Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha, 2018. 05.03. Rila-hegységbeni előadásából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Kalau násztjéva násztjéva násztjéva gatir anjathá”[1]nincs más út a tökéletesség elérésére. Vajon miért hangzik ez el ismét háromszor? Mert a többi jugában a tökéletesség elérésének más módszerei voltak ajánlatosak. Milyen metódus volt ajánlott a szatja-jugában? A meditáció, mondjuk hatvanezer éven át miközben száraz leveleken éltek és csak olykor vettek levegőt. Ezért szeretem annyira azt hallani, amikor az emberek ‘meditálni’ akarnak, miközben ott van a régi jó barátjuk, az elméjük, a testük, és az összes többi zavaró tényező… és mindeközben meditálni akarnak! Mindenesetre ez egy jó kezdet, ha valaki nagyon komolyan gondolja, majd az áldás is reá száll és egyre inkább alkalmasabbá válik a gyakorlatok folytatására, illetve mi is mindinkább esélyesek leszünk a feladatra.

Mi volt az ajánlott módszere a tréta-jugának? A jagja, a hatalmas áldozati szertartások. Már sokszor említettem, hogy néhány évvel ezelőtt egy Dél-indiai nagyon kis faluban a helyi bráhmanák szerettek volna megismételni egy teljes Védikus szertartást. Erre egy nyugati India-kutató is hivatalos volt, aki két hatalmas kötetben részletezte ennek a ceremóniának valamennyi elemét, illetve azt is, amit a bráhmanák még hozzátettek, hogy: „Ó igen, valójában ezt így, meg így kellene csinálni.” Hogy csak egy kis részletet emeljek ki ebből a jagjából: egy madár alakú tűz oltárt építettek téglából, ahol a téglákat természetesen csak erre az alkalomra készítettek és öt rétegben helyezték el. Néhány réteg és bizonyos téglák közé pedig adott köveket, kavicsokat kellett elhelyezniük. A bráhmanák természetesen ezt fejből tudták, hogy: „Ebben a rétegben ez az adott kő illetve tégla szükséges.” Minden részletét pontosan ismerték ennek a bonyolult rendszernek, ami azt hiszem egy hétig tartott, és ezalatt a fő áldozó papnak nem szabadott elhagynia a helyszínt. Majd legvégül mindent bedobtak az áldozati tűzbe. Tehát rendkívül bonyolult a jagja végzésének folyamata! Viszont a tréta-juga egy dicsőségesebb korszak volt, ahol az emberek is alkalmasabbak voltak ilyesfajta áldozat bemutatására.

Ezt követte a dvápara-juga, ahol a javasolt önmegvalósítási módszer a templomi imádat volt, ezért az ebből a korból hátramaradt hatalmas templomok egy letűnt kor emlékeinek tekinthetők. Végül elérkezett a kali-juga, a nézeteltérések, a képmutatás, a viszályok és a félreértések kora. Ezért ennek a mantrának a jelentése az, hogy erre a korszakra: násztjéva – se a meditáció; násztjéva – se az áldozat; násztjéva – se a templomi imádat nem ajánlott, mint legcélravezetőbb önmegvalósítási módszer.

Harér náma harér náma harér námaiva kévalam – mit is jelent ez? Miért hangzik el ismét háromszor ez a mantra? Eddig arról beszélgettünk, hogy mi az amit le kell győzni, vagy mi az, amit el kell utasítani: tehát ne a tamaszt, ne a radzsaszt, ne a szattvát; ne a meditációt, ne az áldozatot, ne a templomi imádatot alkalmazzuk, mint végső önmegvalósítási eszközt. Most pedig keressük meg, hogy milyen pozitív gyakorlatokat ajánl ez a: harér náma harér náma harér náma. Mondjatok néhány nevet a folyamatunk megnevezésére, mint például: ‘odaadó szolgálat’,  ‘bhakti-jóga’ vagy ‘harinám szankírtan-jagja’.

Hogy is van ez? Azt értjük, hogy ebben a kali-jugában nem ajánlott a jagja, illetve bizonyos dolgok tiltottak, mint például az állatáldozat és még pár dolog. De a harinám-jagja nincs tiltva, tehát a harér náma azt jelenti, hogy ez a jagja ajánlott erre a korszakra.

Azt is mondjuk, hogy a Szent Néven meditálunk, tehát a szatja-juga gyakorlatát is magába foglalja. Harér náma – ez a legjobb meditáció. És Thákurdzsít is imádjuk, Krisna különböző murtí formában jön el hozzánk. Tehát a templomi imádatot is magába foglalja a harér náma, a Szent Név imádata. Mama mana mandiré – „Imádni foglak szemem lámpásának fényével és könnyeim vizével, Krisna Muralí!’ Tehát a harér náma, harér náma, harér náma magába foglalja az összes többi jugára ajánlott önmegvalósítási módszert is. Mit jelent mindez? Azt, hogy ez örök, túl van a különböző világkorszakok határán, hogy ez a korlátozott időn túlról származik.

(to be continued)

1. Brhan Náradíja-purána, 38.126.Leave a Reply