Archives

Calendar

July 2021
M T W T F S S
« Jun    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2016.01.10-i szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Képzeljétek el magatokat egy magányos szigeten; éppen túléltétek az első éjszakát, mi történik másnap hajnalban? Várjátok a napfelkeltét. Ez a gyönyörű szimbolikus esemény történik minden nap ebben a világban – a fény megjelenése – mely segít megértenünk, hogyan is folytassuk. Időben kell elkapnunk ezt a pillanatot, őszinte várakozással telve! Nem számít, hogy még sötétben vagyunk, de a fény felé fordulunk és bizonyosak vagyunk abban, hogy eljön. Az első sugarak… még az első sugarak előtt, már lenyűgöző a színárnyalat látványa! A magányos sziget hirtelen lakottá válik. S tudjátok, amikor a láthatáron megjelenik a napkorong egy apró darabkája, azonnal nagy változás következik be. Addig a pillanatig a sötétség uralkodott; ettől az első sugártól kezdve a fény győzedelmeskedett a sötétség felett. Aztán egy szempillantás alatt megjelenik a láthatáron a teljes napkorong. S ahogyan a Nap fénye feltár mindent körülöttünk, ugyanúgy a szívünk s lelkünk horizontján felkelő lelki Nap is fényt áraszt mindenre. Elmúlt a sötétség, elmúlt a szenvedés, nincs több félreértés. Minden kristálytiszta! Kristálytiszta, hogy ki vagyok én: lélek vagyok; és kristálytiszta hová tartozom: a Legfelsőbbhöz tartozom. S kristálytiszta a kapcsolatunk természete is, mely szereteten alapul. Ezért kell imádkoznunk ehhez az Isteni Naphoz, hogy megjelenjen a szívünk s lelkünk horizontján.

A Nap a Legfelsőbb Úr Krsna szeme – aki őrködik felettünk a nap folyamán. S ez egy jóakaró szeme. Nem egy bíráló, nem egy kém szeme – ez a jóakarónk szeme. Mi történik napnyugtakor? A Legfelsőbb másik szeme tárul fel az égen. A telihold a jóakarónk másik szeme – vigyáz ránk éjjel, amíg alszunk. Drága Urunknak két szeme van, éppúgy, mint nektek vagy nekem. Éjjel-nappal jóakarónkként figyel bennünket, hogy felébredjünk.

Úgy hallom néhányan szeretnétek csatlakozni a meditációs körünkhöz – ezt oltalmazottak körének hívjuk. Milyen természetű ez a meditáció? Mindazok, akik részt vesznek benne egy mantrát recsitálnak. A mantra az elménk és tudatunk felszabadítására szolgál. S ez a mantra nagyon egyszerű: Aszató mád szad gamaja… ismeritek. Tehát arra való, hogy a valótlanból eljussunk a valóságba, a sötétségből a fényre és a halálból a halhatatlanságba. Fohászkodnunk kell, tennünk kell valamit a saját lelki fejlődésünkért! Nem csak várni, amig megtörténik; úgymond a saját üdvösségünk aktív résztvevőivé kell válnunk.

Sok testvérünk van ebben a meditációs körben, akik ugyanezt teszik Magyarországon, itt Szófiában is és sok más helyen az egész világon. Ezt a mantrát 108 alkalommal ismételjük meg. Miért 108-szor? Miért nem 100-szor? Nos, a 108 egy nagyon fontos szám! Van köztetek valaki, aki jártas a csillagászatban? Mit gondoltok, a Hold átmérőjének hányszorosa a Föld és a Hold közötti távolság?

Válaszok: 108.

Szvámí Tírtha: Helyes! Úgy látom, nagyon szakavatottak vagytok az asztronómiában! 108-szoros. Hadd tegyek fel még egy kérdést: a Nap és a Föld közötti távolság hányszorosa a Nap átmérőjének? Mire tippeltek? Azt hiszem, nem is olyan nagyon nehéz. Valójában ez is 108. Ha használjátok a másodlagos agyatokat, a Googlet, és ellenőriztek a valós számokat a mai tudomány méréseire támaszkodva, azt fogjátok találni, hogy ez körülbelül 107.6, vagy 109.2 vagy valami ilyesmi. De az arány az 108, igaz? Ezekhez az információkhoz nem juthattok hozzá az egyetemeken vagy a tudományos akadémiákon; most mégis tudhattok róla! Nagyon misztikus kozmikus arány ez! Tehát, ha 108-szor zengitek ezt a mantrát, akkor ráhangolódtok erre a kozmikus rendre! Rendkívül fontos megtalálnotok ezt a harmonikus kapcsolatot azzal a világgal, hogy észrevegyétek az isteni jelenlétet, rendet ebben a gyönyörű kozmikus rendszerben.

(folytatása következik)

 Leave a Reply