Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha, 2018. 05.03. Rila-hegységbeni előadásából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Azt mondják, hogy a Szent Név mindig ott van, nemcsak a lelki -, hanem az anyagi világban is. Hol található a Szent Név, a Mahámantra, a lelki világban?

Válasz: Mindenhol?

Szvámí Tírtha: Mindenhol? Ez most találgatod vagy állítod? Nos, ez a látásmódotoktól függ, de esetleg még pontosabban, még konkrétabban hol található a Szent Név a lelki világban?

Valaki: A bhakták szívében?

Szvámí Tírtha: Igen… de, esetleg véletlenül hallottatok már a Brahma-szanhitáról? Kérlek nézzetek utána! A legelső versek között megtaláljátok a választ arra, hogy hol található a Szent Név a lelki világban. A lótuszvirág szirmaira van felírva, melyen Rádhá és Krisna táncol, ott van a Szent Név, a mahámantra, Rádhá-Góvinda transzendentális táncát veszi körül. Góvindam ádi-purusam tam aham bhadzsámi! S onnan tükröződik vissza, mind az anyagi, mind a lelki világ különböző szintjeire. Szóval itt található a lelki világban a Szent Név, a mahámantra.

Az eredeti természetesen rendkívül transzcendentális. Meglehet, hogy más korokban nem volt ennyire hozzáférhető, vagy ennyire közismert és sokak által gyakorolt, mégis a lelki világban mindig ott van. Viszont itt, ebben a korban, valamennyi ácsárja a Szent Név gyakorlatát hangsúlyozza.

Sőt más vonalat követő, eltérő iskolák is elfogadják. Mint tudjátok a Miatyánk második kijelentése a „Szenteltessék meg a Te Neved!” Vagy ott van az iszlám vallás, amelyben 99 plusz egy neve van Istennek. Nálunk minimum 108 neve van, és ez a rövidebb változat, különben Krisna ezer nevéről beszélünk, illetve gyakorlatilag Ő végtelen számú névvel rendelkezik. A Védánta-szútra azt mondja, hogy ott minden szó Isten neve, minden szó egy dicsőítés. Tehát lehet ott egyáltalán hazudni? Nem, lehetetlen! Csak akkor szóljatok, ha az amit mondotok az értékesebb a csendnél. Tehát vigyázzatok a szavaitokra, mert valójában azoknak az isteni valóságról kell szólniuk, szentnek kell lenniük. Ezért így kellene hangoznia az imánknak: „Az igazat mondom, igaz szót szólok.” – akkor talán el fogtok jutni a szent módon történő beszéd szintjére.

Viszont ilyen sok Névnél meglehet, hogy elveszünk ebben a sokszínűségben. Olyan sok neve van Istennek … és mit is mondjak: vannak elsődleges és másodlagos nevek, mint ahogy a Harináma – csintámani leírja. A másodlagos nevek olyanok, mint a ‘Teremtő’ vagy az ‘Atya’, melyek valamilyen funkcióra vonatkoznak. Az elsődleges nevek pedig raszikusak.

 

(folytatása következik)Leave a Reply