Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
гирлянд

(Szvámí Tírtha 2013. májusi szófiai esti tanításából)
 
(az előző pénteki tanítás folytatása)
 
Sríla Shrídhar Mahárádzs a guru-tattva témájában merül el, és egy nagyon fontos megkülönböztetéssel zárja le az eszmecserét – mi a különbség a bhakti és az általános felszabadulás elnyerése között. Azt mondja: „Ha megragadott az Abszolút fonál”, az abszolút fontossága, de nem igazán vagy képes feladni a korlátozott elképzeléseket, akkor meg fogsz ragadni a kettő között, a nirvisésában – az egyszerű felszabadulásban, ahol hiányzik a szolgálat hangulata.” Ez a különbség, nem a móksa. Mi különbözik tehát? Nincs meg a szeretetteljes szolgálat hangulata, míg a másik síkon rendelkezel vele. Ez nagyon fontos teológiai következtetés. 
S igazából a vaisnava szentek nem a felszabadulásról tanítanak. Mi nem a felszabadulásra koncentrálunk. A mi középpontunkban a szeretetteljes kapcsolat van. Ezért egy bizonyos idő után, kellő idő elteltével, elegendő megértés után már nem akarod a móksát elérni. Mert, ha van esélyünk a szolgálatra, ha vannak bhakták, múrtik, tehenek, ha lehetőségünk van mindenféle szolgálatra, mely a lelki világban is létezik, és számunkra ezek itt is elérhetőek, akkor miért kellene elköltöznünk? Tehát, bárhová is helyez bennünket Krsna, elégedettek lehetünk. Ha azt szeretné, hogy itt maradjunk – ‘Rendben, Uram, kérlek, add meg nekem a szádhu-szangát, add nekem a szent nevet, tedd lehetővé számomra a többi szolgálatot, s akkor én elégedett leszek!’ Látjátok, ez nem feltétel nélküli. Ez a mi feltételünk, így mit tehetünk? De ha Ő vissza, haza akar hívni bennünket, és ugyanazok lesznek számunkra a feltételek – akkor mi ott is elégedettek leszünk. Tehát a bhakták boldogok – itt is azt teszik, amit ott fognak tenni. Tehát, jobb, ha elkezdjük megszeretni a szolgálatainkat. Mert, ha nem szeretsz virágfüzért készíteni– örökké ezt fogod tenni! Rajta, jobb, ha most elkezded megszeretni. S ezt én komolyan gondolom. Ezért valós, nagyon pozitív, nagyon jó hozzáállást kell kialakítanunk a szolgálataikhoz. Mert a szádhanánk szerint fogjuk elérni a célunkat. A gyakorlatod által nyerheted el a tökéletességet. Tehát, ha hanyagok vagyunk a szolgálatunkban, akkor valószínűleg Krsna is hanyagolni fogja a felszabadításunkat, vagy a visszatérésünket.
Tehát, Srídhar Mahárádzs egy fontos teológiai következtetésre jut; ami majdnem rejtve van, másképp még csak fel sem ismernénk. Aztán hirtelen ugrik, és azt mondja: „Mi a Saktit és a Saktimánt akarjuk. S főleg a Saktit.” Furcsa módon, tegnap egy beszélgetésben megemlítettem Sríla Raghunáh dász gószvámítól azt az idézetet, amikor azt mondja, hogy: „Mesterem nélkül Vrndávant sem szeretem; Rádhárání nélkül pedig Krsnát sem szeretem. Ezen elv nélkül az egész felszabadulás csupán egy mérges kígyó.” 
Itt valami nagyon lényegesről van szó! S így működnek az ácsárják. Olyan dologról beszélnek, amit könnyen meg tudunk rágni, követni és érteni. Igen! A guru-tattva ilyen meg olyan. S akkor jön – a kinyilatkoztatás, mint egy mennykőcsapás! „Ó, mi a lényeget akarjuk! Mindkettőt akarjuk: a Saktit (erő, energia, képesség) és az erő birtokosát.” S miért mondja azt, hogy kedvezőbb Rádháránira koncentrálni? Mert Ő telve van Krsnával. Mi történik, ha Krsnára fókuszálsz? Ő mivel van tele?
Válasz: Rádháráníval.
Szvámí Tírtha: Nos, néha Rádháráníval, néha másokkal. Ő egy sokrétű, egy nagyon színes személyiség. De, ha Rádháráníra összpontosítunk, Az Ő figyelme stabil. Krsna figyelme néha szétszórt.
 
(folytatása következik)

 Leave a Reply