Archives

Calendar

May 2021
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
79965781_1500311043451808_3887549855102402560_n

(Szvámí Tírtha 2016.07.24-i szófiai esti tanításából)

Találkozás a Jóistennel. Ez az amiről beszélnünk kell, ez az, amit kutatunk és néha ez az, amitől tartunk is. Jelenleg oly annyira az illúzió befolyása alatt állunk, hogy ezt érezzük igazi otthonunknak. Csak figyeljétek meg az életeteket! Komfortosan éltek, jól eligazodtok a benneteket körülvevő környezetben, ismeritek az élet néhány jó és rossz oldalát. S ezért itt, otthon érezzük magunkat, ismerős a környezet. Ez egyfajta kondicionálás. Azon nyomban, hogy egy másik országba vagy városba kell mennetek, egy ismeretlen környezet bizonytalanságának vagytok kitéve. Azonnal egyfajta kétségbeesett érzésetek támad: ‘Nem tudom, hogyan kell itt mozogni! Nem ismerem a nyelvet! Otthon felejtettem a mobilomat! Hogyan fogom itt biztonságban érezni magam? Nem ismerem ezt a környezetet!’ Bár sohasem tudhatjátok, hogy mire számíthattok egy újfajta környezetben! Talán a legnagyobb áldás száll rátok ezen az új helyen! De mivel ismeretlen számotokra a környezet, ezért kissé meg is ijeszt benneteket. Értitek mire gondolok? Csak képzeljétek el, hogy hirtelen eltávolítanak a jelenlegi helyetekről és mint egy ejtőernyős, ki vagytok dobva valami teljesen ismeretlen helyen, váratlan dolgoknak kitéve. Természetes, hogy megijedtek. Tehát ne háborogjatok a jelenlegi élethelyzeteteket miatt, mivel egykettőre új világban találhatjátok magatokat! Az én alázatos megértésem szerint értékelnünk kell mindazt, amink van! Lehet, hogy nem sok, de mégis van némi alapotok az életutatokhoz.

Ugyanakkor helyesen kell megítélnetek, hogy mi micsoda. ‘Mi az előzménye                                        a jelenlegi anyagi helyzetemnek, mi a realitása a lelki ambícióimnak?’ Mert előfordulhat, hogy a jelenlegi anyagi életünk feltételeit egy másfajta élet feltételeire cserélik – mondjuk lelkiekre. Az élet azt jelenti, hogy kifejezed önmagad. Egy ismert helyen már tudjátok, hogyan fejezzétek ki magatokat. Egy új világban, egy új helyen meg kell tanulnunk egy újfajta nyelvet, egy új módot az önkifejezésre. Például, ha csatlakozol a bhakták köreihez, ezzel egy új nyelvet kezdesz el megtanulni. Ez egy újfajta kondicionálás. Más ruhát öltesz magadra. Azelőtt a hölgyek farmerben jártak, most pedig elkezdtek szárikat viselni. Vagy ti, férfiak felveszitek a dhótikat, ami azelőtt teljesen ismeretlen volt a számotokra. Vagy később pedig a kírtan közben ugrálással és tánccal mutatjátok ki lelkesültségeteket. Elkezditek a szanszkrtot utánozni, próbáltok bhaktaként viselkedni. S számos egyéb módon tudjátok kifejezni az újonnan tanultakat. De mi is a lényeg? Változtattunk valamit is a formaságokon? A bolgár néphagyományt felcseréltétek az indiai Uttar Pradés-i néphagyományra, az egyik ruhadarabot egy másfajta ruhadarabra. A formát vagy a lényeget cseréljük fel? Belekezdünk egy új nyelv tanulásába, de ugyanazzal a mentalitással vagy inkább kezdjünk el egy új mentalitást megtanulni? Bár nem a mentalitás az, ami te vagy, az olyasvalami, amit birtokolsz.

Nem szabad félreértenünk – a forma megváltoztatásával nem fogjátok elérni az igazán lényeges dolgokat. Ne cseréljétek fel az egyik kondicionálást egy másikra! Tegyetek inkább egy lépést az igazság felé!

(folytatása következik)

 

 Leave a Reply