Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017. 06. 20-i szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Láthatjátok milyen sok jelentése van ‘Krisna’ névnek, de van még egy, amit szerintem már korábban említettünk – ez pedig a ‘vas’. Azt nem gondolnátok ugye, hogy a vas is kapcsolódik Krisna Urunkhoz? A mindent vonzó gyönyörű Isten – vasból lenne? Hogy miért? Azt tudjuk, hogy Krisnának van vonzereje, azonban itt azt tudtuk meg, hogy Ő a vas. Honnan jön a vonzereje? A vasnak nincs vonzereje, de akkor honnan jön ez az erő? Az köztudott, hogy ehhez egy forrás is szükséges, mit gondoltok erről?

Jasódá: Van egy elképzelésem. Rádhiká otthon van a kohászatban, tud bánni a vassal.

Szvámí Tírtha: Helyes! Azt hiszem, erre emlékeznetek kell, mert, ha van egy mágnesetek és egy vasdarabot hozzákapcsoltok, akkor ennek a vasnak is lesz mágneses ereje. Tehát, ha Krisna olyan, mint a vas, akkor az Ő vonzereje az valódi mágnesből származik – rádhé dzsaja dzsaja mádhava dajité… Ezért mondjuk mindig: ‘Rádhá-Góvinda’, ‘Rádhé, Sjám’ igaz? A főnök elől van. Ő a shakti, az erő a személy mögött.

Matey kérdése: Úgy hallottam, hogy Krisna ékszereket visel a kezén és a lábán is. Tudnál esetleg erről többet mondani?

Szvámí Tírtha: Azt gondolhatjátok, hogy ezek dekorációs kellékek, de szerintem, ez az Ő helyzetét jelöli – azt, hogy nem szabad. A kezei és lábai meg vannak kötözve. Tehát ékszereknek hívjátok őket, pedig igazából ezek bilincsek. Krisna nem szabad.

Matey: És ki tette Rá ezeket a bilincseket?

Szvámí Tírtha: Ez egy jó kérdés! Fogalmam sincs! Talán az édesanyja, talán a kedvese vagy egy nagyon jó bhakta…? Gondolkodnunk kell: kinek van hatalma Isten fölött? Csakis olyasvalakinek, aki felette áll.

Prémpraszád: Mivel Ő a legfelsőbb, nincs senki fölötte.

Szvámí Tírtha: Mégis van néhány karkötője és gyűrűje itt-ott. Folytathatjátok tovább az elmélkedést és a meditációt: hogy is van ez. Ezért van nekünk is nyakláncunk – hogy megmutathassuk, hogy nem vagyunk szabadok. Nem szaladgálhatunk ide-oda. Örökre meg vagyunk kötözve és az Úr lábai elé vetve. Nem csodálatos ez?

 

 

(folytatása következik)Leave a Reply