Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
3_large

(Szvámí Tírtha 2014. január 10-ei tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

A bhakti hatodik elve az volt, hogy legyetek készek feladni bizonyos dolgokat, és elfogadni bizonyos dolgokat. Láthatjátok, Sríla Rúpa Gószvámi mennyire gyakorlatiasan fogalmaz: gyakorlati tanácsot ad, nem pedig valami komplikált filozófiai vagy raszikus magyarázatot. 

S mi a hetedik elv? „Egy olyan szent zarándokhelyen kell élni, mint Dváraká vagy Vrndávan.” Ez nem tűnik túl gyakorlatiasnak – váltsunk nemzetiséget? Vagy költözzünk másik országba? Időről időre nagyon örülünk, ha zarándokhelyekre látogathatunk, de hogyan sikerülhetne huzamosabb ideig ott élnünk? Az eléggé nehézkes. Mindazonáltal mit tegyünk ezzel, hogyan értelmezzük ezt az alapelvet?

Az egyik megoldás az, hogy letelepültök egy szent helyen, mint például az a mátádzsí, akiről meséltem nektek – már több mint 20 éve Vrndávanban él, szinte helyi szentté vált – tehát még ez is lehetséges. De mit tehetünk mi, mit tehetek én e tekintetben? Ha fizikailag nem élhettek szent helyen, akkor lelkileg éljetek egy szent helyen! Varázsoljátok az otthonotokat Vrndávanná! Legyen oltárotok – ez a kapcsolat; olyan, mint a lelki égbolt a szobátokba kiterjesztett keze. Ott tudjátok felajánlani a füstölőtöket, zenghetitek a fohászaitokat, meditálhattok. Ez fel fogja tölteni isteni energiával a teret, és segíteni fog nektek, hogy amikor csak beléptek, visszanyerjétek a fohász különleges állapotát.

De mi történik, ha nincs otthonom? Ha nincs szobám, ahol egy szent sarkot létrehozhatnék? Mindenkinek van azonban egy belső otthona, egy benső tere is! Lelkekként e test az otthonunk, s e testen belül létezik egy nagyon különleges hely – ez a szívetek, amely az önvaló, a lélek valódi otthona. Ott, a szív belsejében létezik egy különleges üreg – egy nagyon picinyke kis zug. Mégis oly hatalmas, hogy az egész mindenség belefér. Tisztulás által elérhetjük ezt a síkot – amikor a szívetek, a szív-csakrátok ajtói kitárulnak, és ez a kicsiny belső zug a szívetekben oly hatalmassá válik, hogy az egész világot magába foglalja. S ki lehet e kis üreg Ura? Szerintem ezt mindannyian tudjátok.

Ez tehát az a zug, melyet szent helynek tekinthettek a belső szervetekben. Ezen a szent zarándokhelyen kell lakoznunk – s ez azt is jelenti, hogy a testetek ezt a szent rendeltetést szolgálja.

(folytatása következik) 

 Leave a Reply