Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
„Még egy tudatlan személy is azonnal tudásra tehet szert, egyszerűen csak Srí Csaitanja Maháprabhu kegye által. Ezért az Úrhoz fohászkodom, hogy bocsájtsa rám indokolatlan kegyét. Tiszteletteljes hódolatomat ajánlom Srí Krsna Csaitanjának és az Úr Nitjánandának, akik olyanok, mint a nap és a hold. Egyszerre jelentek meg Gauda[1] horizontján, hogy szétoszlassák a tudatlanság sötétségét és így csodálatos módon mindenkit áldásban részesítsenek.” [2]

Tudnunk kell, hogy ahol a nap és a hold jelen van, nem történhet semmi rossz. Ez egy nagyon erős védelem. Ezért gyakorolják a jógik a hathát, – nap és hold – mert semmi rossz nem történhet, ha a nap és a hold ereje egyesül. A Legfelsőbb Úr egyik szeme a nap, a másik a hold. És számtalan helyen megtaláljuk ezeket a kettősségeket, melyek azonban az egységet tükrözik. Ugyan így Csaitanja Maháprabhut és Nitjánanda Prabhut is a naphoz és a holdhoz hasonlítják. Alapszinten Maháprabhut a teliholdhoz hasonlítják, az áldó holdhoz. Itt azonban a lunáris erőt Nitjánandának dedikálják, és Ő a guru archetípusa. Miért? Mert a telihold képes fényt adni a sötét éjszakában. Ugyan így a lelki tanítómester képest fényt, fényességet teremteni sötét szívünkben vagy elménkben, stb. A holdfény mégis nagyon misztikus – habár fényes, mégis csodálatos ezüst fénnyel takarja az igazságot. Próbáltatok már teliholdas estén autót vezetni, világítás nélkül? Igen! És milyen volt?

Dani: Csodálatos! Varázslatos!

Tírtha Mahárádzs: De ez nem igazán működik, ez a probléma. Mert azok a titokzatos fények nem ilyen egyszerű tevékenységekhez valók, mint az autóvezetés. Ugyan így a megvilágosodott mesterből áradó titkos fények segítenek minket, de nem vagyok biztos benne, hogy teljesen meg tudjuk érteni, hogy mit jelentenek. Azonban, mit tehetnénk – ajánljuk tiszteletünket és fohászkodjunk még több áldásért. Mert „még ha valaki nem is rendelkezik tudással, teljes tudásra tehet szert az áldás által”. Egyetértetek?

Paramánanda: Szeretnék egyetérteni.

Tírtha Mahárádzs: Helyes. Ezt azt jelenti, hogy nem értesz egyet. Vannak eszményeid.

Paramánanda: Egyetértek.

Tírtha Mahárádzs: Mindenki engedelmes? Szokatlan! Váratlan! Legyen szilárd hitünk ezekben a tanításokban. Mert ennek a tudománynak nincs határa. A kinyilatkoztatott írásoknak nincs vége. És ha az érveléssel kezdünk, nincs vége az érveknek. Nyomatékosítasz valamit, majd jön valaki más, erősebb érvekkel és felülírja azt. Ezrét Nárada Muni azt mondja, az érvek nem a végső forrás. Mégis egy olyan személyt követve, aki rendelkezik a tudással, nagyon könnyű elérni a célt. Ha egyedül kell találnod egy célt, nem biztos, hogy könnyen megtalálod majd. Ha azonban van egy vezetőd, akkor nagyon könnyű lesz megtalálni. Az áldás ereje tehát nagyon magas.

 [1] Nyugat-Bengál

[2] Csaitanja-csaritámrta, Madhja-lílá 1.1-2.Leave a Reply