Archives

Calendar

January 2021
M T W T F S S
« Dec    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
unnamed (2)

(Szvámí Tírtha 2016.01.07-i szófiai esti tanításából)

 (az előző pénteki tanítás folytatása) 

Tételezzük fel, hogy valaki nem ébreszti fel Krsna-tudatát az emberi létformában. A születés és halál körforgásába kerül, amelyet 8 400 000 faj alkot, és lelki azonossága ezzel elveszett. Senki sem tudhatja, hogy vajon növény, vadállat, madár vagy valami más lesz-e, hiszen számtalan faj létezik. Eredeti Krsna-tudatunk felébresztése érdekében Rúpa Gószvámí azt javasolja, hogy valahogyan igyekezzünk elménket nagyon komolyan Krsnára irányítani, s ezzel megszabadulunk majd a halál okozta félelemtől is. Nem tudjuk, hova kerülünk a halál után, hiszen teljes mértékben a természet törvényeinek irányítása alatt állunk, a természet törvényei fölött pedig egyedül Krsnának, az Istenség Legfelsőbb Személyiségének van hatalma. Ezért ha komolyan az oltalmába ajánljuk magunkat, nem kell többé attól rettegnünk, hogy visszazuhanunk a számtalan különféle faj körforgásába. Bizonyos, hogy az őszinte bhakta Krsna hajlékára jut, ahogyan a Bhagavad-gítá is megerősíti.” [1]

Ez olyasmi, mint a lelki gyakorlat elsődleges motivációja – tökéletesíteni életünket, gyakorlatainkat. Próbáljatok meg kitörni a születés és halál e karmikus tettek és visszahatások (akció-reakció) körforgásából! Azt hiszem ez egy jó motiváció, igaz? Az anyagi élet egyfajta korlátozás, tehát próbáljunk meg módot találni arra, hogy kijussunk ebből a csapdából! Más sásztrákban az áll, hogy bármilyen célt is akartok elérni, azt lehetséges. Ha az élvezetek bolygójára igyekeztek, eljuthattok oda. Ha az ősatyákhoz szeretnétek eljutni, az út nyitva áll. Ha a pokolra kívántok jutni, azt is megtehetitek. Ha Krsnához szeretnétek eljutni, erre is megvan a lehetőség. Ezeknek a különféle célállomásoknak tehát sok-sok fokozata ismeretes.  S a lelki ízlésünknek, vagy a kifinomult megértésünknek megfelelően kell képessé válnunk arra, hogy elérjük a célunkat. Ha van kiút az anyagvilág dzsungeléből, miért mennénk befelé? Ez vajon ésszerű? Nem annyira. Próbáljátok hát megtalálni a kivezető utat ebből a labirintusból!

Ily módon, az isteni kapcsolódás által legyőzhetjük az anyagi létbe való belebonyolódást. Tehát „Az én hívem nem vész el soha!”[2] – mondja Krsna a Gítában. Ebben nagyon szilárdan, erősen kell hinnünk.

„A Padma Purána ugyanezt a folyamatot javasolja. Kijelenti, hogy az embernek örökké emlékeznie kell az Úr Visnura. Ennek a neve dhyana, meditáció, azaz állandó emlékezés Krsnára. A szentírások azt is elmondják, hogy az embernek Visnura összpontosított elmével kell meditálnia. A Padma Purána azt a tanácsot adja, hogy a meditáció révén mindig irányítsuk az elménket Visnu formájára, és egy pillanatra se feledkezzünk meg Róla. Ezt a tudatállapotot szamádhinak, transznak hívják.”

Tudjátok, sok utasítás és követendő szabály van, ám ez a végső két szabály: mindig emlékezz, sose feledkezz meg Róla! Éppen ezért hallgatunk történeteket cselekedeteiről, ezért zengjük a Szent Neveket. Valahogyan mindig közelebb kell kerülnünk ehhez az isteni lényeghez.

Életünk során tetteinket mindig igyekeznünk kell úgy alakítani, hogy szüntelenül emlékezünk Visnura, Krsnára. Ez a Krsna-tudat. Mindegy, hogy Visnu négykarú vagy Krsna kétkarú formájára rögzítjük az elménket. A Padma Purána azt tanácsolja, hogy valamiként gondoljunk mindig Visnura, és semmilyen körülmények között ne felejtsük el Őt. Igazság szerint valamennyi szabályozó elv közül ez a legalapvetőbb.”

(folytatása következik)

[1] Az odaadás nektárja, 2. fejezet

[2] Bhagavad-gítá, 9. 31.Leave a Reply