Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017. 09. 29-i szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Az igazság feltárásának a nagymesteri szintje az, amikor annyira telve van szeretettel, hogy eszünkbe sem jut a támadó mentalitás és ezért nem is sérülünk. Valójában ezt tanulhatjuk a sásztrákból. A krisna-lílákból megérthetjük, hogyan mutathatjuk meg másoknak az igazi személyiségüket.

Azt tudjátok, hogy Krisna nagyon gyorsan változtatja helyét, jön-megy és nyugtalanok vagytok amiatt, hogy bármikor eltűnhet. Hogyan akadályozhatnánk meg azt, ha valaki hasonlóan viselkedne? Van valamilyen ötletetek?

Válasz: Lőjük le.

Szvámí Tírtha: Igazából ezért hagyta el Krisna a bolygónkat – hagyta Magát lelőni. Megértettük, hogy az ahinszától kell indulnunk – ne ölj, ez volt az első tanítás. Tehát, ha szeretnétek valakit megállítani, hogy ne szaladgáljon fel-alá, akkor talán megfoghatjátok a kezét. De mi fog történni? Valószínűleg annyira erős, hogy magával ránt majd, tehát nem elég, ha a kezét fogjátok meg, mit kell megragadnotok?

Válasz: A szívét.

Szvámí Tírtha: Ó, a szívet – ez romantikus. Nagyon szép, de mondjatok valami gyakorlati elképzelést.

Válasz: Adjunk neki cukrot és ghít.

Szvámí Tírtha: És akkor majd édességért fut – jó ötlet. Viszont, ha megragadjátok a lábát, akkor nem tud elmenekülni. Ez az egyik javaslat, amit a gópík követnek: ha el szeretnétek kapni Krisnát, akkor meg kell ragadnotok a lótuszlábait és egy kicsit meg is kell masszíroznotok. Ezzel nagyon elégedett lesz. Tökéletes jelölt a mahá-vratára, aki így cselekszik – a tökéletes elégedettség gyakorlása. Egy kicsit kedvesek vagytok vele és ettől boldog lesz – nem fog mozogni, hanem élvezi majd a helyzetet. Majd ekkor jöttek a gópík, amikor Krisna nem tudott mozdulni és kérdezgették: „Mi az elképzelésed a szeretetről? Mit gondolsz a szeretetről? Miféle szerető vagy te?” Majd Krisna kezdte kissé kényelmetlenül érezni magát. ‘Istenem, csapdába estem!’ Ez nagyon tudományos, mivel elkezdték megmagyarázni: „Három féle szerető van. Az első, aki megosztja, ha kap valamit – tehát, ha kap egy kis szeretetet, akkor válaszolni fog rá. Kiváló. A második típus annyira telve van érzelmekkel, hogy akkor is megosztja, ha nem kap semmit. A harmadik típus akár kap, akár nem, nem osztozik. Milyen szerető vagy Te?”

Tehát, ha határozottan szeretnétek valamit az értésére adni a társatoknak, a hittestvéreteknek, a házastársatoknak – először fogjátok meg a lábát, először szolgáljátok. Tegyétek elégedetté, majd később következhet az üzenet. „Milyen szerető vagy? Mit tudsz a szeretetről? Mit gondolsz a szeretetről? Nekünk csak tudományos megértésünk van ezekről.”

Ez a mi mahá-vratánk – megragadni Isten lótusz lábait; és akkor a szíveteket is rabul ejti beleértve a vajjal, cukorral történő szolgálatot is. Ezután már nem lesz szükség arra, hogy az elmét más gyakorlatokkal szabályozzátok. Egyszerűen részesei vagytok, nincs második gondolat, ez az első valóságotok.

Tehát, hogy teljesen megfelelő legyen a mahá-vratára ez a javaslatunk. „Kristálytiszta odaadás a Legfelsőbbnek, együttérzés más élőlények iránt és képesség a mindennapi élet és az isteni igazság mindenféle szempontból történő harmonizálására. Ez a lelki javaslatok legjava mindazoknak, akik az abszolút igazság lényegét keresik.”

Ezek a javaslataim számotokra. Próbáljátok alkalmazni ezeket a mindennapi életetekben és a szívetekben: kristálytiszta odaadás, együttérzés és harmónia.Leave a Reply