Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
фенерджията

Beszéljünk a tíz ajánlásról, amit gyakorolnunk kellene – gyakoroljuk, ami kedvező az odaadás szempontjából. Ezekben a napokban a meghódolás, az odaadás elemeiről beszélgetünk, ez a módja, hogy új energiát invitáljunk az életünkbe. Ha saját energiádból kell dolgoznod, akkor korlátokhoz vagy kötve, ha azonban meginvitálod a mesterek, a feljebbvalók, valamint az előző ácsárják energiáit, akkor végtelen energiára tehetsz szert. Beszélgettünk azokról a témákról, ahol nagyon figyelmesnek kell lennünk, óvatosnak, hogy elkerüljünk bizonyos hibákat. Ma azonban meg kell értenünk, tanulmányoznunk kell a lelki folyamatban való pozitív elfoglaltságokat. Rúpa Gószvámí ezeket is leírja, és valójában ez a tíz parancsolat az odaadó szolgálat 64 tökéletességének kezdete.

Az első parancsolat tehát „Fogadj el egy hiteles lelki tanítómestert”. Ez a lista tehát nem köntörfalaz. Nem, rögtön a lényegre tér. „Fogadj el egy hiteles lelki tanítómestert!” Ez az első lépés a lelki élet 64 különböző gyakorlatában. Miért? Mert a tudatlanság sötétségében születtünk, és arra várunk, hogy eljöjjön egy igaz mester az isteni tudás fáklyalángjával, és megvilágosítson minket.

Itt két kifejezés nagyon pontos: „Fogadj el egy lelki tanítómestert!” Mit jelent elfogadni valakit? Nem feltétlenül jelent hivatalos formaságokat. Az elfogadás olyan, mint a szerelem első látásra. Nem kell magadnak megmagyaráznod, de azonnal érzed a kapcsolódást. Egy lelki tanítómester elfogadása, olyan mintha meghatároznád a jövődet. Megvizsgáljuk a többi elemet is, de ez a kezdeti kapcsolat hatással lesz később az életünkre. Meg tudjátok mondani, hogy milyen szinten, vagy milyen módon tud valaki elfogadni egy másik személyt?

Válasz: A szívben. Hivatalosan, intellektuálisan.

Tírtha Szvámí: Óh, nagyon jó! Elfogadhatsz tehát egy mestert az elmédben, vagy a szívedben. Ha az elmédben fogadod el a gurut, sok gondod lesz. Ha azonban a szívedben fogadsz el egy lelki tanítómestert, nem lesz gondod. Miért? Mert a végső döntéseknek önmagunk mélyebb megértésében kell születniük. A végső döntések nem az elme játékai, vagy valami agytorna, mélyebben kell születniük.

És itt egy másik követelmény „Elfogadni egy hiteles lelki tanítómestert”. Hogyan döntsük el, hogy ki hiteles és ki nem? Ha még az igazi tudás megszerzése előtt állunk, akkor hogyan tudnánk megítélni? Ha találkozol egy igaz mesterrel, be fog mutatkozni: „Én vagyok a hiteles lelki tanítómester”? Nem, keresned kell, meg kell értened, hogy mik a hitelesség tulajdonságai. Természetesen vannak tulajdonságok, vannak követelmények egy guruval szemben, de elmondhatom, hogy a tanítvánnyal szembeni elvárások listája sokkal hosszabb. De mi tesz hitelessé mások előtt?

Válasz: Parapará

Szvámí Tírtha: Igen az egyik követelmény a paramparához való tartozás – a tanítók és tanítványok tradicionális rendszere. Helyes. Más?

Megjegyzés: Aszerint él, amiről prédikál.

Szvámí Tírtha: Igen, gyakorold, amiről prédikálsz, röviden. Helyes. Más?

Lílá-avatár: A szíveddel kell érezned.

Paramánanda: Súlyosnak lenni.

Jasodá: Súlyosnak, mint egy esőfelhő.

Szvámí Tírtha: Ez még át kell gondolnom. Más követelmények?

Szárvabhauma: Félsz tőle, de ugyanakkor vonzódsz is. A jelenlétében akarsz tenni.

Szvámí Tírtha: Nem hagyhatjuk ki az első felét?

Szárvabhauma: Akkor nem lesz hiteles.

Szvámí Tírtha: Valami ilyesmi. Gyakorlatilag minden követelményt felsoroltatok: hogy a mesternek egy láncolathoz, a tanítók tradicionális vonalához kell tartoznia; kell, hogy legyen elméleti tudása, és gyakorlati megvalósítása; éljen azok szerint a normák szerint, amiket terjeszt; és kell lennie érzéseknek is, érzelmi kapcsolatnak, vonzalomnak. Tehát nem csupán a hivatalos követelmények tesznek egy személyt hitelessé a számodra, hanem inkább az, amikor látod az életét, az odaadását, amikor megérzed az ideáljait, akkor megértheted, hogy mi motiválja. És ha ez a motiváció az Úr szolgálatára, azon a speciális módon, ahogy ő teszi, inspirál téged, akkor nagyon könnyű megalapozni a megbecsülést és szeretetteljes kapcsolatot.

 

(folytatjuk)Leave a Reply