Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
1911711_738141392932141_3724859689953970615_n

(az előző pénteki rész folyatatása)

 

 

Ez van tehát a hit előtt – szukrti. Aztán az első a hit. Ha rendelkezünk azzal a kezdeti hittel, hogy e mögött a csodálatos, tökéletes elrendezés mögött lennie kell egy irányítónak – ez elég a kezdéshez. Ez a hit, és természetesen a hit fejlődhet, teljes virágzásba borulhat. Sok embernek a hit azt jelenti: ’Hiszek abban, amit nem tudok.’ Ez nem hit, ez hiedelem. Mi a hit, mi a definíciója?

Válasz: Szilárd meggyőződés.

Tírtha Mahárádzs: Miről?

Válasz: Hogy Isten gondoskodik rólam, bármi is történjen.

Tírtha Mahárádzs: Ez a következő lépés. Az első lépés: Isten szolgálatával, minden más kötelesség is beteljesül. Először tehát azt kell mondanunk: ’Tiéd vagyok.’ Aztán jöhetsz az elvárásaiddal: ’De te az enyém vagy!’ Nem úgy van, hogy: ’Gondoskodnod kell rólam!’ Hanem először: ’Kész vagyok odaszentelni az életem.’ Mégis ez még csak a hit tattva definíciója – mint a filozófia, vagy teológia. A hit raszik magyarázata vagy definíciója azonban más. A hit azon a szinten az, hogy az örökké növekvő boldogság Rádhá és Krsna találkozásából származik. Tudtok követni? Kérlek, vegyétek ezt nagyon komolyan. Ha azonban általánosan akarjuk megfogalmazni – a hit a szereteten keresztül elért meggyőződés. Ha megjegyzitek ezt a definíciót, bárhová is mentek, a hit legjobb meghatározását fogjátok adni.

A hit tehát az első szint. És ádau sraddhá tatah szádhu-szangah – a következő a társulás a szentekkel. Először piócákként társulunk a szentekkel, mert csak kapni akarunk. Később lehet, hogy megváltoztatjuk látásmódunk és megpróbálunk adni. A társulás a szentekkel tehát egy változatos gyakorlat. És ennek egy nagyon különleges formája a társulás a lelki tanítómesterünkkel. Ő aztán elmondja, hogyan kezdjünk bele a Legfelsőbb imádatába (bhadzsana-krijá). Mi a krijá? Krijá-jóga? Krijá azt jelenti tevékenység, bizonyos fajta tevékenységek – imádat, meditáció, megtisztulás, stb. Ebben az esetben azonban a krijá, az imádat tevékenységét jelenti, bhadzsana-krijá. A bhadzsan az imádatod, a meditációd, a mód, ahogy Krsnát szolgálod.

Nemrégiben arról beszélgettem valakivel, hogy mi a fejlődés. És nem könnyű meghatározni. De mondhatjuk, hogy az, amikor fejlődsz a bhadzsanádban, a hangulatodban, abban, hogy hogyan fejezd ki magad a Legfelsőbb felé, a Legfelsőbbel való kapcsolatodban. A legtöbb ember, nem ezen a szinten kérdez: ’Hogyan fejlődhetek a bhadzsanámban?’ A legtöbb esetben az üzenet a következő: ’Óh, ilyen meg olyan problémám van. Meg tudnád oldani?’ Ez tehát a szúnyog típusú társulás. A szanga magasabb formája ’Hogyan fejlődhetek a bhadzsanámban?’ És a bhadzsanánkat tökéletesítve megszabadulhatunk az anartháinktól. Ha például ez élet egy nehéz helyzetében vagy, bármi is legyen az, végezz több lelki gyakorlatot és meg fogod találni az utat. Ha végzel egy kis tapaszját, több erőre teszel szert. Ha fejlődsz a meditációdban, megkapod azt a szellemi kapacitást, amivel megoldod a problémákat. Próbáld meg Krsnát imádni, és ha van bármilyen érzelmi problémád, meg fogod tudni oldani. Három út van tehát: több erőre szert tenni, több intellektusra, és több érzelemre. Nem lehet más problémánk – vagy erő, vagy elme, vagy szív. Nincs másfajta probléma. A folyamat, a bhadzsanánk minden szinten tud segíteni.

Ezek a lelki gyakorlatok alap lépései. Aztán a nisthá, vagy szilárd meggyőződés, stabilitás gyakorlataidban, és rucsi, és a lelki eredmények minden magasabb foka megadatik. Reakcióink kontrollálásával kezdjük tehát, és ez az út.Leave a Reply