Archives

Calendar

January 2020
M T W T F S S
« Dec    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Mother

(Szvámí Tírtha 2013. májusi szófiai tanításából) 

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

Kérdés: Gurudév, mi van akkor, ha gurunkként ismerünk fel olyan valakit, aki már nincs fizikai testben?

Szvámí Tírtha: Ez egy kényes kérdés. Ha ezt a kérdést húsz évvel ezelőtt tetted volna fel nekem, akkor azonnal azt feleltem volna, hogy: „Ez tévedés.” Azonban, ha ma kérdezel – ha valamennyi szereplő nagyon tiszta és ártatlan szívű, s nincs jelen a csaló mentalitás, ha ez nem egyfajta menekvés egy élő kapcsolat elől – akkor azt mondom, hogy lehetséges.

Azonban mindig nagyon jó visszajelzést kapni. De mi nem a testi, hanem a lelki létezésben hiszünk. A lelki szinten, akik magasabban állnak, eljöhetnek és meginvitálhatnak, hogy csatlakozz a küldetésükhöz. Talán nem mutatják meg a testüket, azonban feltárják akaratukat vagy a meghívásukat.

Bár biztos vagyok benne, hogy ezt mindannyian hallottuk már kifogásként: „Azt hallottam, hogy ez az isteni akarat, úgyhogy megteszem.” Ha nincs védelmi rendszer, abban az esetben ez kétség kívül kockázatos. S miként tudjuk megvédeni magunkat? Csak őszinteséggel. Ugyanis ebben az anyagi világban van egy elfoglaltság, ami módfelett népszerű – mások megtévesztése. Rendkívül elterjedt! Ennél már csak egy másik elfoglaltság létezik, ami még ennél is népszerűbb – önmagunk becsapása. Tehát, miként kerüljük el mások és önmagunk becsapását? Légy őszinte!

Paramánanda kérdése: Ha helyénvaló, akkor lenne még egy kérdésem a guru témában. Tudjuk, hogy Bilvamangal Thákurról általában azt tartják, hogy három lelki tanítómestere volt. Azt mondhatjuk, hogy az első guru segítette őt abban, hogy az igazán aktív lelki életét elkezdje. A második közvetlen utasításokkal látta el és beavatásban részesítette. Úgy tudom, hogy a szannjász rendbe történő beavatást is tőle kapta. S, a harmadik guruja egy számomra nagyon különleges jelenség, mert Bilvamangal Thákur úgy magyarázza, hogy a guru, akitől útmutatást kapott, maga Krsna volt. Ha lennél olyan kedves többet megosztani ezzel a témával kapcsolatban! Az egyik dolog, ami engem fölöttébb érdekel az az, hogy a közvetlenül a Legfelsőbbtől kapott útmutatásokat csak azoknak a személyeknek tartják fenn, akik Krsna közeli kíséretéhez tartoznak? Vagy gyakorlatilag minden lélek képes valamiképpen elnyerni ezt a helyzetet?

Szvámí Tírtha: Nekem is lenne egy kérdésem. Ki volt az első guru?

Paramánanda: Csintámani.

Szvámí Tírtha: Milyen helyzetben volt? Mi volt a világi foglalkozása?

Paramánanda: Prostituált volt.

Szvámí Tírtha: Igen. Tehát Bilvamangal Thákur élettörténete azt mutatja, hogy túl kell lépnünk a formaságokon. Formálisan egy prostituált társadalmi helyzete nem valami magas. Mégis sokkal inkább hű volt az élet valódi értékeihez, és sokkal jobban tudatában volt ezeknek, mint a partnere. Általában arra számítunk, hogy a guru-tattva egy pompás narancsszínű dhótit viselő személyben fog megnyilvánulni. Azonban, néha a guru-tattva egy prostituált személyében jön el – váratlanul! Tehát, lépjetek túl a formaságokon! Sohasem tudhatjuk, ki a sötét ló. Tiszteljetek mindenkit, és legyetek éhesek az útmutatásokra!

A második témával kapcsolatban, hogy a direkt útmutatások elérhetők-e, vagy sem. Nos, Krsna és valamennyi lélek között van kapcsolat. A szívedben való jelenlétén keresztül Ő képes minden egyéni lelket személyesen ellátni útmutatásokkal. A mi feladatunk pedig az, hogy annyira megtisztítsuk az útmutatásokat meghalló és felfogó képességünket, hogy képesek legyünk megérteni az üzenetet. Tehát, ez a finom belső irányítás mindig ott van, csupán az ellenállásunkat kell eltávolítani.

 

 

 Leave a Reply