Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Radha Raman

Ha szeretsz valakit és mondjuk ez egy nagyon romantikus szerelem – néha megtörténik, igaz? Két napig, két hétig… Aztán magadhoz térsz… Bárhogy is, a romantika létezik. De ezek a romantikus érzések általában frusztrálóak, mert az ideális férfi egy másik hölgy után szalad, vagy az a gyönyörű hercegnő egy másik fickót választott. És akkor frusztrált vagy. Mégis, ha igazán szerelmes vagy, lehetőséged van a nevén keresztül társulni az adott személlyel.

Vagy, – hogy más oldalról világítsuk meg, – ha apa vagy anya vagy, nagyon szereted gyermekeidet. Mégis, tizenöt-húszévnyi szolgálat után, minden energiádat és szeretetedet nekik adva, azzal kezdve, hogy három évig törlöd a feneküket, cseréled a pelenkáikat, és rohansz, hogy megetesd őket… Szóval minden nehézséget vállalsz, és húsz év után mit fognak mondani? „Viszlát apu, megyek a magam útján!” A lehetőség, hogy a nevükön szólítsd őket, azonban továbbra is fennáll. És ez által társulhatsz velük. És bár független felnőtt személyiségek, álmaidba és fohászaidba belefoglalhatod a nevüket. És akkor az anya és az apa elégedett. Habár közvetlenül nem élvezhetik szeretteik társaságát, legalább valamilyen kapcsolat, valamilyen emlék, valamifajta valóság jelen van.

A következtetés tehát az, hogy nincs különbség a név és a megnevezett között. És ha megérezzük ennek az ízét, megértésünk gyökeresen megváltozik.

Valaki kérdése: Számomra egyszerűbb elfogadni, hogy a név és a megnevezett azonos, amikor olyan koncepciókról van szó, mint pl. Isten vagy hasonló, de nem akkor, amikor más személyekről, vagy valami anyagiról van szó.

Tírtha Mahárádzs: Isten nem egy koncepció.

Valaki: Úgy értettem, hogy valami, aminek nincs konkrét formája.

Tírtha Mahárádzs: Istennek van konkrét formája. Hogyan szerethetnéd, ha nem lenne konkrét?

Valaki: Igen, de nem látod Őt!

Tírtha Mahárádzs: Lehet, hogy te nem látod, én látom.

Valaki: Tudod, hogy létezik és érzed Őt, de ez nem olyan, mint a konkrét fizikai dolog.

Tírtha Mahárádzs: Ez igaz, Isten nem egy fizikai tapasztalás. Hanem metafizikai tapasztalás. Mivel te sem vagy anyagi, nem vagy fizikai, hanem szintén metafizikai vagy, van esély erre a metafizikai tapasztalásra. Anyagi szinten azt gondolod, hogy látsz, de nem látsz, vak vagy. Anyagi szinten azt gondolod, hogy hallasz, de süket vagy. Azt gondolod, hogy érintesz, de valójában nem vagy képes rá. Mégis a Legfelsőbbel kapcsolatba kerülve, minden érzéked meta-érzékké válik. És Krsna megadhatja a szemeket, hogy lássuk Őt, megadhatja a füleket, hogy halljuk Őt, a szaglást, hogy szagolhassuk Őt. Ez az érzékek tökéletessége. Ha láthatjuk a legfelsőbb Úr gyönyörű formáját, az a szemek tökéletessége. Minden a finomhangolástól függ, érzékeid megtisztulásán. Isten egy személy, konkrét formával rendelkezik. De kell, hogy legyenek szemeink, hogy lássuk ezt a formát. Belső szemmel, lelki szemmel kell rendelkeznünk, hogy megláthassuk szépségét. De lehetséges.Leave a Reply