Archives

Calendar

January 2021
M T W T F S S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
mirror

(Szvámí Tírtha 2016.01.07-i szófiai esti tanításából) 

(az előző hétfői tanítás folytatása)

„A Nárada Pancsarátra a következőket írja az odaadó szolgálat szabályozó elveiről: Minden olyan cselekedetet, amelyet a kinyilatkoztatott szentírások jóváhagynak, s melynek célja, hogy elégedetté tegye az Istenség Legfelsőbb Személyiségét, a szent tanítók az odaadó szolgálat szabályozó elveként fogadnak el. Ha valaki rendszeresen ilyen szolgálatot végez az Istenség Legfelsőbb Személyiségének egy hiteles lelki tanítómester irányításával, akkor lassanként felemelkedik a tiszta istenszeretettel végzett szolgálat síkjára.”[1]

Paramánanda kérdése: Ha jól értem, Sríla Prabhupád az mondja, hogy a lelki tanítómester szolgálata segítheti az egyén odaadásának a fejlődését. Próbálom megérteni, hogy vajon mit jelent az, hogy a bhakti, az odaadás ahaitukí, indokolatlan. Tudnál nekünk erről útmutatást adni?

Szvámí Tírtha: Ez a fejezet a vaidhi-bhakti bizonyos jellemzőit tárgyalja. Ezért ebben az áll: ha valaki az odaadó szolgálatot azon a síkon végzi, segíthet neki abban, hogy tiszta szeretettel szolgálja a Jóistent. Az ahaitukí az apratihatá[2] ikertestvére. Az ahaitukí jelentése ’önzetlen’, az apratihatá pedig ‘megszakítás nélkülit’ jelent. Olyanok, mint a testvérek. Önzetlen és megszakítás nélküli – ezek az odaadó szolgálat végső jellemzői. Ha sikerül elérnünk ezt a két tulajdonságot – vagyis, hogy állandóan az odaadó szolgálattal vagyunk elfoglalva, s hogy ne legyen másodlagos motivációnk – vajon akkor mi lesz az eredmény? Szupraszídati – szuper boldogság. Ez teljes mértékben elégedetté fogja tenni a lélek sóvárgását.

 Azt kérdezhetjük: melyik a fontosabb – önzetlennek vagy töretlennek lenni szolgálatunk végzése közben? Ám mivel ők nagyon jó testvérek, nem különíthetjük el őket. Jobb, ha mindkét tulajdonságot magunkhoz öleljük. Meg kell próbálnunk mindig kapcsolatban lenni, s a lehető legönzetlenebbnek maradnunk.

Tudjátok, ha Krsnát szolgáljátok, Ő segíteni fog nektek önzetlenné válni. Ő mindent el fog venni tőletek, még a lelki ambícióitokat is. S ha a Falu Szépségét (Rádhá) szolgáljátok, Ő segíteni fog nektek az állandó elfoglaltságban. Mit is mondhatnánk? Srí Srí Rádhá – Góvinda kí dzsáj!

Haribhakti kérdése: Azt szeretném kérdezni, Gurudév, hogy amikor az odaadó szolgálatot végezzük, tudjuk-e közvetlenül Krsnát szolgálni, vagy ahogy Sríla Srídhar Mahárádzs mondja, először Rádhát kell szolgálnunk, hiszen Ő jelenti a kapcsolatot Krsnához?

Szvámí Tírtha: Ó, először a vaisnavákat kell szolgálnunk! Rádhá és Krsna – ők minden figyelmüket egymásnak szentelik. Miért zavarnánk Őket a mi szolgálatainkkal? Megpróbáljuk az Ő bensőséges délutáni beszélgetésüket megzavarni, vagy ilyesmi…? Jobb, ha a vaisnavákat próbáljuk meg szolgálni, s követjük a lelki tanítómesterünk útmutatásait. Majd később az is el fog jönni. Természetesen nem lehetetlen szolgálatot végezni az Isteni Párnak. Mindig emlékeznünk kellene a végső azonosságunkra, arra, hogy a szolgák szolgája vagy Isten szolgája vagyok. Mindazonáltal nagyon bizonyosnak kell lennünk abban, hogy ehhez a vonalhoz csatlakozva, általuk lesz egy élő és közvetlen kapcsolatunk az Isteni Párral. Úgy tűnik, hogy közvetetten kapcsolatban állunk egymással, mivel a szolgákat szolgáljuk, de ennek ellenére ez olyan, mint egy közvetlen kapcsolat. Ez egyfajta acsintja – közvetlen és közvetett kapcsolat. Mindkét megközelítés mélyülni fog. Ahogy tisztítjuk magunkat, tágulni fog a látásmódunk, és pontosabban tudjuk meghatározni helyzetünket és szolgálói hangulatunkat. Ám ha Krsnát szolgáljátok, s végül eléritek Krsnát, Rádhikával is találkozni fogtok. S ha Rádhikát szolgáljátok, előbb-utóbb Krsnával is találkozni fogtok.

[1] Az odaadás nektárja, 2. fejezet

[2] Shrímad Bhágavatam, 1.2.6.     

 Leave a Reply