Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Prabhupad in laugh

(Szvámí Tírtha 2013. májusi szófiai tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

Ez a csaitja-guru funkciója – Isten bennünk lakó belső útmutatása; antarjámi, aki a szívedben lakik és vezet téged. Milyen egyéb guru létezik még?

Krpadhámá: Szannjász-guru.

Szvámí Tírtha: Pontosan. Ott van még a szannjász-guru is – aki a lemondott életrendbe vezet be bennünket. Általánosságban nem szükségszerű, hogy mindenki szannjászí legyen, de az isteni irányítástól, s nem mástól való teljes függés hangulatának tekintetében mindenkinek szannjászívá kell válnia. Nem formálisan, hanem lényegileg. A szannjász nem azt jelenti, hogy neked van a legjobb számítógéped, és mindenki neked adja a virágfüzért. Nem ez a definíciója a szannjász rendnek. Hanem az Istentől való teljes függés benső hangulatának kifejlesztése – ez a szannjász. Tehát, ez a szannjász-guru – aki bevezet bennünket akár hivatalosan, akár a lényeget tekintve, Krsnára irányuló figyelmünk teljes összpontosításának hangulatába. Másfajta guru?

Hajagríva: Param-guru.

Szvámí Tírtha: Param-guru! Helyes! Látjátok, egész gyűjteményünk van gurukból. A param-guru mindig rendkívül fontos. Tudtok valamit! Mert mi történik? A lelki tanítómesterünknek teljes felelősséget kell vállalnia értünk. Ezért fegyelmezni fog bennünket: “Hé, drága fiam, kedves lányom! Ne légy lusta, menj, és csináld!” S néha ez igen terhes. Épp úgy tesz, mint egy apa. Az apák mindig azzal vannak elfoglalva, hogy oktatják a gyermekeiket. De mi a helyzet a nagypapával? A param-guru mindig mosolyog, mindig nagyon gyengéd: ”Ó, kedves fiam, drága lányom, ne aggódj! Talán az édesapád ma kicsit zaklatott, de csak gyere hozzám!” Találkoztatok már álmotokban Sríla Prabhupáddal?

 Hajagríva: Nem emlékszem.

Szvámí Tírtha: Ó, akkor biztosan nem. Milyen érzés? Pont olyan, mint az igazi nagypapád, aki kész magához ölelni, amikor össze van törve a szíved. Tehát, a param-guru nagyon fontos, mert amikor nem tudjuk tolerálni a saját lelki tanítómesterünket, akkor a feljebbvaló be tud kapcsolódni és megoldja a problémát. A param-gurunak nagyon fontos feladata van. Ha létezik bármi, ami hiányzik a guruból, akkor a param-guru be tud kapcsolódni, képes kompenzálni. Következő példa?

Válasz: Ádi-guru

Szvámí Tírtha: Ó, nagyon jó! Ki az ádi-guru?

Válasz: Krsna.

Hajagríva: Lord Balarám.

Másvalaki: Rádhárání

Szvámí Tírtha: Balarám, igen. Rádhárání. S néha még Ananga Manydzsarí. Tehát ez a lelki tanítómestereknek és mesternőknek (hogy úgy mondjam) egy új horizontja. Ádi azt jelenti első, az első guru. Ki az első guru? Isten. Ez egy isteni funkció. ‘Én vagyok a forrás, Én vagyok a cél és Én vagyok a vezető. Segíteni fogok neked, hogy visszatérj Hozzám.’ Ez az ádi, az eredeti, az ősi gurui funkció. S ez az isteni meghívás funkció bizonyos személyiségekre van ráruházva. Tehát, az ádi-guru, úgy gondolom, a guru-tattvát a legteljesebb és legmélyebb módon képviseli.

Kérdés: Mint Srí guru?

Szvámí Tírtha: Srí guru egy kicsit különbözik, mert az ádi-guru egy teljesen isteni funkció – nincs benne jelen emberi beavatkozás. Srí guru annyit jelent, hogy látom a mesterem, de látom a Srí-t, az isteni funkciót benne, rajta keresztül. Egy sor mantra létezik a bráhmanák számára, sőt egy mantrának van két változata is. Az egyik aim guravé namah, a másik aim srí guravé namah. Én a második verziót támogatom, mert az ötvözi a guru mint  személy és a guru-tattva koncepcióját. Ily módon ez nem egy személyi kultusz, hanem egy isteni kultúra. Ez nagy különbség. Tehát, ezek az ádi-guru és Srí guru funkciók. Más fajta guruk?

(folytatása következik)

 Leave a Reply