Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Krpadhám kérdése: A kérdésem a legutóbbi témával kapcsolatos, a mesterrel, és még konkrétabban a mester hangulatával. Egyfelől azt mondják, hogy minden mesternek megvan a saját hangulata és ez az, ami megkülönbözteti a különböző mestereket. Másfelől azt mondják, hogy minden mester a saját mesterének a hangulatát képviseli, az pedig a sajátjáét, és így tovább. A kérdésem tehát az, hogy milyen hangulatot követünk? És ezt követbe milyen szolgálatot érhetünk el?

Tírtha Mahárádzs: Ez egy elég bonyolult kérdés. A nap visszatükröződik a sok harmatcseppben. Milyen ízt követünk tehát? Az eredeti ízt követjük. És ezeken a kis gyöngyökön keresztül végül elérjük a napot. Mert ez Krsna ereje, itt is-ott is megnyilvánul, és egyesíti a különböző raszákat, különböző érzelmeket, hangulatokat, tudást – bármi mást.

De ami még érdekesebb a kérdésedben, hogy vajon van-e saját ízlésünk, saját hangulatunk úgymond, vagy valaki más hangulatában vagyunk? A meghódolás azonban azt jelenti, hogy feladod egyéni ízlésed. És akkor valaki másnak az íz-világa, hangulata és befolyása gyakorol kegyet rajtad. És nem tudsz feladni egy helyzetet anélkül, hogy egy magasabb körülménynél oltalmat ne vennél. Ha tehát meg akarsz szabadulni, úgymond a saját hangulatodtól, önzőségedtől, oltalmat kell venned az isteni hangulatnál. Ahogy mondtam, elménk, megértésünk korlátozott; az isteni oldal azonban nem korlátozott. Ahol mi különbségeket látunk, Krsna egységet lát. De az ellenkezője is igaz – ahol mi egységet látunk, Krsna meglátja a változatosságot.Leave a Reply