Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
imga2668

Kérdés: Mit tudnál mondani az élet apró örömeiből származó érzelmekkel kapcsolatban?

Szvámí Tírtha: Nagyon is fontosak, mert az eredetinek, és a lélek teljes megelégedettségének tükörképei. Sokszor előfordul, hogy valami hatalmas megértésre vagy végleges megvilágosodásra várunk, holott a Jóisten megannyi apró jelet küld ahhoz, hogy megtaláljuk a hazavezető utat, vissza Hozzá. Természetesen ezek az apró jelek nyomós indokkal vannak ott – emlékeztetniük kell minket arra a személyre, aki azokat odatette. Végül azonban látnunk kell a korlátaikat is. Félmegoldással nem elégedhetünk meg, teljes megoldásra van szükségünk.

Jamuná kérdése: Mahárádzs, kérlek ne vedd poénnak ezt a kérdést, nagyon is komoly. Mielőtt ide érkeztem, meghallottam néhány embert, akik arról beszélgettek, hogy vajon a jógatanárok miért betegek néha?

Szvámí Tírtha: Azért, hogy részvétet mutassanak. Hiszen ezeknek az apró mikrobáknak és baktériumoknak is búvóhelyre van szüksége. Az élet szolgálat – őket is szolgálnunk kell. Ezáltal a többi embernek is megmutatjuk, hogy testvérek vagyunk.

Jamuná: A mikrobákon való osztozással?

Szvámí Tírtha: A bajokon való osztozással. De hát minek is beszéljünk a betegség következtében kialakuló kisebb szenvedésekről? Ne feledjük, hogy a nagy lelkeket kemény próbáknak vetik alá. Mielőtt Jézus feltámadt, kereszthalált halt. Mindenki szereti a feltámadást, ám senki sem áll készen arra, hogy keresztre menjen. Áldozat nélkül, anélkül hogy Istennek ajánlanád saját magadat, nem fogod elérni a céljaidat. És minél nagyobb ambícióid vannak, annál nehezebb próbákkal kell szembenézned.

Egyszeriben megbetegedtem egy indiai látogatásom alkalmával. Ezért a vrndávani Sarma doktor klinikájára mentem. Természetesen ő nem volt ott, és az ott üldögélő emberek így szóltak hozzám: „Vedd könnyedén, nemsokára jönni fog!” Végül megérkezett az orvos, és arca felderült, amikor vitapartnerét látta meg végre. Így hát ezzel kezdte: „Ó, szóval olvasta ezt a nagyon fontos cikket, ami szerint a test ereje nem a megevett ételtől függ – mindez azt sugallja, hogy pránából is meg lehet élni?” Tudjátok, alig bírtam megülni a széken. Végül így válaszoltam: „Ó, doktor úr, mindez nagyon szép, de én ide betegként jöttem.” Utána így folytatta: „Ó, nagyon szép!”, majd megkezdte a kezelést. Végül így szólt: „Oh, te most a betegség líláját adod elő éppen!”

Tehát néha a jógatanárok is erre a területre tévednek. A kérdés nem az, hogy miért is betegszünk meg néha, hanem az, hogy mi a válaszunk, a reflexiónk a betegségünkre. Hiszen mi is a betegség? A karmánk fizetsége. A szenvedés a karmád csökkenésével egyenlő, tehát valójában jó. A megtisztulás útja.

Azonban az ájurvéda filozófiai elmélete szerint bármely betegség egy bizonyos forrásból származik. A betegség, mint elv egy forrásból származik, és ez az ok pedig az erkölcsi degradálódás. Az aranykorban nem voltak betegségek, hiszen egyáltalán nem léteztek vétkek vagy hibák. Később, a degradálódás előrehaladásával megjelentek a betegségek is. Amint tudjuk, a kali-jugában élünk, amely a sötét vaskor, ahol az embereket a négy különböző típusú szenvedés sújtja: az élet, halál, betegségek, időskor – ezek az élet szenvedései. Ezeken kell hát osztoznunk, mivel emberi lények vagyunk. Ezért van ott a betegség. Ez egy általános elv, nem kerülhetjük el. Természetesen, ha a karmátok egy kicsit is csökken vagy tisztul, kevesebb reakció fog érkezni. Mindazonáltal ez a mi jógagyakorlatunknak egy másik gyakorlati része.

 

 Leave a Reply