Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
DSC_0045.NEF

(Szvámí Tírtha 2016.10.08-i ludastói reggeli tanításából)

(az előző hétfői tanítás fordítása) 

Jasódá: Már régóta foglalkoztat a kérdés, hogyan lehet felismerni a saját kötelességünket, ahelyett, hogy mások feladatával foglalkozunk? Mivel az illúzió elfedi a valódi dolgokat, így azt gondolhatjuk, hogy: ‘Ó, ez az én kötelességem!’ és tovább folytatjuk, de végül is falba ütközünk és belefogunk egy újabb kedvezőnek tűnő dolog megvalósításába.

Szvámí Tírtha: Nos, ennek megoldása egyfelől nagyon bonyolult, másfelől rendkívül egyszerű! Nemrég találkoztam olyan bhaktákkal, akiknek mostanában született gyermekük. S így biztattam őket: „Ó, hát ti nagyon szerencsések vagytok, mert az elkövetkezendő húsz esztendőben nem kell a feladatotokon töprengenetek! Máris megvan a kötelességetek!” Szóval, azt hiszem, hogy ez a dharma, ez a kötelesség nagyon egyértelmű dolog. Olyasvalami, amit senki más nem fog elvégezni helyettetek – ez a ti kötelességetek! Senki sem helyettesíthet benneteket!

Azonban néha még a hétköznapi élet szintjén is beavatkozunk egymás ügyeibe és előfordulnak nézeteltérések még a családon, misszión belül is. Néha nagyon durvák, nagyon primitívek vagyunk! Ha sikerül finomodnunk, akkor már nem akarunk negatív módon rátelepedni valakire. Ezek nagyon finom, nagyon egyszerű dolgok, melyekkel problémát okozhatunk másoknak. Például emlékszem, hogy a fiatalabb bhakták nagyon felháborodtak, amikor szerettek volna elrendezni valamit, s az egyik matadzsi hittestvérem eljött látogatóba és mindent átszervezett. Ez egyáltalán nem tűnik komolynak, ugye? De mégis nagyon a szívükre vették: „Minek jött ide, ha csak felülbírálja a döntésünket?” Tehát néha ez egy igen érzékeny kérdés, szóval mindig kell tudnunk egy magasabb nézőpontból is szemlélni ezeket a dolgokat! Ha figyelembe vesszük Krsna óhaját, akkor tudomásul kell vennünk, hogy semmi sem történik véletlenül! S ha valami változtatásra szorul, azt is mondhatjuk, hogy kivárjuk, amíg elrendeződik.

De ez volt a könnyebb rész! Mindezen napi teendőkön túl azonban ott van az igazán lényeges, jóval fontosabb rész is, az örök kötelességünk. ‘Mi a lelki távlatom? Személy szerint mivel járulhatok hozzá ehhez a csodálatos folyamathoz?’ – igazán ez az, amit keresnünk kell! S mivel ez még finomabb, még lelkibb, ezért nehezebb is megérteni, felismerni: ‘Mi itt az én szolgálatom, mi a dharmám?’ Ezért nagyon fontos ez a fajta magasabb feladaton, végső identitáson történő meditáció!

S emlékezzetek, miért is fohászkodunk reggelente? Ez a mantra nem egy karma ellenszer, nem csak egy napi rutin! Hanem olyan, mint amikor kisétáltok a mezőre a legszebb virágokat leszedni Krsnának, majd visszatérve szeretettel felajánljátok. Tehát, ha állandóan próbáljuk emelni a cselekedeteink, a meditációnk, a szolgálataink szintjét, akkor az már közel van az ideálishoz, amit mindannyian keresünk!

Ennek ellenére, ahogy mondtad, néha falakba ütközünk és vissza kell fordulnunk. Még a legjobb szándékunk ellenére is, amikor fel szeretnénk ajánlani valamit, frusztráltakká válunk, mert valahogy mégsem sikerül megtenni. Azonban Gurudév segítségül hátrahagyott számunkra egy ismertető jegyet, mivel azt mondta: „Legalább háromszor kell megpróbálnotok, ha mégsem az elképzelésetek szerint alakul, akkor ez volt Krsna akarata!” Egyszer megbízta a bhaktákat hogy: „Csináljatok egy éttermet Budapesten!” Majd a bhakták hozzáláttak megszerezni az engedélyeket meg miegymást – de nem működött! S amikor Gurudévhez mentek, azt mondták „Lehet, hogy Krsna nem ezt akarja!” Mire ő így felelt: „Nem, nem, nem! Próbáljátok meg másodjára és harmadjára is!” S mivel nem sikerült, így elfogadta: „Rendben, ez nincs jóváhagyva. Még nincs itt az idő!”

Hasonlóképpen mi is megpróbálhatjuk megtalálni az örök kötelességünket, s ha ez nem sikerül az egyik módon, akkor meg kell próbálni máshogyan, használjátok az intelligenciátokat! Mivel a lelki intelligencia azt jelenti, hogy elérjük a céljainkat! S a mi célunk a még jobb szolgálat, hogy közelebb kerüljünk ezekhez az eszményekhez, mint az önfegyelmezés, lelki tudás, belső béke stb. S akkor majd könnyebb lesz elérni ezt az önmegvalósítást!

 Leave a Reply