Calendar

August 2019
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
10169420_10201668406414902_809619139_n

(Szvámí Tírtha 2013. január tizenegyedikei szófiai reggeli tanítása)

 

 

„A szerény bölcs igaz tudása által egyenlőnek látja a tanult és alázatos bráhmanát, a tehenet, az elefántot, a kutyát és a kutyaevőt (kasztonkívülit) is.”[1]

Tehát, az alázatos bölcs igaz tudása révén egyenlő látásmódra tesz szert. Sokszor szeretnénk meghatározni azt a szintet, amit elértünk a lelki életben. Ezt pontosan megtudhatod abból, hogy mennyi megértéssel rendelkezel; megvan-e az egyenlő látásmódod, békés és egyenlő-e a látásmódod vagy sem? Mivel mindezek a dolgok, melyeket látunk, különbözőek – egy kutya, egy elefánt, egy brahmin és egy alacsony kasztba tartozó személy. Más a forma, de a mögöttes lényeg ugyanaz.

Nos, ha szeretnéd megérteni milyen szinten vagy, csak vizsgáld meg a hozzáállásodat! S próbálj mindig hosszú távú látásmóddal rendelkezni! Függetlennek kell lennünk mindattól, amit az anyagi érzékeink kedvelnek, vagy nem kedvelnek. De erre csak akkor vagyunk képesek, ha egy isteni, transzcendentális mércével rendelkezünk.

Nekünk valami fontosat kell itt tennünk. Az életben általában, s gyakorlatilag itt is az ásramban – segítenünk kell az embereket, hogy közelebb kerüljenek a lelki eszményeikhez. Azonban ezt csak akkor leszünk képesek megtenni, ha mi is közelebb jutunk a mi spirituális ideáljainkhoz. Egyszer Sríla Prabhupád azt mondta: „A sok határozat, megbeszélés, gyűlés és miegymás helyett … csak mantrázzatok, mantrázzatok többet!”

Tehát, ismered a módszert, tudod a célt és tisztában vagy a jelenlegi helyzeteddel; próbáld ezt a három szempontot közelebb hozni egymáshoz! Nem oly módon, hogy lejjebb adsz az eszményeidből, sokkal inkább úgy, hogy magasabb szintre emelkedsz. Próbálj Krsna tervein és vágyain dolgozni, hogy megnyilvánuljanak!

Manydzsarí kérdése: Lehetséges-e az, hogy beavatkozunk, hogy meggátoljuk Krsna akaratának a megvalósulását?

Szvámí Tírtha: Ha elég erős vagy. Van valaki, aki Krsna terveit kontrollálja. Azonban alapvetően abban kell segítenünk az embereket, hogy létezik a Legfelsőbb Úr, és először is engedelmeskednünk kell Neki. Az apróbb részletek jöhetnek később.

A sásztráinkban az áll, hogy néhány mantrát énekelve kiköpülheted, elnyerheted a Legfelsőbb áldását. Tehát ez lehetséges. Főleg, ha másokért zengjük őket. Természetesen nem szeretném például a mahá-mantra magasabb aspektusait kompromittálni, azt hogy a mahá-mantrát az Ő boldogságukért kell zengenünk, nem a saját hasznunk érdekében. Mi a feladata egy bhaktának? Kevésbé legyünk gátjai Krsna cselekedeteinek. Még akkor is, ha megpróbálsz akadályokat gördíteni az útjába, Ő okosabb, hogy kikerülje őket.

Kérlek, folytassátok a szolgálataitokat! Legyetek erősebbek az elhatározásotokban és legyen mélyebb a meggyőződésetek, kerüljetek egyre közelebb csodálatos eszményeink megvalósításához! Gyarapodjatok az odaadásban! Bármivel is rendelkezünk, meg kell próbálnunk felajánlani itt a mi Maháprabhunk elégedettségére. Ne nyűgözzenek le vagy bűvöljenek el benneteket a lehetséges számok és a siker! Ne ebben higgyetek! Kutassátok mindig a mélyebb lényeget!

Természetesen jó érzés, ha többen együtt vagyunk, de eléggé elszántnak kell lennünk, hogy folytassuk lelki gyakorlatainkat, akkor is, ha senki sem figyel ránk. De, tudjátok, én veszítem el az erőmet. Néhány évvel ezelőtt említettem egy bhaktának, hogy készen állok rá, hogy akkor is folytassam, ha mindenki elhagy. De az erő elvesztése azt jelenti, hogy elkezdesz egyre inkább másoktól függni. Talán néhányótok azt gondolja, hogy tőlem függ, de ez fordítva van. Én függök tőletek. Ez olyan, mint a rásza tánc. Ki szalad ki után? Mindegy, egymás után szaladunk.

Kérlek, segítsetek nekem megvalósítani, amit mestereinktől örököltünk! Ez az átadás egyik módja. Nincs túl sok szabadságunk ebben a kérdésben; gondoznunk kell, amink van. A nagyok azt mondják: „Ha velem tartasz, akkor veled megyek!’

[1] Bhagavad-gítá 5.18.

 Leave a Reply