Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017. 06. 20-i szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Már ismeritek Krisna különféle csodálatos kedvteléseit, amiket itt a Földön hajtott végre – ahogyan született, ahogyan a bhaktáihoz viszonyult. Ezzel a négy különleges tulajdonsággal rendelkezik: először is a szépsége; Krisna örökifjú, gyönyörű és ez a tulajdonsága még Önmaga számára is vonzó. Tudjátok, amikor meglátta a tükörképét az oszlopon, azt mondta: „Ó! Ki ez a gyönyörű férfi?!” Még saját magának is meglepően szép, ezért egyedül csak Ő képes megpillantani ezt a szépséget. Vagy – még valaki, aki talán hasonló vagy még magasabb minőséggel rendelkező társ és ez nem más, mint Rádhiká, aki igazán tudja értékelni Krisna szépségét.

Krisna második különleges tulajdonsága a fuvolajátéka. A fuvola nem csak egy tehénpásztor fiú hangszere, hanem az isteni esztétika szimbóluma is. A szférák zenéje – igazából ez Krisna fuvolája. Ez a teremtő hangrezgés forrása, és valóban egy varázsfuvola, mert megváltoztatja az élőlények jellemét. A fákat általában nem mozgó, a szarvasokat pedig mozgó entitásnak tekintik, amikor viszont Vrndávanban a fák meghallják Krisna fuvolájának hangját, reszketni, a varázslatos hang miatt táncolni kezdenek. Míg a szarvasok, akik általában nagyon gyorsan futnak, megdermednek e hang hallatán. Tehát Krisna fuvolája hívogat mindannyiunkat, hogy kapcsolódjunk be a lílákba. Ha eddig aktívan tevékenykedtünk az illúzió világában, akkor az őzekhez hasonlóan megállhatunk; vagy, ha spirituális értelemben eddig mozdulatlanok voltunk, akkor pedig aktivizálódhatunk válaszként az Úr meghívására.

A harmadik különleges jellemzője – a tulajdonságai és a környezete. Mindig birtokolja a hat fenségét: az erőt, a hírnevet, a gazdagságot, a tudást, a szépséget és a lemondást. Krisna sosincs egyedül, mindig körülveszik Őt szeretett bhaktái. Mint a telihold és a sok csillag – annyira költői! Valamint legfőbb társa Rádhiká mindig Vele van és ily módon együtt testesítik meg az isteni Szépséget és Szeretetet.

Végül Krisna negyedik tulajdonsága – a kedvtelései, amik az örök lelki szférákban történnek, melyekből néhány megnyilvánul itt a Földön is. Az egyik tükrözi a másikat, de bizonyos szempontból kicsit különböznek is. Minden tette – például a démonok megölése a líláiban – emlékeztetnek minket a lelki fejlődés különböző szakaszaira, arra, hogy hogyan fogja az isteni erő eltávolítani a belső démonokat, amik mindannyiunkban jelen vannak.

Tehát Rádhiká hogyan pillanthatja meg Krisna szépségét? A látásával, a szemeivel. Hogyan élvezheti Krisna fuvolájának hangját? A hallásával, a füleivel. Hogyan érzékelheti és élvezheti a környezetét? A szavaival, a dicsőítésével. Tehát mi is ez a három? Sravanam, kírtanam, szmaranam. Ha Rádhiká ezeket végzi, akkor ti miért nem? Krisna szépségére emlékezik, miután látta Őt. Dicsőíti a környezetét és a kedvteléseit és meghallja a fuvolája hangját. És végül hogyan vesz részt a kedvteléseiben? Egész lényével, a létezésével – mondhatjuk, hogy ez az átma-nivédanam.

Tehát a sravanam-kirtanam nem csak bevezetés a vaisnava filozófia néhány alapelvébe. Bár az intenzitás mértéke, ahogyan ezeket Srímatí Rádháráni végzi, egy kicsit különbözik a miénktől. De minden a kapcsolattól függ. Mindannyian ezt a kapcsolatot keressük. Jó egyedül lenni; úgy értem jó lenni, még egyedül is, de talán jobb társaságban. Tehát mindannyian keressük a környezetünket, a kapcsolatainkat. De mindannyian az ádi-raszát keressük, ezt az eredeti kapcsolatunkat.

 

 

(folytatása következik)Leave a Reply