Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
ocean-sailing

A tiszta tudás nem elméleti, a tiszta tudás nagyon gyakorlati. Egy igazi filozófia az élet titka. A tiszta tudásnak lesznek eredményei is, közvetlen tapasztalatot nyújt az önvalóról – ki vagy te. És anélkül, hogy megértenénk önmagunkat, nem tudunk fejlődni.

Valójában három lépésből áll, három szintből. Az egyik a szambandha, vagy kapcsolat – hová tartozom, honnan jövök? A második az abhidhéja – ez jelenti az utat, amit követnem kell. A harmadik pedig a prajódzsana, a cél – azonosítanom kell a célt.

Ha tehát a Legfelsőbb Úrhoz, Srí Krsnához tartozom, akkor ez az eredeti kapcsolatom, Hozzá tartozom. Ez a kapcsolatom, az eredeti lelki kapcsolat – Istenhez tartozom. És a különböző vallások ezt tanítják – nem ide tartozol, az anyaghoz, a Föld bolygóhoz, a mennyei világba tartozol. Ez a szambandha – az Istenihez tartozom.

És ha oda tartozom, tennem is kell érte. Nem ülhetek itt arra várva, hogy csoda történjen. Igaz? Ezért cselekednünk kell, tennünk kell valamit. Az hívják abhidhéjának, lelki gyakorlatnak. A meditációd, a fohászaid, a mantrák, a felajánlásaid, a templomba látogatás, a vallásos események és ünnepek – mind segítenek minket emlékezni, hogy az isteni birodalomba tartozunk. És amikor összegyűlünk, hogy segítsük egymást emlékezni.

A harmadik pedig a prajódzsana, a cél – tudnunk kell hová megyünk. Ha a hajó nem tudja az úti célt, egyik szél sem lesz kedvező. Oly sokféle szél létezik, ide-oda dobálják a hajód, a tested, az elméd, a tudatosságod. Ha azonban nem tudod az irányt, akkor csak ide-oda hánykódsz. Tudnunk kell tehát merre tartunk.

És merre tartunk? Mi az úti cél? Mit akartok elérni?

Valaki: A tökéletesség!

Valaki más: Ez az, amit ő akar. Mindenkinek megvan a maga vágya.

Tírtha Mahárádzs: Helyes. Mi a tiéd?

Válasz: Jó emberré válni. Ennek mindenki számára különböző jelentése lehet.

Tírtha Mahárádzs: Biztosan, de azt hiszem ezzel mindenki egyet ért. Mert ez egy szép ambíció: „Jó emberré akarok válni!” Nem akarom mindenkinek nekiszegezni ezt a kérdést. De kérlek, szívetekben válaszoljátok meg ezt a kérdést. „Mi az én ambícióm? Mit akarok elérni ebben az életben?”

Kinyilatkoztatott írásainkban egy szép programot találunk erre az életre. Így szól: „Nektár gyermekei, figyeljetek reám! Az ambróziából születtetek, s létetek egyedüli célja e nektár megízlelése. Ne érjétek be semmi mással, mint a nektárral! Keressetek! Ez természetes jussotok. Megérdemlitek.” Ez a tökéletesség, amit elérhetünk, azáltal, hogy jó és nemes emberi lényekké vállunk. Mert ha ebből az isteni nektáróceánból érkezünk, akkor ennek kell lennie a végső ambíciónknak is, hogy visszatérjünk oda.

Kutasd tehát a belső céljaidat, legbelsőbb ambícióidat. És minél jobban tudjuk harmonizálni belső céljainkat az isteni valósággal, annál boldogabbak leszünk.Leave a Reply