi érzelmünkkel a Legfelsőbb felé kell fordulnunk.

 

(folytatása következik)Leave a Reply