Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017. 01. 08-i szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Az emberi létben az a kötelességünk, hogy szolgáljuk az isteni célt. Igazából az tesz minket valódi emberré, ha az isteni valóságot keressük. Azonban nem elegendő keresni, jobb, ha rátaláltok; hiszen keresőnek lenni annyit jelent, hogy még nem találtuk meg. Ezért kell gyakorlókká válnunk, így aztán rálelhetünk a célunkra.

Hadd mondjak néhány szót az oltalomról és az oltalomvételről! Az oltalom, olyan, mint egy különleges áldás azoknak az embereknek, akik szeretnék megtalálni az útjukat a lelki életben. Túl mindenféle vallási elköteleződésen, hiszen itt az a lényeg, hogy rábízzuk magunkat a legfelsőbb végső igazságra és azért fohászkodunk, hogy élvezhessük ezt az isteni védelmet.

A mantra, amit az oltalomvétel folyamatát gyakorolva zengünk a megvilágosodás fohásza, ami egy nagyon ősi forrásból származik. Az első sora: aszató má szad gamaja – ‘A valótlanból vezess a valósba’. Egyetértetek ezzel? Nagy szükségünk van rá! A valótlan már oly sokszor rászedett bennünket. Annyi dologról hittük, hogy: ‘Ez igazi’, majd később kiderült, hogy hamis. Azt gondolom, hogy az élet annyira bonyolult, hogy csak isteni segítséggel vagyunk képesek rátalálni az igaz dolgokra, a valóságra. Ezért fohászkodjuk azt, hogy ‘Kérlek, vezess a valótlanból, aszat, a valósba!’

A második sor így szól: tamaszó má dzsjótir gamaja – ’A sötétségből vezess a világosságba!’ A sötétségből – a tudatlanság sötétségéből; vigyél a fénybe – a megvilágosodás fényébe, arra a helyre, ahol nincsenek hibák, félreértések vagy tévedések.

Végül a harmadik sor így hangzik: mrtjór má amrtam gamaja – ’A halálból vezess a halhatatlanságba!’ Azt gondolom ehhez nem kell magyarázat; korlátozott élettartammal rendelkezünk és szeretnénk találni valamit az idő korlátain túl.

Ezzel a gyönyörű fohásszal meginvitálhatjuk az isteni vezetést az életünkbe és alávethetjük magunkat ennek az isteni oltalomnak, így egyszerű keresőkből valódi gyakorlókká válhatunk. Azzal, ha ezt a mantrát zengjük két célt is szolgálunk: az egyik az, hogy beteljesül az isteni akarat. Az Úr nagyon kegyes és vár ránk, hogy közelebb kerüljünk Hozzá. Ha egyet lépünk felé, nagyon boldog lesz és Ő százat lép felénk. A másik cél pedig az istenszeretet gyönyörű megvalósítása. Tehát először az isteni akarat, majd az istenszeretet fog beteljesülni.

Azt mondják, hogy a lelki tudat, olyan, mint a napfelkelte szívünk horizontján. Ez egy nagyon különleges erő, a tudat ereje, az egész testünket, az egész rendszerünket áthatja, hasonlóképp, ahogyan a Nap kel fel korán reggel a horizonton. Először még minden sötét, majd elkezditek látni az eljövendő fény reménységének első árnyékait; ezek jó üzenetet hoznak: a fény hamarosan el fog jönni. Majd, amikor az első fénysugár eléri a horizontot, már minden láttok. Beletelik néhány percbe, amíg az egész Napkorong a horizont fölé emelkedik. Ezt mindig tartsátok észben: amikor a Nap fent van, minden tiszta. Ha az isteni Nap a szívünk horizontja felett van, minden világos. Krsna szúrja szama, májá-haja andhakár1Krisna akár a nap, az illúzió, mint a sötétség; és ahol ott a nap, a sötétségnek nincs ereje.
Ezért fohászkodjuk aszató má szad gamaja – ’A valótlanból vezess a valósba’; tamaszó má dzsjótir gamaja – ’A sötétségből vezess a világosságba’; mrtjór má amrtam gamaja – ’A halálból vezess az amrtába, a nektári örök életbe’.

Talán érdekel titeket, melyek azok a dolgok, amiket meg kell tennünk. Ha egyszer elkezdjük a lelki gyakorlatainkat, akkor végig kell csinálnunk, máskülönben nem lesz jó hatással ránk. A legjobb, ha ezt a mantrát a kora reggeli órákban zengitek – amikor még a környezet nyugodt és könnyebb koncentrálni az isteni célokra.

Ennek a gyakorlatnak a követésével három dologra lehet számítani, ami megtörténik az emberrel. Az első: ’Emlékezz!’ Emlékezni fogtok, hogy oda tartoztok. A második: ’Légy tudatos!’ Tudatában lesztek a lelki identitásotoknak. Majd, ha ezt teljes mértékben megvalósítottuk mi fog történni? ’Légy boldog!’ Egyszerűen boldogok lesztek. Az élet oly’ egyszerű és a siker annyira közel van. Tegyétek meg a személyes sikeretekért a lelki törekvéseitekben és segítsetek nekem is, kérlek! Valamint az isteni akarat és az istenszeretet győzelméért is gyakoroljátok.

1 Csaitanja-csaritámrta, Madhja 22.31.Leave a Reply