Archives

Calendar

July 2020
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
1krsna-and-the-gopis

(Szvámí Tírta 2015. augusztus 20-i tanításából)
 
(az előző hétfői tanítás folytatása)
 
Egyszer beszélgettünk a tanítványokkal és kissé tovább vittük azt a kérdést, hogy vajon hogyan léphetünk be a tanítványi körbe – hogy térhet vissza a dzsíva, a lélek a lelki égboltra?  Született erre egy magyarázat, melynek alapja az volt, hogy Gólóka Vrndávanban kevés a férfierő – vagyis inkább a női erő, nem is a férfi. Hiszen Rádhárání megannyi gyönyörű virágfüzérrel próbálja meg elégedetté tenni Krsnát. Srímatí Rádhárání 64 transzcendentális tulajdonsága közül az egyik ilyen pedig az a képessége, mellyel gyönyörű virágdíszeket képes készíteni. S mivel különböző erdei virágokat szándékozik gyűjteni a szép virágfüzérekhez, majd Ő akarja megcsinálni azokat, s Ő kívánja elrendezni is őket, ám ehhez sok-sok segítőre van szüksége. De, amit ő észrevesz az az, hogy: ‘Nincs aki segítsen!’ Mindenki az imádott Isteni Párnak végzett különféle szolgálatokkal van elfoglalva. ‘Ő éppen a bételdiókat készíti elő; a másik táncot próbál; megint mások édességeket készítenek az esti találkához. Mindenki elfoglalt – nem találok itt egyetlen segítőt sem! ’Majdan, körülnézve így szólt Ő: ‘Ó! A Viradzsá folyó mögött van néhány dzsíva, lélek, invitáljuk meg őket! A tanítás után odajött hozzám egy panditzsí, és azt kérdezte: ‘Még sosem olvastam ezt a történetet a sásztrákban.’ Hát, mit is mondhatnék?
Létezik hát sok ismeretlen magyarázat arra, hogy miért lépünk be a bhakták körbe. Kérlek, sose feledjétek az isteni perspektívát! Vélhetjük úgy, hogy ez a mi saját jutalmunk, ‘ez az én megvalósításom, szeretem ezeket az alakokat, ezért én is csatlakozom a társaságukhoz. Szeretem ezt a tanítómestert, mert kékek a szemei, így hát csatlakozom a bhaktákhoz…’ Ám kérlek benneteket, ne feledkezzetek meg az isteni meghívásról! Bizonyára nyomós oknak kell lennie, amiért az egész életetek és az egész univerzum úgy rendeződött el, hogy találkozzatok a bhaktákkal. Ha Pátala-lókán születtetek volna, nem találkoznátok itt a bhaktákkal – a pokolban, a pokoli bolygókon nem találkoznátok ezekkel a bhaktákkal. Nyomós oknak kell hát lennie, amiért az odaadó szolgálatok e csoportjába invitáltak mindannyiunkat. Semmi sem történik ok nélkül. Gyökerek nélkül nem léteznek gyümölcsök.
Azonban volna egy szerény javaslatom: Ne gondolkozzatok túl sokat a múltotokon! Miért? Ha már találkoztatok a bhaktákkal, legyetek lelkileg boldogok, hiszen ez az invitálás a személyes síkra. 
Ezt most nagyon komolyan mondom nektek, hogy meg kell lelnünk azt az okot, miért tettek össze bennünket a bhakták e csoportjába. Vajon Krsna mit vár tőlünk – akár egyénenként, csoportként vagy misszióként? Vajon mi Krsna elvárása? Tudjátok, ha nekünk vannak elvárásaink, egy nagyon alapvető lelki elv fog működésbe lépni: az elvárás egyenlő a frusztrációval. Ezért elég bölcsnek kell lennünk: semmi elvárás – semmi frusztráció. Ha feltétel nélküli vagy, boldognak kell lenned, szupraszídati, tökéletesen boldog, ha pedig elvárásaid vannak, frusztrált leszel.
Mi legyen akkor a Jóisten elvárásaival? Vajon Ő is tudatában van ennek az elvnek, hogy semmi elvárás, semmi frusztráció? Ez egy összetett kérdés, s szerintem az emberiség már több ezerszer bebizonyította, hogy magukra tudják haragítani a Jóistent. Mégis azt mondják: minden csecsemő születése megdönthetetlen bizonyíték arra, hogy a Jóisten még nem adta fel az emberiségbe vetett hitét. Gyermekként születünk, ám néhányan egész életükben azok is maradnak. Tehát, kérlek benneteket, tegyetek eleget ennek az elvárásnak! Tegyétek Őt boldoggá. Ha valamely megmagyarázhatatlanul szerencsés helyzet folytán valahogyan találkozunk a bhaktákkal – maradjunk ott!
Manydzsari kérdése: Az előző magyarázatodra visszatérve: említetted, hogy Rádhárání új lelkeket is meghív, és utána azt mondtad, hogy Krsna is várja az új lelkeket. Az én kérdésem az, hogy Rádhá, vagy Krsna, vagy mindkettő, vagy nem tudjuk, hogy ki várja ezeket a lelkeket? Ez nagyon fontos a számomra.
Szvámí Tírtha: Akár Krsna, akár Rádhika invitál, akár mindketten, az mindenképpen szerencsés. Ha egyikük sem invitál titeket, az nagy szerencsétlenség. Tehát valamiképp nyissátok ki a fületeket, hogy meghalljátok ezt az isteni hívást! 
S ne feledjétek azt, amit egy másik alkalommal vitattunk meg a lelki alkímia három folyamatát: fekete, fehér és bíborszínű. Nigredo a fekete invitálás, albedo a fehér színű és rubedo a bíborvörös vagy arany színű invitálás. Mert valójában csak ezek a színek vannak jelen – fekete, fehér és aranyszínű. A vörös és az aranyszínű gyakorlatilag ugyanaz. Ez az a folyamat, amelynek ki kell tenni magunkat – vagy a Jóistenen keresztül, vagy az Istennőn keresztül, vagy Maháprabhun keresztül terjed ki az invitálás köre.
Máskülönben általában a lelkeknek vissza kell térniük az eredetükhöz – ez pedig a középső, a tataszthá helyzet, ám különleges kegy folytán – a rúpánuga által – feljebb is juthattok. Ha tehát van egy invitálás, válaszolnunk kell rá, s ez csak fohász útján lehetséges: fohászkodni a Legfelsőbb Úr áldásaiért, és hogy szolgálhassuk a szent neveket. Ez a legvégső válasz valamennyi kérdésünkre. Fohászkodjatok, hogy legyen áldás az életeteken, a lelki gyakorlataitokon! Kövessétek, folytassátok a hallás, mantrázás, emlékezés, szolgálat és barátkozás…. gyönyörűséges isteni folyamatát – s végül jussatok el a teljes önátadáshoz!

 Leave a Reply