Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017. 01. 08-i szófiai esti tanításából)

Köszöntök mindenkit! Bár vendég vagyok itt, mégis úgy érzem köztetek magam, mint egy családtag. Nagyon köszönöm a nagylelkű és melegszívű meghívást és együttlétet. Ma folytatnunk kell az utazást, amit tegnap elkezdtünk. Ha emlékeztek, tegnap eldöntöttük honnan induljunk – az emberi vagy az isteni szintről. Gangá Anya segítségével kétségkívül kapcsolódhattunk az isteni birodalomhoz, majd végül az isteni oltalom alá kerültünk – ezért imádkoztunk.

Ma pedig folytassuk innen, az isteni oltalomtól. Óm namó bhagavaté vászudévája: ez egy nagyon jelentős mantra, jelen korunk egyik legjelentősebb mantrája, ami a Legfelsőbbet dicsőíti, mint a legfelsőbb intelligenciát. Vászudéva – Krisna egyik neve; Krisna a mindenkit vonzó Istenség Legfelsőbb Személyisége és Vászudéva az egyik aspektusa, aki mindent tud. Azt mondják, a megvilágosodott szentek, akik lelki gyakorlatokat végeztek sok-sok életen keresztül, megértik majd, hogy Vászudéva, a legfelsőbb intelligencia minden ok oka.[1]

Ez egy nagyon magas szintű megvalósítás. Tudjátok ezt követni? Isten minden, de nem minden Isten. Vegyük például itt ezt a szőnyeget. Bár fontos feladatot tölt be ebben a szent jógaközpontban, azaz egy félig isteni szőnyeg, de még mindig csak szőnyeg. Mégis áthatja az isteni eredet, az isteni erő. Tőle ered a juh, a gyapjú és a szakember, aki a szőnyeget készíti. Tehát minden kapcsolatban áll Vele; ha visszakövetjük a dolgokat az eredetükig, megtalálhatjuk az isteni forrást. Szarva-kárana-káranam[2], minden ok oka – ez az, amit végső oknak, ‘Istennek’ nevezhetünk, nincs tovább. Ez az első, mindennek a forrása.

Tehát megértettük, hogy a szőnyeg, szőnyeg, bár ez is Isten energiája. Nézzük most önmagunkat. Ha belenéztek a tükörbe, egy szép arcot láthattok, ha hölgyek vagytok vagy egy bölcs embert, amennyiben férfiak; tehát egy kedves alakot láthatunk. S ha nyomon követjük a származásunkat – apa, nagyapa, rsi-munik, félistenek… ki a végső forrásunk? Ki a végső apa, ki a végső oka a létezésünknek? Ugyanaz a Legfelsőbb Úr, aki minden ok végső oka. Tehát azt mondhatjuk, hogy ez a szőnyeg valahogy Isten energiáival van áthatva, de mégis szőnyeg marad; velünk is ugyan ez a helyzet, isteni erővel vagyunk áthatva, de még mindig önmagunk vagyunk. Ha ebben a logikai következtetésben hibáztok, akkor talán azt hihetitek, hogy ’talán én vagyok a legvégső ok’. Viszont ez nagy valószínűséggel nem így van. Így talán jobb, ha próbáljuk megérteni ezt a finom hasonlóságot és különbözőséget.

Lelki élőlényekként a lelki birodalomhoz tartozunk. Úgymond különféle részekből állunk; van egy részünk, ami megváltoztatható és ez az anyagi burok. Rendelkezünk egy finomabb burokkal is, ami még gyorsabban képes a változásra és ez a mentális struktúránk. Tudjátok, gondolatok, érzelmek – mint a vihar, olyan gyorsan változik. Viszont van egy részünk, ami soha nem változik és ez a lelki identitásunk, ami örök és csak a felszínre kell engedünk.

Tehát Vászudéva minden, ezért dicsőítjük ezt a legfelsőbb intelligenciát. S ha Krisna ezen aspektusa mindent befed és körülölel, akkor nagyon is készen állunk alávetni magunkat a védelmének. A nagy lelkek sok-sok élet után megértik ezt az igazságot. Tehát miért nem vesszük észre ezt itt és most? Ha megértjük, hogy Vászudéva Krisna mindenben jelen van – akkor ez azt jelenti, hogy sok-sok életen át végeztetek lelki gyakorlatokat és nagyon bölcs rsi-munik vagytok.

 

___________

[1] Bhagavad-gítá 7.19

[2] Brahma Szamhitá 5.1

 Leave a Reply