Archives

Calendar

September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
drop into ocean

 (Szvámí Tírtha 2015.09.04-i szófiai esti tanításából)

A lelkiségből sohasem elég. Ha megtapasztalod egy cseppjét, akkor egy egész pohárnyit akarsz. Ha van egy pohárnyid, akkor egy egész tónyit akarsz. Ha van egy tónyid, akkor egy óceánnyit akarsz. Szerencsére eredeti forrásunk mérhetetlenül mély. Tehát, bármikor is szenvedünk szükséget, tudjuk, hogy hol keressük. Sok ember mondja azt, hogy: ‘Én kereső vagyok. Én nyitott vagyok.’ De ez annyit jelent, hogy még nem találtak rá arra, amit keresnek. Általában, ha az emberek azt mondják, hogy nyitottak, az azt jelenti, hogy még nem határozták el magukat azzal kapcsolatban, hogy itt maradjanak-e ezen a relatív síkon, valamennyi viszontagságával együtt; vagy kötelezzék el magukat azirányban, hogy megtalálják a hazavezető utat az eredeti otthonukba, vissza Istenhez. Ti meghoztátok már ezt a döntéseteket?

Válasz: Igen!

Szvámí Tírtha: Ezért jöttem hozzátok! Hogy tanuljak tőletek. Hogyan találjuk meg ezt az elkötelezettséget és ezt az elszántságot lelki céljaink eléréséhez? Eleinte azt gondoljuk, hogy ez egy rövid és könnyű út lesz. Vagy ahogy Vrindávanban a Loi Bazárban mondják: „olcsó és nagyon jó”. Majd néhány hónap múlva, néhány év múlva, néhány élettel később rájöttök, hogy ez nem is olyan könnyű és nem is olyan gyors. Viszont amikor eljutsz oda és visszatekintesz, azt látod, hogy: ‘Egy pillanatnál is kevesebb volt – ez az egész út.’ Miért? mert azt mondják, hogy amióta elhagytuk a lelki otthonunkat, csak két muhúrta telt el – ami lelki idővel mérve másfél óra. S amikor azt érzed vagy azt gondolod, hogy nagyon messze vagy a mi szeretett Isteni Párunktól, valójában akkor Ők közelebb vannak hozzád, mint a bőröd. Ám szükségünk van egy kis elhatározásra, elköteleződésre a lelki gyakorlataink során. S én nagyon boldog vagyok, hogy ti meghoztátok ezt a döntést. Hogy eldöntöttétek, hová mentek, hová szentelitek energiáitokat és figyelmeteket.

Mivel be kell, hogy valljam: Krsna nagyon nagylelkű. Oly sok módon észlelhetjük gondoskodását és irántunk való teljeskörű figyelmét. S igazából Ő betartja a filozófia elveit. Mert azt mondják, hogy: a Jóisten könnyedén megadja az „olcsó” dolgokat, viszont ami igazán értékes azt nagyon nehezen. Tehát, ha még mindig elégedettek vagytok az üvegcserepekkel, akkor azokat kapjátok meg. Viszont, ha az igazi kincset szeretnétek megtalálni, akkor arra még várni kell egy kis ideig. Azonban ez a várakozási idő nagyon édes. Miért? Mert a Legfelsőbb Úr segítőket adott mellénk ebben a folyamatban. Például, kapcsolatba kerülhetünk Vele a Szent Néven keresztül, találkozhatunk a társaival, a családjával. Azt gyakorolhatjuk, amit a lelki világban is szeretnénk tenni. Ezért körültekintőnek kell lennetek, mert amit itt tesztek, az lesz odaát is a gyakorlatotok. Tehát, ha lelki törekvéseitek, igyekezetetek során állandóan panaszkodtok, akkor ezzel azt a gyakorlatot erősítitek. Azonban, ha megtanuljátok, hogyan végezzétek helyesen a lelki gyakorlataitokat, akkor könnyedén át tudjátok szelni az anyagi lét óceánját.

De kérlek, ne higgyetek nekem. Ne higgyetek nekem vakon. Ellenőrizzétek saját magatok, amit hallottatok – vajon működik-e a számotokra vagy sem. Mindig működik. Abban az esetben, ha mégsem működne, akkor az nem a folyamat hibája.

De mi nyújtja egy bhakta számára a leges legnagyobb boldogságot? Ez a Szent Név. Dicsőítsük mestereinket, mert ők hozzák el számunkra a világosságot. Ha csak egy cseppet is kapsz belőle, az olyan hatalmas, mint az óceán. Az isteni kegyelem határtalan. Kérlek, tartsátok ezt mindig az eszetekben, hogy a mi célunk az, hogy túllépjünk a korlátainkon, hogy valamit megváltoztassunk az életünkben, hogy megvalósítsunk lényeges célokat. Ha valahogy képesek vagyunk a pillanatot örökkévalósággá változtatni – az egy óriási eredmény. Ha képes vagy óceánná változtatni egy cseppet, az egy újabb eredmény.

Meglehet nem vagyunk holmi nagy csodatévők. Lehet, hogy nem vagyunk mahárádzsák, hatalmas királyok. Lehet, hogy nagyon parányiak vagyunk, nagyon jelentéktelenek. De remélhetőleg Urunknak is tetszik ez az átalakulás – óceánná változtatni egy cseppet vagy egy pillanatot örökkévalósággá. Talán a Szent Nevek óceánját várja tőlünk. De mit tudunk mi felajánlani neki? Csupán egyetlen cseppet. Mégis, biztos vagyok abban, hogy ha ezeket a kis szolgálat cseppeket tiszta szívvel ajánljuk fel, akkor Ő elégedett. Amit hozzá tudunk adni a kis felajánlás cseppekhez az egy nagyon finom minőség. S akkor Ő csodákat tehet. Tehát engedjük, hadd tehessen Ő is valamit. Ha részünkről mi mindent megteszünk, ha mi vagyunk a nagy csodatévők, akkor semmi sem marad a számára. De úgy hiszem, hogy akkor boldogok, ha Ők is tehetnek valamit – Krsnánk, az Isteni Pár, lelki tanítómestereink – ha ők átalakíthatják ezeket a kis felajánlásokat gyönyörű, boldog áldozattá.  Hogy a holnapot örökkévalósággá változtathassuk. Az ő segítségükkel ez valóra válik. Tehát mi itt a mi teendőnk? Hogy elhozzuk ezeket a kicsi szolgálat cseppeket; és majd Ők véghez viszik az isteni alkímiát.Leave a Reply