Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
index

(az előző rész folytatása) 

Tudjátok, ha a létezés különböző szintjein gondolkodunk, ha elszomorodunk alárendeltjeink hibáin, feljebbvalóink szintén el fognak szomorodni hiányosságainkat, hibáinkat látva. Ez egy karmikus hurok. Annak érdekében tehát, hogy elkerüljük ezeket a gondokat, nem szabad szomorúnak lennünk. Bizonyos dolgokat, bizonyos szintig el kell fogadnunk. Persze, amikor valami átlépi az arányokat, határt kell szabnunk. És amikor belépsz a küszöbön, ez nem lesz probléma a számodra. És ez nem azt jelenti, hogy nem fognak több hibát elkövetni. Azonban az egész atmoszféra megváltozhat, kevesebb lesz a hiba, és több a közös eredmény – a főnök és a beosztottak számára egyaránt.

Ahogy a Bibiliában áll: „Utáld a bűnt, de ne a bűnöst”, nem kell egyetértenünk a bűnnel, de magunkhoz kell ölelnünk a személyt. És ha foglyul ejtjük a szívet – persze ez egy kicsit költői munka tekintetében – de ha foglyul ejtjük őket, ha inspirálni tudjuk őket, hogy jobban teljesítsenek, akkor készek lesznek meghalni érted. De ez azt is jelenti, hogy nekünk is készen kell állnunk meghalni értük. Még azon a nagyon alap, nagyon emberi kapcsolaton is, mint az alkalmazott. Miért? Mert az emberek érezni fogják, hogy szépen bánnak velük.

Elmondjak egy másik történetet? Volt egy bhakta, akinek volt egy boltja. Lassan-lassan túlélt ez a bolt. Próbált segíteni más bhaktákon, hogy munkát adott nekik, de annyi sok problémája volt, hogy egy alkalmazottat el kellett bocsájtania. Ez a személy eltűnt, és kb. két év múlva visszatért egy köteg pénzzel, és így szólt: „Ameddig neked dolgoztam, el kellett lopnom a pénzed. Sokáig loptam a pénzed. Mivel drogokon éltem, meg kellett finanszíroznom az életem. Most véget vetettem ennek a rossz gyakorlatnak, és visszahoztam a pénzedet.” Habár arányosan, lépésről-lépésre csinálta – és így nem volt egyértelmű, hogy valaki lopott – a bolt ennek következtében nagyon lassan fejlődött. De a végén láthatjátok, hogy milyen szép viselkedés nyilvánult meg. Habár más okoknál fogva, el lett bocsájtva, visszaadta a pénzt.

Legyünk hát nemesek és lelkiek mindennapi kapcsolatainkban. Ha Krsna el akar venni valamit, még ha tíz kezed is lenne, nem tudod megvédeni magad. De ha valamit adni akar, még ha száz kezed is lenne, nem tudod megállítani.

Ennyit saját magunk védelméről.Leave a Reply