Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
violently

Krpadhám kérdése: Arról szeretnék kérdezni, hogy mi a szabadság és mi a kapcsolat a szabadság és a szeretet között?

Tírtha Mahárádzs: Szabadság – nem tudom. Szolga vagyok. Lelki tanítómesterem, a bhakták és a Legfelsőbb Úr szolgálója, szóval nem tudom mi a szabadság. Réges-régen hallottam valamit erről a szabadságról, de már elfelejtettem. Nem tudom tehát mi a szabadság. De élvezem a szolgálatot.

Szabadság… Azt gondolom, a szabadság nem létezik. Nem igazán tudok tehát neked mit mondani a szabadságról; és mi volt a kérdésed másik része? Szeretet… Óh, bábá! Érzelmi rokkant vagyok. Nem tudom tehát mi a szeretet!

Krpadhám: Még a rokkantaknak is van szívük, és valamit tudnak.

Tírtha Mahárádzs: Valamit… Valamit tudok – ez az, amit próbálok kifejezni. De túl sokat beszélve ezekről a témákról, meglehet, hogy megromlik a jelentés. Nem elég tehát beszélni a szabadságról és a szeretetről, gyakorolnunk kell.

A szabadság nagyon értékes. Ez azt jelenti, hogy nagy árat kell fizetnünk érte. De a szabadság nem könnyű. Ezért a szabadság helyett oltalmat kell találnunk. A legjobb oltalom mesterünk isteni lótuszlába, vagy a szent név oltalma, vagy a misszió, ahol szolgálatot végzek – ezek az oltalmaink. A szabadság azt jelenti, hogy ott a támadás fenyegetettsége. Az oltalom azonban azt jelenti, hogy védve vagy. Ezért az oltalom, vagy a szolgálat magasabb, mint a szabadság. És a szeretet… A szeretet egy olyan kapcsolat, mely érzelmileg összeköti az embereket. Igaz? Ez a szeretet. Az istenszeretet egy olyan kapcsolat, mely összeköti az emberei lényt és a Legfelsőbb Lényt egy szeretetteljes kapcsolatban – ez az istenszeretet.

A szeretet a lélek végső kapacitása. És a legintelligensebb módja valaki birtoklásának. A szeretet a lélek természetes összetevője. A fájdalom a szívben van, a szeretet a lélekben.

Krpadhám: Miért mondjuk például: „Szabad a lelke”?

Tírtha Mahárádzs: Kiről?

Krpadhám: Például, aki eltávozik.

Tírtha Mahárádzs: Ah! Kiszabadul az anyagi testből – ez igaz. Az igaz, hogy a test korlátozza a lelket, de az elme is korlátozza a lelket. Annak érdekében tehát, hogy megszabadulj a test-elme összességtől, meg kell találnod a kiutat ebből a kötöttségből.

A szeretet útjai nagyon természetesek és ugyanakkor nagyon bonyolultak is. Ha összehozol egy fiatalembert és egy fiatal hölgyet, nem kell sokat magyaráznod. Hamar megértik, és jönnek a természetes hajlamok. De a szeretet útjai kanyargósak, úgy mozognak, mint egy kígyó. Ha tehát lelki identitásod kiteszed Krsna ezen mindenkit vonzó energiájának, az egy természetes vonzódás, természetes kapcsolat lesz. Lehet, hogy az utak kicsit úgy mozognak, mint a kígyó, kanyargósak. De végül eléred a célt.

Ezért mondhatjuk, hogy az istenszeretet az út. Az istenszeretet a cél, és az istenszeretet az út. A bhaktit akarjuk elérni, a bhakti gyakorlásával.Leave a Reply