Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
walkingpath

Kérdés: Említetted, hogy a szent nevek zengése által lassan a szív is megtisztul; milyen lassan történik ez?

Szvámí Tírtha: A gyakorlótól függ. De egy újabb bizonyíték rá, hogy ti (bolgárok) a Gangesz partjairól származtok, hogy ugyanaz a kifejezés, ugyanaz a szó a „бавно”[1] megvan nálatok is. Egy kis torzulás történt az évszázadok folyamán, most azt jelenti, hogy lassan. De ott előzőleg más értelme volt, azt jelentette, hogy „telve érzelmekkel” – bhávno (бхавно) – érzelmekkel telve kell a Szent Neveket zengenetek! Tehát az „érzelmekből” a kali-jugában „lassú” lett. 

Különben, hogy milyen lassú vagy milyen gyors a folyamat – azt gondolom, hogy a folyamat nagyon gyors, ha rendesen gyakoroljuk. Ha nem csinálod helyesen, nagyon gyenge lesz az eredmény. Azonban a folyamat maga nagyon hathatós. S lehet látni, hogy valaki gyakorolja-e vagy sem. Amikor valaki követi, akkor nagyon kedves, nagyon jó ember, azonnal nemesedik a jelleme, tökéletesednek a szokásai. Ha ez az ember abbahagyja a gyakorlást, akkor visszaesik ugyanarra a szintre, ahol kezdte. Tehát ebből látható, hogy a folyamat, a folyamat követése nagyon hathatós, nagy segítségedre van. Az általad két év alatt elért tökéletesség valójában nem a te teljesítményed, ez a gyakorlatod eredménye. Tehát mindaddig, amíg követed a gyakorlatot, élvezni fogod az eredményeket. Valahányszor abbahagyod a gyakorlást, elveszíted az eredményeket. Úgy értem, hogy a szemmel látható szinten. Tudjátok követni, értitek, hogy mire gondolok? Ezért ajánlják azt, hogy „megszakítás nélkül kövesd ezt a folyamatot, és nagyon önzetlenül is. Mert akkor teljesen elégedetté teszi a szívet és a lelket.”[2] Tehát úgy gondolom, hogy a tökéletesedés folyamata nagyon hathatós és nagyon gyors.

Krpadhám: Azt mondtad, hogy nem egoista módon, ez mit jelent? Mit jelent a folyamat önzetlen követése?

Szvámí Tírtha: Az emberek általában nagyon gyorsan akarnak eredményeket vagy sikert elérni, s a legtöbb ember élvezni akarja a gyümölcsöket. A mi verziónk az, hogy mi művelni akarjuk a folyamatot, és az eredményt Krsnára hagyjuk. Tehát jó időkben vagy rossz időkben, ha tisztelnek, vagy ha nem, mi éppúgy követjük a folyamatot. Még ha sikeresek vagyunk, vagy, hogy úgy mondjam sikertelenek is, művelnünk kell szépen a folyamatot és Krsnára hagyni a gyümölcsöket. Tíz éve kezdtünk el itt találkozni a bhaktákkal. Tíz év – ez hosszú vagy rövid idő? Azt gondolom, hogy hosszú idő. Tíz év alatt felnőnek a gyerekeitek. A kezdet, az első lépések gyakorlatilag nem láthatók, annyira jelentéktelenek. De ne feledjétek, még a leghosszabb utazás is az első lépéssel kezdődik. S aztán tíz év elteltével itt ülünk mindannyian és a Szent Nevek zengésével dicsőítjük az Urat és azzal, hogy találkozunk egymással. Tehát, ha megfigyelitek, vannak bizonyos alapelvek, melyek szerint igyekeztek szépen követni ezt a folyamatot; s majd később is ebben a szellemben kell művelnetek a folyamatot. Próbáljátok megérteni, hogy mire gondolok! Sok éves munkával elértetek valamit – azt, hogy most itt ültök. Néha úgy érezhetitek, hogy ez nem valami nagy eredmény, pedig az. Mert mi történt volna, ha nem művelitek a folyamatot ezek alatt a hosszú évek alatt? Egy dolog biztos, most nem ülnétek itt. Tehát ez az elmúlt sok-sok év gyümölcse. Ne hagyjátok abba! Folytassátok a gyakorlást, és tíz év múlva megint összejövünk és megosztjuk, hogy mit láttunk, hogy mit vettünk észre ez alatt az idő alatt. Ne tévesszenek meg a nyilvánvaló eredmények, a titok mélyebben rejtőzik.

Kérdés: Szeretnék visszatérni a Bhagavad Gítá-idézetre – miért mondják azt, hogy százezerből egy térhet csak haza, vissza Istenhez? Ez mit jelent – azt, hogy csak egy van olyan, aki elég komoly? Mert én tudom, hogy az végül is Krsna kegyén múlik, hogy visszatér-e vagy sem.

Szvámí Tírtha: Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a választottak.

Megjegyzés: Akkor mitől függ?

Szvámí Tírtha: Próbáljatok mélyebben belemerülni a raszába, s akkor meg fogjátok érteni. Lehet, hogy az intellektuális megértés csapdájába kerültetek. Ne próbáljátok megérteni vagy analizálni Isten szavait! Elég tisztelni és imádni.

Megjegyzés: Hát nem azért adta őket, hogy végül valaki meg tudja érteni, hogy mit akar?

Szvámí Tírtha: Sokan értik. De hogyan fogjuk mi megérteni? Ez a kérdés: hogyan értsük meg. Úgy tűnik, hogy nagyon messze vagyok attól, hogy megértsem ezeket a szavakat. Ez nagyon hasonló egy kérdéshez, amit Gurudévnek tettek fel. Általában a bhakták szeretnének javítani a dzsapázásukon, a Szent Név zengésének spirituális gyakorlatán, tehát valaki megkérdezte: „Hogyan tudnék jobban dzsapázni?” Jó kérdés, ugye? És mi volt Gurudév válasza? Azt mondta: „Ahhoz, hogy jobban tudjál dzsapázni szolgálnod kell azokat, akik helyesen csinálják, mert a szolgálatkészségeden keresztül az erejük és áldásuk rád száll, és akkor te is képes leszel megfelelően dzsapázni.” Tehát ha „meg akarod érteni” Isten szavait, akkor az a legjobb, ha azokat szolgálod, akik jól értik azt. Aztán a szolgálatkészségednek köszönhetően ez a tudás vagy ez a megértés eljut hozzád. Egyetértetek? Mindenki egyetért? Mindenki? Ennyire kezdők lennétek? Semmi kritika, nincsenek kétségek, nincsenek kérdések? Nos, a helyes megértés a te szolgálatodnak köszönhetően fog eljutni hozzád, vagy valamilyen más okból

Préma: A kegyük által.

Szvámí Tírtha: Nyilvánvalóan. A szolgálatunk, a szolgálatkészségünk csak arra való, hogy kimutassuk a hajlandóságunkat arra, hogy készen állunk. De az eredmények Krsnától, a feljebbvalóktól jönnek majd. Ez a helyes hozzáállás, ezt kell elsajátítanunk, és ezt ritkán sikerül megvalósítani. Sok ezer közül csak egy érti meg igazán.

 

 

[1]  “lassan” a bolgár nyelvben nagyon hasonlóan hangzik, mint a szanszkrt bhávéna, ami azt jelenti, hogy “érzelemmel

[2] Srímad Bhágavatam 1.2.6.Leave a Reply