Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
bhajan

Krpadhám Prabhu kérdése: Azt mondtad, hogy meg kell találnunk az átmenetet az anyagi tudatosságból a spirituális tudatosságba. Képesek vagyunk erre saját erőnkből vagy szükségünk van valaki másnak a segítségére?

Tírtha Mahárádzs: Úgy vélem, az a tény, hogy ma este mi együtt vagyunk, világos válasz erre a kérdésre. Ha otthon ülve is képesek volnánk elérni a tökéletességet, ugyan miért vennénk a fáradságot, hogy idejöjjünk? Természetesen segít nekünk, ha jó emberekkel társulunk, különösen, ha szent életű emberekkel, mivel ők mindig a mi örök lelki jóakaróink.  Egy bizonyos határig saját magunk is eljuthatunk, azonban létezik egy mezsgye, melyet saját erőnkből nem tudunk átlépni. Ezért mondtam, hogy a tudományhoz, a titokhoz és a misztikumhoz beavatásra, vagyis meghívásra van szükségünk. Ez azt jelenti, hogy társulnunk kell azokkal, akik jobban ismerik ezeket, akik segítenek nekünk felfedni a saját belső önazonosságunkat és akiktől tanulhatunk. Miben is rejlik ez az oktatás? A tanítás nem az, amit általában az egyetemek nyújtanak. Azonban, jelenti az élet átadását élőtől élőnek, külső eszközök bevonása nélkül. A társulásnak és az oktatásnak ez az igazi tudományos módja.

Ma az életről beszélgettünk: bevásárlás, testápolók – ezek mind fontos dolgai életünknek. Szót ejtettünk persze néhány kicsit emelkedettebb eszményről is. És e beszélgetésből levonhatunk néhány következtetést. Azt mondják: „A nagy szentek társaságában egyetlen pillanat is elég a megvilágosodáshoz.”

A jóga kapcsolatot jelent. Ha eleven kapcsolatunk van a Legfelsőbbel, az Ő teremtményeivel is kapcsolatban állunk. Istent nem közelíthetjük meg anélkül, hogy az emberi teremtményekre oda ne figyelnénk. Miért is van ez így? Például, ha örömet szeretnénk okozni egy olyan embernek, akinek van egy kutyája, és azt mondjuk: „Ó, annyira szeretlek téged, de milyen visszataszító ez a kutya itt …”. mit fog erre ő válaszolni? „Takarodj a házamból! Ő, az én hőn szeretett kis állatkám” Tehát, ha Istent szeretnénk megközelíteni, akkor: „Úgy szeretlek téged, de ezek a körülöttünk lévő teremtmények…” a reakció ugyanaz lesz: „Takarodj innen!”.

Ha a Legfelsőbb közelébe szeretnénk férkőzni, tisztelnünk kell mindent, ami Körülötte van. Ahogy már korábban megbeszéltük, ahhoz, hogy bármit is elérjünk, először magunkon kell dolgoznunk. A jógában ezt a spirituális munkát meditációnak hívjuk. Ó, ez nagyon népszerű manapság! Ha egy fiatal férfi meglát egy gyönyörű fiatal hölgyet, ő is „meditálni” fog. De elnézést kérek érte, ha illúzióromboló volnék – ez azért nem valódi meditáció. A valódi meditáció az, amikor a lelkünk a Legfelsőbbhöz kapcsolódik. Az a meditáció. Ehhez belső békére és csöndre van szükségünk – egy ilyen hangos, zajos világban – és némi gyakorlás is elengedhetetlen hozzá.

Egyetértettünk abban, hogy a hangok és néhány hangmeditáció nagy hatással bírnak. Mindaz, amit nem tudunk szavakba önteni, illetve, amit a csend sem képes kifejezni, az az éneklés által lehetővé válik. Meghívhatnálak most benneteket egy énekes meditációra? Mivel mi csak locsogunk-fecsegünk, ízleljük is meg, próbáljunk meg tapasztalatot szerezni. Egyetértetek?

Akkor hát mit is énekeljünk? A legnépszerűbb slágert? Nem tudom, az mennyire spirituális. Azt javaslom, hogy énekeljünk néhány hagyományos szent meditációs szöveget. Furcsán hangzik, ugye? Az ősi meditációs szövegek – bizonyára nagyon nehezen érthetőek. Ezzel ellentétben, ez nagyon egyszerű lesz, mindössze két szóból áll. Rádhé Góvinda. Tudjátok, Rádhá, a gyönyörű lány és Góvinda a tehénpásztorfiú. Miért is kéne egy hagyományos meditációs slágert énekelni a szerető és a szeretettről? Mert ŐK jelentik szimbolikusan a lelkünket és Istent. Ahogy Ők is találkoznak, mi is találkozhatunk Vele. Ez a meditáció jelentése.

Ezért hát meghívunk benneteket, hogy csatlakozzatok ehhez az énekes meditációhoz. Természetesen, ez nem az Operaház, nem számít, hogy szép-e a hangotok, vagy sem. Csak próbáljátok megteremteni a belső békéteket, az elmétek békéjét, és csatlakozzatok a vibráláshoz. A dallam is nagyon könnyű. Először csak hadd segítsen a dallam benneteket, utána pedig segítsétek ti a dallamot!

 Leave a Reply