Calendar

May 2019
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
hand by hand

(Szvámí Tírtha 2013. január hetedikei szófiai reggeli tanítása)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

Az életünket nagyon magasztos céloknak kell szentelnünk. Fanatikusnak kell lennünk. Általában nem túl nagyra értékeljük a fanatizmust, azonban hogyan is érhetnénk el bármit is egy nagy adag fanatizmus nélkül? Lehetetlen! Oda kell szentelnünk erőfeszítéseinket, hogy valamit elérjünk. Ha nem vagy fanatikus a hiteddel kapcsolatban, mit fogsz elérni?

Vegyünk például egy sportolót! Mennyi idő szükséges ahhoz, hogy az olimpián valaki aranyérmet szerezzen? Minimum 10 év éjjel-nappali kemény erőfeszítés, minden nap. Bár ez csak egy aranyérem az Olimpiai Játékokon. Tényleg az életüket adják a céljaikért. S a mi célunk nem az aranyérem. A mi célunk az arany avatár. S hány krízisen kellett egy bajnoknak keresztülmennie? El se tudjátok képzelni! Bukások, hibák, majd jön az edző és így szól: “Nem, fuss tovább!” Amikor azt érzed, hogy meghaltál, azt mondja: “Most folytasd!” Majd mi történik a végén? Mindenki sír, amikor a dobogó legmagasabb fokán állnak, és meghallják a nemzeti himnuszukat. S mit gondolnak és éreznek azon a dobogón; ‘Felejtsük el a múltat! Ez a pillanat megérte a sok fáradságot.’

Ahhoz, hogy szent emberekké válhassunk, mindeme nehézségeken keresztül kell, hogy menjünk. Először is ez nem verseny. A lelki élet nem verseny. S erre van egy nagyon szép példa. Általában a legérdekesebb versenyszám a 100 méteres síkfutás. Mi a világrekord ebben a számban? 9.58 – tehát, kevesebb, mint 10 másodperc alatt képesek 100 métert megtenni. Ez hihetetlen! S azt mondják, hogy a futók nincsenek tudatában a helyzetnek. Azt is mondják, hogy nem is biztos, hogy ez alatt a 10 másodperc alatt egyáltalán vesznek-e lélegzetet. Nem tudják. Transzban futnak; egyszerűen túl vannak a hétköznapi tudatosságon. Napjaink bajnoka – a nevét nem tudom – azt mondta: „Manapság több mint 6 milliárd ember él a földön. Korábban, mondjuk további 4 milliárd élt, így mind a 10 milliárd emberből én vagyok a leggyorsabb!” Képzeljétek csak ezt el, ez aztán valami! Úgy értem, hogy valóban az, nem viccelek. Persze egy nyúl gyorsabban fut nálad, tehát nem nagy ügy, a 20 milliárd nyúlnál nem vagy gyorsabb. De mindenesetre, ha az emberiség legjobbja lehetsz, az valami nagyszerű dolog! Azért gyűlik össze az a 40-50 ezer ember a stadionban, hogy láthassák ki a legjobb futó. S mint tudjátok, az elmúlt pár évben az Olimpiai Játékok után megrendezik a Paraolimpiai Játékokat, s ott is van 100 méteres futás. Nem sokkal az után, hogy eldördült a startpisztoly és elindultak, egyikük elesett. Elesett, s ez azt jelenti, hogy nem tudta folytatni a futást. S az a valaki, aki elöl futott valahogy észrevette ezt és megállt. Majd visszafordult. S a többiek is megálltak és visszafordultak. Megfogták egymás kezét és végigsétálták a 100 métert. Együtt. A lelki élet nem verseny. Ki a legjobb, ki az első, ki az utolsó?

Számos példa van arra vonatkozólag, hogy miként kerüljünk közelebb a szent tulajdonságokhoz. Ne aggódj, ha néha megállsz és visszamész a barátodért, a testvéredért, mert ez nem egy egyszemélyes mutatvány. S Krsnának nem csak a nagyok, a jók és a szuperek kellenek. Szükségünk van a kicsikre is. Szükségünk van a kicsit lassúakra és a kicsit ostobákra, mert sohasem tudhatjuk, ki a legkedvesebb Krsnának.

Mi az én vízióm a szófiai ásrammal kapcsolatban? Bár én itt csak bajnokokat látok… de amikor eljön az idő, ti kéz a kézben sétáltok. Ez az én vízióm. S mi a tiétek? Kérlek, igazítsátok ehhez, ha másként képzelitek el!

Tehát hogy eltávolítsuk a tudatlanság fátylát, s elérjük a valódi jövőképet, jobbítani kell magunkon. Emeljétek fel a tudatos jelenlétetek szintjét! S ha nagyon magas eszményeink, céljaink vannak, akkor nagyon könnyű lesz a tudatos jelenlét szintjét is megemelni; mert ezekhez az eszményekhez képest – önzetlen istenszeretet, elragadtatás, lelki önkívület extázisa – ezekhez képest minden más jelentéktelen. Ezért azt tanácsolják, hogy mindig lásd Isten lótuszvirág lábait! Emeld tekintetedet a magasba, ne a sárba nézz! Mindig cselekedj a dharma szerint, s ne tégy a vallás elvei ellen! Tekints messze, ne közelre, s tiszteld azokat, akiket tisztelnünk kell!

(folytatása következik)

 

 Leave a Reply