Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
ремса

(Szvámí Tírtha 2013. májusi szófiai esti tanításából)
 
(az előző pénteki tanítás folytatása)
 
„Kérdés: „Azt mondják, hogy a Bhaktinak öt alapelve van: társulás a bhaktákkal, a Harináma zengése, a Srímad Bhágavatam hallása, a tulaszí imádása és a Szent helyen (Dháma) történő tartózkodás. A szent Dhámán való tartózkodásra vonatkozólag kérdezném, hogy ez az átlag bhaktákra vagy a különösen szerencsésekre, vagy a jóval fejlettebbekre vonatkozik-e?”
Ez a folyamatunk öt fő gyakorlata: szádhu-szanga, náma-kírtan, bhágavata-sravan, srí múrti-shraddhajá-szévá és mathurá-vász. /Keressük a bhakták társaságát, énekeljük az Úr szent nevét, hallgassuk a Srímad Bhágavatamot, lakjunk Mathurában és imádjuk a múrtit hittel és tisztelettel.[1] Tehát, a szent helyen való élés kire vonatkozik? 
Sríla Shrídhar Mahárádzs azt mondja: „Általában a madhjama-adhikárí bhaktákra vonatkozik – akik képesek a megkülönböztetésre. A kanistha-adhikárí bhakta nem képes megkülönböztetni a különböző személyiségek eltérő pozícióit – ki a fejlett, ki az, aki semleges, ki az, aki irigy. A vallás nem más, mint helyes alkalmazkodás”. Guru Mahárádzsánk szokta volt mondani most és hajdanán, hogy a „helyes alkalmazkodáshoz” szambandha-gjána szükségeltetik – tudni kell, hogy mi micsoda. Majd ennek megfelelően fog érkezni a szolgálat, és hogy mire van szüksége az illetőnek – a szolgálat helyszíne is eszerint fog alakulni. Szanátan Gószvámí a szambandha-gjána ácsárjája. 
„Ki vagyok? Hol vagyok? Mi vagyok?” Mindezek a kérdések – „Miért vagyok bajban? Mi az életem valódi célja?” – mindezek megválaszolásra kerülnek, amikor megvan a helyes alkalmazkodás az Abszolúthoz és a relatívhoz. Semmit sem lehet feláldozni.” [2] 
Hogy jobban értsük: ebből a leírásból láthatjuk, hogy létezik néhány alapvető irányelv mint spirituális gyakorlat. Éppen erről gondolkodtam tegnap. Feltehetek nektek egy kérdést? Ha eljöttök ide, mi az üzenet; van valami haszna, amit magatokkal tudtok vinni?
Válasz: Igen, minden egyes alkalommal.
Szvámí Tírtha: Az jó, mert azon tűnődtem, hogy ez segít-e vajon az embereknek vagy sem? 
Válasz: Segít.
Szvámí Tírtha: Köszönöm! Ez megnyugtatja a szívem. S valamiképpen képesnek kell lennünk kifejeznünk magunkat spirituális értelemben. Tehát, ha az ásram meglátogatásával valamit kapunk, akkor természetes módon adunk egy visszajelzést. Mi a mi visszajelzésünk? Hogy ismét eljövünk. Vagy legközelebb előadást fogunk tartani. Valamiképp belekezdünk ebbe a kölcsönös cserébe. Érkezik valami az isteni forrásból és ránk vetül. majd visszatükrözzük. 
Ez az öt fő alapelv és gyakorlat, amelyet megtehetünk. Ha gyakorolni szeretnénk ezt a bhakti-jógát, akkor ez az ötféle lehetőségünk van: zengeni a szent neveket, társulni a bhaktákal, hallgatni a tanításokat, imádat és szent helyen való élés. Gyakorlatilag valamennyit meg tudjuk tenni önmagunkban. Ha szent hellyé alakítod az otthonod felállítva egy oltárt, ami olyan, mint az isteni szféra nagykövetsége, akkor otthonodat szent hellyé változtathatod. Ha bekapcsolod a számítógépedet és a Bhágavata tanításokat hallgatod otthon, zenged a szent neveket, felajánlod a virágod és a füstölőd Istennek. Azonban van egy dolog, amit nem igazán tudsz egyedül megtenni az otthonodban – ez a bhaktákkal való társulás. Mert otthon csupán egyedül élünk; csak én vagyok, jómagam. Természetesen, nagyon szerencsés vagy, ha a férjeddel vagy a feleségeddel élsz, aki szintén bhakta. Akkor az már szádhu-szanga, nem egy hétköznapi család. Mindamellett, ha eljövünk az ásramba, talán bevonódunk valamilyen szolgálatba. „Olyan jó, hogy eljöttél! Tudsz nekem egy kicsit segíteni?” Közelebb kerülve részesei lehetünk ennek a kölcsönös cserének. Tehát, ha szeretnél gyakorolni – kérlek, vedd figyelembe ezt az öt alapelvet!  
 
(folytatása következik)
 
1. Csaitanja-csaritámrta 2.22.128.
2. Sríla Shrídhar Mahárádzs: Arany lajtorja, 2. fejezet A magasabb világ harmonizáló útmutatásai

 Leave a Reply