Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Гурудев, ягя

A lelki segítségnek három szintje van. Az első a megértés, a második az együttérzés, a harmadik pedig a szeretet. Az első szinten csak meghallgatod mások problémáját – figyelem, hallgatás, megértés. A második szinten együtt érzel. Az együttérzés azt jelenti, hogy osztozol mások gondjában, kész vagy részt vállalni ebben a teherben. A harmadik szinten elveszed a mérget és nektárt adsz cserébe. Látjátok mekkora különbség van a különböző szintek között? Az első szinten csak meghallgatunk, de már ez a meghallgatás, kis figyelem, már ez is sokat segít. És ezt bárki meg tudja tenni – odafigyelni másokra. Igaz? A kvalifikáltabb és lelkileg erősebb, hozzáértőbb emberek, képesek osztozni mások nehézségeiben, mások terhében. De ez azt jelenti, hogy a saját válladra veszed a másik terhének egy részét, és ha nem vagy elég erős, ahogy egyre többet vállalsz magadra, az a teher lehúz. A középső szinten tehát nem elegendő magadra vállalni, hanem tovább is kell adnod a terhet. Ezért kell, hogy legyen egy tanácsadónk, egy védelmezőnk. A harmadik szinten azonban nem hagysz terhet a másikon, mindent magadra veszel. Ez a magasan kvalifikáltaknak való. És ne gondoljátok, hogy ez kizárólag a nagy szannjászíkra, szvámíkra, jógíkra és aszkétákra vonatkozik, vagy, hogy a férfiak kiváltsága. Nem, a hölgyek is képesek erre. Volt egyszer egy anya, akinek a fia beteg volt. Délután tehát így kezdett fohászkodni: „Óh, kérlek Uram, add nekem ezt a betegséget, és mentsd meg a gyermekem!” Olyannyira őszinte volt, hogy estére a fiú meggyógyult, ő pedig megbetegedett. Látjátok tehát, nem csak együttérzés, hanem készen állni mindent feláldozni. Ez nem egy intellektuális mérleg, mennyit vagyok képes tolerálni, vagy mennyi terhet vagyok képes elviselni, vagy ez talán túl sok, azt talán el tudom viselni. Nem – mindent, „adj mindent nekem”. Ezt pedig a szeretet mozgatja – feltétel nélküli, hajthatatlan anyai szeretet.

A fohászok tehát meghallgattatnak. Ez egy lehetőség a valódi megtisztulásra, amikor megkapjuk egy feljebbvaló áldását. Ezét azt mondjuk, hogy a mi Istenünk olyan, mint egy apa, és olyan is, mint egy anya. Annyira szeretetteljes, és annyira önfeláldozó.

Krpadhám kérdése: A kérdésem az utolsó szintre vonatkozik, amikor a másik személy elvesz minden terhet és csak pozitívat ad. Nincs egy negyedik szint, amikor valahogyan eltűnik ez a teher?

Tírtha Mahárádzs: A harmadik szinten a terhek eltűnnek tőled.

Krpadhám: Tőlem igen, de… Mondhatjuk azt, hogy a rossz dolgok, vagy a gonosz valahogyan örökkévaló, vagy esetleg ideiglenes? Mert ily módon csak körbe jár…

Tírtha Mahárádzs: Nem, nem örökkévaló. A Gítának öt témája van: ísvara, dzsíva, prakrti, kála és karma. Az első négy örökkévaló elv, az ötödik korlátozott. Ez azt jelenti, hogy Isten mindig ott van, a lélek mindig ott van. De a karma korlátozott, nem örökkévaló. És mondhatjuk, hogy minden, ami szenvedés vagy nehézség a karma szintjén található. Ha feláldozzuk minden hibánkat, bűnünket, problémánkat, stb. az odaadás isteni tüzében, akkor elégnek. Ne aggódj tehát, a tűz ég. És ha azt mondjuk: „szvá-há, szvá-há” és beledobjuk a tűzbe, elég.

Krpadhám: Azt mondják, ha valaki túl sok tanítványt fogad el, az elbukik.

Tírtha Mahárádzs: Mert mindenki dolgozzon a saját kapacitása, képessége szerint. Sok tanítvány azt jelenti…?

Válasz: Nagy gondok, nagy karma.

Tírtha Mahárádzs: Nagy karma? Nagy képesség? Nagy gondok? Nem. Elég egy is, hogy nagy gondot okozzon.

Megjegyzés: Egy nagy szolgálatkész hadsereg!

Tírtha Mahárádzs: Ez már jobb. Valójában azonban nagyobb lehetőséget jelent mások szolgálatára. Van néhány guru, akit ha megkérdezel: „Hány tanítványod van?” Azt válaszolják: „Óh ennyi meg annyi tanítványom van.” Ha megkérdezel egy valóban alázatos és kvalifikált személyt: „Hány tanítványod van?” Azt válaszolja: „Tanítványok? Nincs egyetlen tanítványom sem! Csak mestereim vannak, akiket szolgálhatok.”

Ez a jóga misztikus útja. Néhány kiválasztott bhakta, végtelen mód képes terjeszteni az üzenetet. Mint például Naróttam dász Thákur, 60000 tanítvánnyal. Gaura Kisóra dász Bábádzsínak csak egy volt, de az elég volt egy olyan mozgalom elindításához, hogy most itt ülhetünk.

Krpadhám: Azt jelenti ez, hogy az egyik erősebb volt, mint a másik?

Tírtha Mahárádzs: Nem, semmiképpen nem. Mert a lelki minőséget nem lehet számokkal, anyagi elképzelésekkel vagy dimenziókkal mérni. Mert az igazán meghódolt lelkeket az Úr választja sajátos szolgálatokra. Az egyiket tömeges terjesztésre, tömeges népszerűsítésre, másokat pedig személyes meditációra. A kettő ugyanaz, nincs különbség.Leave a Reply