Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
как си

(Szvámí Tírtha 2016.10.09-i ludastói tanításából)

Az életünk kezdetén azt gondolhatjuk, hogy: „Ó, ez nagyon könnyű lesz!” Majd a középső rész már bonyolultabbnak bizonyul; és a végének ismét nagyon kristálytisztának és egyszerűnek kell lennie! A végső dolgok nagyon egyszerűek, a jelentéktelenek pedig nagyon bonyolultak! Lélek vagyok, Krsnához tartozom, élő és szeretetteljes kapcsolat fűz össze bennünket – a Védák bölcselete három rövid tételben összefoglalva. Esetleg van valamilyen témátok, amiről hallani szeretnétek?

Manóhari: Gurudév, az a szöveg, amelyet tegnap olvastál a hiteles tanítványról – hozzáférhető valahol?

Szvámí Tírtha: Ez egy saját példány, nincs még jóváhagyva és nem legális. Egy titkos üzenet!

Manóhari: Igen, máskülönben mindig szoktad említeni a forrást is, melyet ezúttal elhagytál.

Szvámí Tírtha: Néha megemlítem, máskor pedig nem! Az Ákása krónikából származik. Tetszett nektek? Azt hiszem igazán kifejezi a tanítvány vágyódását. Még korábban, az Upanisadok egy másik gyönyörű történetét említettük: amikor az Apa elküldte a fiát, hogy tanulmányozza a Bhágavatamot, majd visszatértekor megkérdezte tőle: „Nos, sikerült áttanulmányoznod a Bhágavatamot?” „Igen, Apám, mindent megtanultam!” „Ó, semmit sem értesz, menj vissza ismét a tanítódhoz!” Majd egy év elteltével ismét hazatért és az Apa feltette ugyanazt a kérdést: „Nos, drága fiam, megtanultad?” A fiú így felelt: „Szóval, legutóbb azt gondoltam, hogy megtanultam, pedig mégsem, de ezúttal valóban megtanultam!” „Menj vissza újra!” Majd három év múltán a fiú ismét hazatért: „Úgy tűnik nem tanultam semmit!” „Persze, hogy nem! Most már tényleg visszamehetsz tanulni!”

A mi történetünkre visszatérve, Móhan szintén azt gondolta, hogy vannak válaszai arra vonatkozólag, hogy ki az igaz tanítvány: „Tudom a választ! Majd újból és újból meg kellett válaszolnia ugyanazt a kérdést…” Aztán feladta. Valójában, ekkor azt kell megéreznünk, akár a helyes választ adjuk, akár nem, nem ez a lényeg! A mester hangsúlyozni akarta, hogy: „Ácsi! Ez nem az a pillanat, amikor beszélni kell, ez a hallgatás ideje!” Azt hiszem ez szépen példázza, hogy ebben a helyzetben hogyan kell cselekednünk. S nagyon tetszik a történet végén a fohász: „Kérlek, kérdezd újra, még egyszer, ki az igazi tanítvány, mert válaszolni akarok rá, hogy: én vagyok! Én igaz tanítvány akarok lenni!” Ez olyan bájos.

Mivel a tudás az intellektuális és a megvalósítás pedig egy misztikus dolog! Tehát beszélgethetünk különböző témákról, de valójában a lényeg az, hogy mi van mögötte, van-e realitása annak, amiről beszélünk? Üres szavak vagy olyasvalami, amire építhetsz? Azt hiszem ez sokkal fontosabb, mint az egyszerű tudás vagy intellektuális képességek!

Nemrégiben egy nagyon jól informált bhakta, aki jártas a dzsjótis (Hindu asztológia) ismeretében, megkérdezte tőlem: „Tudod, hogy mekkora ereje van az értelemnek, ha a Tizenkettedik házban van, ami a felszabadulás?” S tippeltem: „Nos, azt hiszem semennyi?” Erre ő: „Igen, abszolút nulla!” Tehát a felszabadulásotok nem az elmebeli képességetek függvénye, hanem valami mástól függ! S ez a másfajta képesség az, amit gyakorolnunk kell! Mivel ez fog segíteni bennünket! Még többet tudni – mit is mondanak erről az Upanisadok? Még, ha sokat is hallgatjátok a tanításokat, még ha nagy tudással is rendelkeztek, az isteni tudás nem fog feltárulkozni számotokra! Csupán azok számára tárul fel, akik rendelkeznek ezzel a gyengéd, érzékeny képességgel.

Ennek ellenére fontos a tudás, jó tudni, hogy miről beszélünk. Valamennyi információ szintén fontos lehet! De itt még nem ér véget! Még nem!

Mivel azt látom, hogy először az embereket elbűvöli az új ismeret – bármilyen hülyeséget is halljanak, az tetszik nekik! De előbb vagy utóbb megnő a megértésük szintje és ellenállóvá, védetté válnak minden felmerülő ostobasággal szemben. Majd elkezdenek valami lényegesebb után kutatni. Tehát azt hiszem ez a következő lépés – miután az új információ iránti éhség kielégül, megbízhatóbb forrásokhoz jutnak! És akkor mehetünk tovább.

Azonban kérlek ne felejtsétek el, nagyon fontos, hogy nem csupán a szervezés, az összejövetelek és nem valaminek a véghezvitele a lényeg – hanem annak a szándéknak kell mindig ott lennie, hogy miként tudom ezzel elégedetté tenni Krsnát! Hiszen bármit is tegyünk, azt fel kell ajánlanunk! Tehát nem arról van szó, hogy ‘Szépen meg tudunk szervezni dolgokat vagy hogy mi egy erős közösség vagyunk’ – nem! Nem ez a lényeg! Hanem hogy ezeken a tevékenységeken keresztül tudunk a szolgálatra összpontosítani! Ennek a magasabb kapcsolatnak mindig ott kell lennie! Máskülönben gyakorlatilag lehetetlen a cselekedeteinket valóban spirituális vagy transzcendentális felajánlássá tenni! Ez legyen a cél: mindig az Isteni Pár elégedettségéért élni! Átmánam átmaná – a lelken keresztül kutassunk a Felsőlélek után! A legjavatokkal próbáljatok meg szolgálni az Isteni Párt!

 Leave a Reply