Calendar

July 2019
M T W T F S S
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaApr

11


palms

(от лекция на Свами Тиртха, 10.01.2013, вечер, София)

(продължава от предишния петък)

Въпрос: Бих искал да попитам дали вярата е функция на свободната ни воля или тя също е предопределена.

Свами Тиртха: Обикновено хората казват, че вярата е дар. А всъщност дарът идва от някого, не се образува в джобовете ви, някой ви го дава. Откъде идва вярата? В „Бхагавад Гита” е описано: „Вярата идва от общуването със светците, от святата компания”. Ако общуваме със свети хора, ще съберем вяра. Ако общуваме с пияници, и ние ще се пропием. Така че избирайте компанията си. Ала веднъж встъпим ли в тази божествена компания, мисля, че със свободната ни воля е свършено. Защо? Защото този събор на светците, тази божествена атмосфера е толкова сладостна, че не можем да се отърсим. Толкова е пленително. Нима това е свободна воля – да не можеш да се отърсиш от нещо? Не е! Но щастливи ли сме в подобна ситуация? Да! С радост сме готови да скочим в този… бих го нарекъл океан от нектар, и то наистина е така.

Човешките същества обикновено имат съвсем ограничена свободна воля и обичайно нещата не се случват по начина, по който хората като цяло си мислят и чувстват, че би трябвало да действа свободната воля: „Аз мога да реша дали да съм цар или просяк”. Не, не можеш! В „Шримад Бхагаватам” е казано, например, че съдбата на гопите е изписана на челата им. Това означава, че тяхната съдба е предопределена. Голяма част от нашата съдба също е написана на челата ни или на други места по тялото ни. Например дланите. Какво пише там? Вглеждали ли сте се? Какво всъщност виждате на дланите си?

Ямуна: Мрежа от линии.

Свами Тиртха: Виждате ли някакви символи, някакви букви? Виждате ли “M”? Две „М” са изписани на двете ви длани – какво значи това? В действителност, написано е на латински, за да може всеки да го разбере, независимо от националност, език и култура. Това е memento mori – „помни смъртта”. Дадени са ни две ръце – да помним, че ще отминем. Ние всички ще отминем. Така че живейте, помнейки това. То не е някакво страховито очакване, не – това е реалността. Затова трябва да живеем по такъв начин, че да си отидем с лекота.

Обаче знаете, че междувременно изпитваме някои трудности. Кармата отвръща на удара. Затова хората с голямо желание ходят на обучения за освобождаване от кармата в рамките на един съботно-неделен курс. „Дайте ми бърз и лесен метод за освобождение!” Макар че ние също разполагаме с метод, който променя съдбата ви, променя дори линиите на дланите ви. Съвсем просто е. Трябва да пляскате с ръце по време на бхаджана бхаджан е когато пеем и пляскаме. Това ще промени линиите на дланите ви. Ще промени съдбата ви. Най-добрият, най-бърз и най-лесен метод да „изтриете кармата си” е този.

Хората обикновено харесват скъпите уикенд обучения. Така че ако искате и да платите, може да пуснете малко дарение в кутията. Тогава и материалната ви заблуда също ще бъде удовлетворена. „Да! Толкова е скъпо, че със сигурност е истинско.” Защото сме толкова глупави. Ако нещо е безплатно смятаме, че няма стойност.

 

(следва продължение)

 

 Leave a Reply