Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
1

(Szvámí Tírtha 2016.01.10-i szófiai esti tanításából) 

 (az előző hétfői tanítás folytatása)

Szvámí Tírtha: Néhányan kifejeztétek szándékotokat, hogy csatlakozni szeretnétek a meditációs körhöz – melyet oltalmazottak körének nevezünk. Tehát, alázatosan kérünk mindenkit, aki tegnap feliratkozott a listára, hogy fáradjon előre és mi átadjuk a mantrát. Van esetleg valakinek kérdése az oltalomvétellel kapcsolatban?

Kérdés: Van arra lehetőség, hogy ha valaki nem iratkozott fel tegnap, ma még csatlakozzon?

Szvámí Tírtha: Igen van! De nem kérdeztél a követelményekről. Úgy vélem, érdemes előbb tisztázni azokat! Nincsenek előfeltételek! Csupán egyetlen egy – az, hogy komolyan kell venned, mert ez az örök életre vonatkozik. Ez nem nekem segítség, nekem nem származik semmiféle hasznom ebből – ez értetek van! Tehát, kérlek, akkor csatlakozzatok, ha komolyan gondoljátok!

Ez közelebb fog vinni benneteket a lelki eszményeitekhez! S kérlek, ígérjetek meg egy dolgot: legközelebb, amikor találkozunk elmondjátok a tapasztalataitokat és hogy miben fejlődtetek. Egyet tudunk érteni ezekkel a feltételekkel? Ha igen, akkor találjatok minden nap kicsi időt arra, hogy ezt a mantrát nyugodt lelkiállapotban mondjátok. A legjobb idő a mantrázásra a reggel. Kérlek, próbáljatok elegendő időt szakítani magatokra, ez a ti érdeketek! Természetesen időbe telik, míg belejöttök a gyakorlásba. De, ha gyújtotok egy füstölőt, amikor mantráztok, az segít koncentrálni az örök lelki javatokon. S éreznetek kell, hogy ez az isteni nap felkel szívetek horizontján, ezért kell imádkoznotok.

Mindenki fog kapni egy kicsi málát[1] – mely 27 szemből áll. Összesen 28 szem van rajta, de ezen a különálló szemen nem kell mantráznotok, ne érintsétek meg. Jobb kézben tartsátok a hüvelyk és a középső ujjatok közé fogva a szemeket. Elmondotok egy mantrát és mentek a következő gyöngyre; így folytatjátok a 27. gyöngyig. Akkor visszafordultok, nem érintve a fő gyöngyöt és ismét elmondjátok 27-szer a mantrát. Ezt négy körön keresztül megismétlitek. S mennyi négyszer 27? 108. Így hangolódunk a kozmikus harmóniára.

Természetesen tudjuk, hogy 108 upanisad, titkos tanítás létezik. 108 szannjászí név van a vaisnava láncolatban. 108 fő szolgálója van az Úr Krsnának. Tehát nemcsak a kozmológia; hanem a legmagasabb típusú teológia és misztikus tapasztalat is egyben.

Amikor befejezitek a mantrázást, kérlek invitáljátok meg az elmétekbe, az életetekbe az isteni nap összes tisztító, tápláló és gyógyító erejét.

Még néhány dologgal szeretném kiegészíteni mindezt. Három lépést kell elérnünk a gyakorlatunk során. Az első: emlékeznünk kell arra, hogy lelki lények vagyunk. A második: tudatosnak kell lennünk erről, ezt meg is kell valósítanunk és mélyen megértenünk. S ekkor mi fog történni a harmadik lépésben? Boldogság – ezt kell elérnünk a harmadik lépésben. Tehát: emlékezzetek, legyetek tudatosak és váljatok boldoggá!

Ezek után erősebben kapcsolódunk egymáshoz! Nemcsak a közös meggyőződésben, hanem a gyakorlatban, az imádságban is! Vegyétek ezt úgy, mint az életetek lelki fejlődésének esélye. Legyetek ebben nagyon komolyak, mindig köszöntsétek az éltető Napot, hogy visszatükrözhessétek sugarait– fényesen és tisztán! S biztos vagyok abban, hogy ez a mantra vezetni fog benneteket a lelki utatokon, ahol megtalálhatjátok örök távlataitokat! S amikor letisztul ez a gyakorlat, az segíteni fog benneteket egyre stabilabbá válni. Azt kívánom, hogy mindannyian olyanok legyetek, mint az apró napocskák – fényesek és ragyogóak mások számára, miután az isteni fény megvilágított benneteket.

Folytassátok tovább ezt a spirituális gyakorlatot; érezzétek, hogy együtt vagyunk azon a szinten és az egyéni sikeretek mindenki sikere lesz! A testvéreid sikere egyben a te sikered is. S emlékezzetek a mantra jelentésére: A valótlantól vezess a valóságba! A sötétségből vezess a fényre és a haláltól vezess a halhatatlanságba! Ezeket a szavakat feltöltheted a legjobb kívánságaiddal, imádságokkal – önmagadért és másokért. Szálljon áldás mindannyiótokra!  Váljon valóra valamennyi lelki törekvésetek; hogy saját örök lelki javatokért dolgozhassatok, legyetek mások hasznára, végül pedig éljetek a Legfelsőbb Úr dicsőségére.

 

[1] meditációs füzér

 Leave a Reply