Archives

Calendar

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
12004121_10153600491010489_5294579205355438499_n

(Szvámí Tírtha 2016.01.08-i szófiai reggeli tanításából) 

(az előző hétfői tanítás folytatása) 

Tehát ha a mahátmákkal társulunk, automatikusan az ő eszményeikhez vonzódunk, de ugyanakkor még mindig a korábbi életvitelünkhöz, szokásainkhoz, árnyékainkhoz kötődünk.. ,,Az emberrel megeshet, hogy továbbra is nagyon ragaszkodik a gyümölcsöző cselekedetekhez és az anyagi érzéki élvezethez.” [1] Ez a Földön élő lélek szomorú helyzete – a ragaszkodások. Valójában semmi másból nem származik annyi probléma, mint a ragaszkodásaitokból. S csupán egyetlen dolognak nem tudunk ellenállni: a különféle formában érkező megannyi kísértésnek.

Akkor mit tegyünk?  Az egyik módja a ragaszkodások legyőzésének az, ha különböző típusú lemondásokat végzünk. ‘Az ördög kiűzése’ az elmétekből, vagy egy angyal üdvözlése, aki belép az életetekbe. Ha nem álltok készen arra, hogy keresztülmenjetek ezeken a különböző típusú lemondásokon, akkor a legjobb megoldás az, ha követitek e nagy szentek útmutatásait.

Ha megvizsgáljuk ezt a rendszert – azt, hogy van lehetőségünk egy tiszta bhaktával társulni, annak ellenére, hogy megvannak a ragaszkodásaink és anyagi törekvéseink, és nem állunk teljesen készen arra, hogy a lemondások különféle típusain keresztülmenjünk – ,,az ilyen személy alkalmas jelöltté válik arra, hogy odaadó szolgálatot végezzen”. Ez azt jelenti – ezek mi vagyunk, igaz! Mi vagyunk e folyamat jelöltjei! Ez a történet rólunk szól, a jelenlegi állapotunkról. Számunkra megnyugtató az a gondolat, hogy nem vagyunk eléggé felkészülve arra, hogy magas árat fizessünk; és hogy korlátunk van még mindig, igaz? Láthatjátok, a mi filozófiánk nagyon magas, nagyon elméleti, ugyanakkor nagyon gyakorlatias – az ember helyzetét annak megfelelően írja le, ahogy az van.

De akkor mit tegyünk? Hagyjuk, hogy az anyagi árnyékunk uralkodjon fölöttünk? Álljunk készen egy kis lemondásra? Igen, a válasz az igen! De amit a leginkább javasolhatok nektek az, hogy ragadjátok meg egy tiszta bhakta dhótijának a szegélyét és haladjatok! Mert így az az út megtételéhez szükséges segítség, az áldások és az erő nagyon könnyen elérhetővé válik.

,,Ez a Krsna-tudat iránti vonzalom a tiszta bhakták társaságában a nagy szerencse jele. Az Úr Csaitanja megerősíti, hogy csakis a szerencsés emberek kapják meg az odaadó szolgálat magját egy hiteles lelki tanítómester és Krsna kegyéből. Ezzel kapcsolatban az Úr Krsna a következőket mondja a Srímad Bhágavatamban, a Tizenegyedik Ének huszadik fejezetének nyolcadik versében: ,,Kedves Uddhavám! Csakis kivételes szerencséjének köszönhetően ébredhet valakiben vonzódás Irántam, s még akkor is, ha nem hagy fel teljesen a gyümölcsöző tettekkel, azaz nem fűzi tökéletes ragaszkodás az odaadó szolgálathoz, ennek a szolgálatnak nagyon hamar meglesz a hatása.”

Tehát mindannyian nagyon szerencsések vagyunk, hogy meghívást kaptunk és azt hiszem, jó jelöltjei vagyunk ennek a folyamatnak, hiszen valamennyi szükséges tulajdonsággal rendelkezünk.

(folytatása következik)

[1] Az odaadás nektárja, 3. fejezet

 Leave a Reply