Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
candle

Dámódar kérdése: Lenne egy gyakorlati kérdésem. Ahhoz, hogy feltegyem, szeretnék megemlíteni egy történetet Sríla Prabhupádról. Az egyik tanítványa épp körülötte végezte a szolgálatát, amikor véletlenül rálépett a dhótijára. Azonnal elnézést kért: „Kérlek, Prabhupád, bocsáss meg nekem, ráléptem a dhótidra!” Prabhupád így válaszolt: „Nem számít! Ha ennyire lefoglal Krsna szolgálata, akár a fejemre is léphetsz.” A kérdésem tehát az lenne, hogy hogyan fejlesszünk ki olyan erős vágyat a szolgálat iránt, hogy minden félelmünk tovatűnik?

Tírtha Mahárádzs: Minden nap főzd meg a levest! Gyakorlati kérdés – gyakorlati válasz. Majd meglátod.

Van egy bhakta, valószínűleg az utóbbi tíz évben, minden héten tortát süt a bhaktáknak! Habár dolgozik, családos, ugyan olyan elfoglalt, mint bárki más, de kérés, erőszak, vagy emlékeztető nélkül, minden héten a programra elhozza a tortát. Mindeközben változás állt be az egészségében, diabéteszes lett. Ez azt jelenti, hogy még csak nem is ehet a tortából. Bárhogy is, mégis elkészíti! Ez a szolgálat. Ezek az édességek elengedhetetlen részei lettek a heti programnak. Mintha az Úr biztosítaná, mindig ott van, mint a levegő. És senki nem dicsőíti őt, senki nem imádkozik úgy: „Óh, kérlek, meg tudnád csinálni?” Ez az ő fix szolgálata, évek óta! És nagyon boldog vagyok, hogy a bhakták elismerik ezt – ezt a vaisnavák szolgálatában való állandó elfoglaltságot. És amikor valamelyik bhaktának születésnapja van, nem csak a szokásos tortát készíti el, hanem még egyet, az ünnepeltnek. Ha ketten vannak, akkor kettőt.

Ez az tehát, amire gondoltam: A bhakti jóga kétség kívül egy misztikus folyamat, de a mi megközelítésünk legyen gyakorlati. És ne kerüljük el a szolgálat lehetőségét. Mert ha nem főzöd meg ma azt a levest, senki nem tudja, hogy holnap lesz-e rá lehetőséged. Igaz? Lehet, hogy nem leszel itt, vagy lehet, hogy nem lesz senki, aki felfogadja az ételt, vagy a felajánlást. Legyünk hát nagyon komolyak a szolgálathoz való hozzáállásunkban. Ne bújjunk el a szolgálat elől, sem ne csináljuk olyan módon, hogy: „Másoknak is megadom a lehetőséget, hogy élvezhessék annak a hasznát, hogy elvégzik a szolgálatom.” Nem, legyünk nagyon elszántak a szolgálatban.

Tudjátok az odaadó szolgálat követelményeit. Két tulajdonságról van szó. Mik ezek? Van valakinek ötlete? Hogyan lesz a szolgálatból odaadó szolgálat? Dámódar?

Dámódar: Odaadás.

Tírtha Mahárádzs: Igen, ez egy összetevő – szívvel és lélekkel végezzük. És a másik?

Préma: Kapnunk kell valakitől.

Tírtha Mahárádzs: Igen. Útmutatás alapján végzik. Ha tehát kapsz egy útmutatást és megcsinálod teljes szívvel és lélekkel, akkor az odaadó szolgálat. Mindig álljatok tehát útmutatás alatt, más szóval úgy is mondhatjuk, hogy áldás alatt. És égessétek két végéről a gyertyátok.

Hogyan lesz tehát a szolgálatból odaadó szolgálat; legyetek mindig útmutatás ás áldás alatt, végezzétek szépen, a legjobb képességetek szerint.Leave a Reply