Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaMar

19


(Szvámí Tírtha 2017. 06. 24-i szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Tehát mit gondoltok milyen az odaadás mandalája? Kérnék egy magyarázatot erre. Kik állnak a rasza-mandala kapujában, kik védelmezik azt? Krisna bhaktái egy mandalát alkotnak, egy harmonikus kört az Isteni Pár körül és ezt az intim belső kört valakinek védelmeznie kell a kívülállóktól és a támadó mentalitásoktól. Ahogy halandunk befelé, ezek a különféle szirmok és körök egyre bensőségesebbek, egyre közelebb állnak az Isteni Párhoz.

Tehát ezek az őrök a külső kapunknál állnak és nem engednek be titeket, ha nem megfelelő mentalitással érkeztek. Most belül vagytok, megfelelő mentalitással, ami azt jelenti, hogy nem vagytok kizárva a tökéletességből, beléphettek a belső kapun. Vajon kik állnak ennek a mandalának a külső körében? Igazából itt a legjobb gópík helyezkednek el. Hogy mi?!? A legjobb gópík a legszélső körben?! Hogyan lehetséges ez?!? Talán valami hiba történt, hiszen lehetetlen, hogy ők alkossák a legszélső körét ennek a mandalának!

De félre kell tennünk az emberi gondolkodásunkat és fogadjuk el, hogy a legjobbak vannak a legszélén. Kik vannak a következő, középponthoz közelebbi körben? Mennyire vad a fantáziátok? Tehát a középső körben a legeslegjobb gópík vannak; csak őket találjuk itt? Természetesen nem, de akkor még kiket?

Ha van külső és középső kör, akkor lennie kell egy belső körnek is; vajon kik azok a különleges személyek, akik itt helyezkedhetnek el? Ezek a teljesen ártatlan, ifjú szolgálók. És vajon ki van a középpontban? Természetesen az Isteni Pár.

Miért is beszéltünk most erről? Mert elkezdtük megtisztítani szívünk lótuszát, igaz? És a lótusz szívetek középpontja az önreflexió, tehát meg kell találnotok az identitásotokat, azt, hogy kik is vagytok valójában, a legjobbak vagy a legifjabbak?

Baladév: A vadállatok a kerítésen kívül.

Szvámí Tírtha: Őket a kapuőrök nem engedték be. Tehát ez az, amit el kell döntenünk, az önreflexiónk végső témája: hol helyezkedem el? A legjobb vagyok? A legeslegjobb? Vagy egyik sem?

Hiszen az igazi önvizsgálat azt jelenti, hogy meg kell találnotok a helyeteket. Mivel a gópík nagyon kedves társai az Isteni Párnak, ezért szükségünk van némi ajánlásra, hogy bebocsátást nyerhessünk ezekbe a magas eszményekbe. Mivel nem vagyunk ott, hogyan tudnánk elérni ezt, hogyan azonosíthatnánk önmagunkat? Ezért nyilvánultak meg számunkra a külső kört alkotó legjobb gópík az Isteni Pár nagyon bensőséges szolgáinak formájában. A középső körben vannak a legbensőségesebb szolgák és a belső körben vannak a gószvámík – ők képviselik ezt a kört. És akkor kik vannak eszerint az ajánlás szerint ennek a lótusznak az abszolút középpontjában? Ők az Arany Avatár és kiterjedései.

Tehát, ha szeretnétek megtalálni a módját, hogy beléphessetek a rasza-mandala gyönyörű isteni lótusz virágába, akkor a bensőséges kapcsolatban álló bhaktákon, a még meghittebb kapcsolatban álló bhaktákon és a gószvámíkon keresztül ez lehetségessé válhat.

(folytatása következik)

 

 Leave a Reply