Calendar

August 2019
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
a8924d21de1466181330fb84ef6f4073

(Szvámí Tírtha, 2013. január hatodikai szófiai esti tanítása) 

Kérdés: Mikor lép be a lélek a testbe? A születés előtt, a születéskor vagy a fogantatás idején – hogy van ez?

Szvámí Tírtha: Számos különböző elképzelés létezik. Néhányan azt állítják, hogy nincs is lélek. Nincs senki, aki elfogadná ezt a testet, senki sem lép be. Más vallásos elképzelések azt mondják, hogy egy új test születésével egy új lélek is születik. Azonban ez ellentmond a mi filozófiánknak; mivel a mi filozófiánk kimondja, hogy a lélek örök – nincs kezdete és nincs vége, nincs születés, nincs halál. S a léleknek van egy spirituális energiaminősége, mely fogantatáskor belép a testbe, és elkezdi megformálni a testet. Tehát ez a lelki energia, amelyet az apa magja ad át, belép a petesejtbe, majd ez az energiatöbblet aktiválja az anya sejtjeit. S amikor ott van ez az energia, a test elkezd formálódni. Ha nincs ott ez az energia, akkor nem kezdődik el a test kialakulása.

Ezért az apák nagyon meghatározóak, mert ők hordozzák a magot. Természetesen az édesanyák is nagyon fontosak, mert ők hordozzák az ivarsejtet. Ez az anyagi háttér. Ez a petesejt tartalmazza mindazt, amit a későbbiekben a test majd magában foglal. Ezért nem fogyasztunk tojást, mert a tojásban (mint a petesejtben) az egész csirke benne van – csontok, tollak, minden. Elfogyasztanál egy csirkét csontostól, tollastól? Nem! Ezért ne egyetek tojást! Nagyon egyszerű.

Azonban ettől eltekintve, mindkét oldal szükséges. Az energia, a lélek, természetesen nem maga a mag, mert a lélek a férfitestbe az élelmiszeren keresztül érkezik. Az élelmiszeren keresztül ez a lelki energia belép a testedbe, majd az anya méhébe kerül. Ezért mondja Krsna a Gítában: “Mindenki teste gabonaféléken él.”[1]. Mert a gabona által jut a lélek a férfitest magjába. De természetesen a lélek nem gabona, csupán kapcsolatosak, összeköttetésben állnak egymással.

Honnan jön a lélek? A lélek az esőből származik. Mi az eső? Az eső az víz, és a víz az életet jelenti. Ezért hívják a kozmikus ősóceánt Garbhódaka-óceánnak – Magzatvíz-óceánnak. Azért, hogy egy gyermek megszülethessen, egy óceánra van szükség a méhedben. Habár nem vagyok szakértő ezen a területen, de amikor a magzatvíz elfolyik, ez a jele annak, hogy: ‘A baba hamarosan megérkezik’. Szóval mindannyian anyáink méhének óceánjából születtünk. Hasonlóképpen ez az egész világ az Egyetemes Anyaméhből született. Az élet annyit jelent, mint víz, és a víz jelenti az életet. Ha nincs víz, nincs élet. Tehát a lelkek a Föld bolygóra az esőn keresztül érkeznek, majd ezután kerülnek a gabonaszemekbe. Azonban, természetesen a lélek nem egyenlő az esőcseppekkel, csupán kapcsolódik hozzájuk. Honnan jön a lélek?

Válasz: A fényből?

Szvámí Tírtha: Egyfajta fényből, a Hold ezüst fényéből. A lelkek a Föld bolygóra a Holdról érkeznek. Azért fogy néha a Hold, mert a lelkek ide jönnek. Ez nem vicc! Majd a Hold elkezd növekedni – ez azt jelenti, hogy mindazok, akik elhagyják a Földet, a Holdra jutnak, belépnek a Hold szférájába. S ha több dzsíva[2] csatlakozik oda, akkor a Hold növekszik. Mit jelent ez? A Hold olyan, mint egy átszállóhely. Néhányan oda tartanak, mások pedig onnan érkeznek ide vissza, majd megint mások továbbmennek. Tehát a Hold olyan, mint egy kapu a magasabb valóságokba – mondhatjuk azt, hogy ez a Nap-kapu. A Hold a Nap kapuja, kapu a Naphoz. Azonban a Napról nincs visszatérés, míg a Holdról van.

Tehát ez a lélek útja. A Holdról, mint átszállóhelyről, az eső és a gabonaszemek által, az apa magján, az anya méhén keresztül elkezded kifejleszteni a testedet, megszületsz, s a végén leteszed a végső vizsgád. Majd az eldönti, hová mész tovább – a Holdba vagy a Napba.

Próbáljátok megérteni a természet e csodálatos, egységes rendszerbe illeszkedő látomását! Sokan azt gondolják, hogy az emberi lények a csillagokból érkeznek, s a földönkívüliek manipulálják az emberi genetikát. Mi mindannyian a Nap és a Hold szülöttei vagyunk, ami azt jelenti, hogy földönkívüliek vagyunk, más szférákhoz tartozunk, a csillagokból jöttünk. Éppúgy, mint az angyalok. Tehát ne feledkezzetek meg arról, hogy angyali lények vagytok! Néha mutassátok meg a szárnyaitokat! Ez azt jelenti, hogy mi az isteni világhoz tartozunk, és használnunk kell ezt a testet, hogy elérhessük az isteni valóságot.

[1] Bhagavad-gítá 3.14.

[2] lélek

 Leave a Reply