Calendar

July 2019
M T W T F S S
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaApr

11


palms

(Szvámí Tírtha 2013. január tizedikei szófiai esti tanítása) 

(az előző pénteki lecke folytatása) 

Kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy a hit a szabad akaratunk függvénye, vagy az is előre meghatározott?

Szvámí Tírtha: Általában, az emberek azt mondják, hogy a hit ajándék. S többnyire az ajándék valakitől származik, nem a zsebedben gyűlik, valakitől kapod. Honnan származik a hit? A Bhagavad-gítában az áll, hogy: ‘A hit a szent társulásból, a szentek társaságából fakad.’ Ha hívő emberekkel társulunk, akkor hitre teszünk szert. Ha részegesekkel társulunk, akkor mi is részegesekké válunk. Tehát válogassátok meg a társaságotokat! Azonban, ha egyszer már bebocsáttattunk ebbe az isteni társaságba, úgy hiszem, a szabad akaratunknak annyi. Miért? Mert a szentek társasága, s ez az isteni atmoszféra olyan édes, hogy nem vagyunk képesek szabadulni tőle. Annyira elbűvölő. Szabad akarat az, amikor nem tudsz szabadulni valamitől? Nem! Azonban készen állunk-e arra, hogy élvezzünk egy ilyen helyzetet? Igen! Boldogan készen állunk rá, hogy beleugorjunk ebbe a …, azt szerettem volna mondani, hogy nektáróceánba, de ez tényleg az.

Az embereknek rendszerint nagyon korlátozott szabad akaratuk van, és ez többnyire nem úgy történik, ahogy általában éreznek vagy gondolkodnak a szabad akaratról: ’Az elhatározásomon múlik, hogy király vagy koldus vagyok-e.’ Nem! A Shrímad Bhágavatamban az áll, hogy a gópik hite például rá van írva a homlokukra. Ez azt jelenti, hogy a hitük már eleve elrendeltetett. A mi hitünk nagy része szintén rá van írva a homlokunkra vagy egyéb testrészeinkre. Például a tenyerünkre. Mi van oda írva? Megnéztétek már? Valójában mit láttok a tenyeretekben?

Jamuná: Vonalak hálózatát.

Szvámí Tírtha: Látsz ott karaktereket vagy valamilyen betűt? Látod az “M betűt”? Két M betű található mindkét tenyérben – mit jelent ez? Tulajdonképpen ez latinul van írva, így mindenki megértheti, országtól, nyelvtől, kultúrától függetlenül. Ez a memento mori – emlékezz a halálra! Két kezed van – emlékezz arra, hogy el fogsz távozni! Mindannyiunknak el kell távoznia. Élj úgy, hogy ezt az emlékezetedben tartod! Ez nem egy félelmetes emlék vagy kilátás, nem – ez a valóság. Tehát, úgy kell élnünk, hogy szabadon elmehessünk.

Azonban, tudjátok, hogy időközben néha kisebb nehézségeket tapasztalunk. Visszaüt a karma. Ezért az emberek nagyon szívesen vesznek részt olyan képzéseken, mint karma-oldó hétvégi kurzus. ‘Adjátok meg számomra a gyors és könnyű felszabadulás módját!’ Bár nekünk is van egy módszerünk arra, hogy megváltoztassuk a sorsunkat, hogy megváltoztassuk még a tenyerünkben lévő vonalakat is. Ez rendkívül egyszerű. Csupán tapsolnod kell a bhadzsan közben bhadzsan az, amikor tapssal kísérve énekelünk. Ez meg fogja változtatni a tenyérvonalaidat. Ez meg fogja változtatni a sorsodat. Tehát ez a legjobb, legegyszerűbb és leggyorsabb módja a ‘karma törlésének’.

Általában az emberek kedvelik a költséges hétvégi tréningeket. Tehát, ha fizetni is szeretnétek, azt itt is megtehetitek, elhelyezhettek egy kis adományt az itteni ládikába. S ekkor a téves anyagi felfogásotok szintén kielégül. ‘Igen! Ez olyan drága volt, hogy biztosan működik!’ Mert mi ennyire ostobák vagyunk. Ha valami ingyen van, akkor azt hisszük, hogy az értéktelen is.

(folytatása következik)

 

 Leave a Reply