Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Ranga-kshetra 2

„Az Úr elhagyta Nitjánanda társaságát, és egyedül ment a Dzsagannáth templomba, később azonban Nitjánanda, Dzsagadánanda, Dámódar és Mukunda eljöttek, hogy láthassák Őt, és miután látták, nagyon elégedettek voltak. Ez után az eset után az Úr Csaitanja Maháprabhu kegyében részesítette Szárvabhauma Bhattácsárját azáltal, hogy megmutatta neki eredeti formáját, mint az Úr. Miután kegyében részesítette Szárvabhauma Bhattácsárját, az Úr elindult dél-Indiába. Amikor Kúrma-ksétrára érkezett, felszabadított egy személyt, akit Vászudévának hívtak. Miután meglátogatta Kúrma-ksétrát, az Úr elment Dzsijada-nrszinha dél-indiai templomába és fohászait ajánlott az Úr Nrszinhadévának. Útja során, minden faluban bevezette a Haré Krsna mahá-mantra zengését. Az úr egyszer Vrndávanának gondolta a Gódávarí folyó partján lévő erdőt.” A Gódávari Dél-Indiában található, Vrndávan pedig a fenti közép részen. „Azon a helyen úgy esett, hogy találkozott Rámánanda Rájjal.” [1]

Ez a találkozás Rámánanda Rájjal nagyon híres esemény, mert itt kezdték megvitatni az élet célját. És azt gondolom, hogy ez a beszélgetés még most is nagyon aktuális – mi az életünk célja. Társadalmi tevékenységekkel kezdték, és valami olyasmivel fejezték be, amit lehetetlen kifejezni. Megvan ez a könyv bolgárul? „Az élet végső célja” [2] ? Igen. Kérlek, tanulmányozzátok hát.

„Meglátogatta a helyeket, melyeket Tirumalaként és Tirupatikén ismernek, ahol nyilvánosan prédikált az Úr szent nevének zengéséről. Miután meglátogatta Tirumula és Tirupati templomait, Srí Csaitanja Maháprabhunak le kellett győznie néhány ateistát. Majd ellátogatott Ahóvala-nrszinha templomába.” [3] És persze nagyon könnyű meglátogatni egy Nrszinha templomot Dél Indiában. Minden faluban találsz legalább egy néhány szentélyt vagy templomot.

„Amikor Srí Csaitanja Maháprabhu Srí Ranga-ksétra földjére érkezett, a Kávérí partján, meglátogatta Srí Ranganáth templomát és ott elárasztotta az istenszeretet extázisa.” [4]

A Ranga-ksétra egy óriási templom. Egész Ázsiában a legmagasabb bejárattal, gópurammal rendelkezik. És ezt a bejárati tornyot mindenhol díszek, különböző istenségek szobrai és Mahábhárata történetek dekorálják. Egy óriási létesítmény, előtte pedig egy kis kápolna található, melyet a Gaudíja Math emelt, kifejezvén, hogy Csaitanja Maháprabhu is meglátogatta ezt a helyet, és ott van egy alakja.

Lenyűgöző volt, amikor meglátogattuk ezt a helyet! Inkább olyan, mint egy nagy város, melynek egyik végéből a másikig utaznod kell. Ez a templomkomplexum olyan, mint egy különálló kis város a városban. A Srí vaisnavák, a Rámánudzsa szampradája fontos és híres központja ez. És egy óriási, káprázatos Visnu múrtit imádnak itt. Ez a templom mintegy hét körrel rendelkezik, melyeken keresztül kell menned. A templom körül, az első kör körül ott a szokásos Indiai tülekedés. Majd belépsz az első körbe – nincs több evés. Kívül gyakorlatilag India legjobb paratáját találhatod, de mikor belépsz, nincs több étel. Másfajta boltokat találsz, mint például szárik, egy kis ez-meg-az, de ételt nem. Ha még egy lépéssel beljebb mész – még kevesebb üzlet, és több lelkiség. Később már csak a púdzsáról szóló cikkek találhatók a következő körben. Majd a következőben csak virágok és felajánlások a múrtiknak. És végül, mikor belépsz a templom belső körébe, a belső udvarra, olyan, mint egy mező, tucatjával ülnek ott a zarándokok és bráhminok, zengik a mantráikat, nagyon isteni a légkör. Középen pedig ott ez az óriási Visnu múrti. És valahol egy oldal-udvarban ott van Rámánudzsa szamádhija. Lenyűgöző hely, és kétségtelen, hogy Maháprabhu is ellátogatott ide, és szintén extázisban érezte magát.[1] Csaitanja-csaritámrta, Madhja-lílá, 1.100-104.

[2] Bhaktivédánta Szvámí Prabhupád

[3] Csaitanja-csaritámrta, Madhja-lílá, 1.105-106.

[4] Csaitanja-csaritámrta, Madhja-lílá, 1.107.Leave a Reply